Медът и канелата се използват от древни времена за поддържане на човешкото здраве и благополучие. Медът има богата история, датираща от древногръцки, римски, ведически и египетски текстове, докато канелата се използва в китайската и аюрведа народната медицина от над 2000 години.

Знаем, че поотделно и канелата, и медът притежават мощни терапевтични свойства. Ами когато ги използвате заедно?

Ако единият е добър сам по себе си, означава ли това, че двете комбинирани могат да бъдат още по-полезни? Ето какво трябва да знаете за комбинацията от мед и канела.

Здравословни ползи от канелата

  • Богата на антиоксиданти - Основното предимство на канелата е нейното антиоксидантно съдържание. Това помага за намаляване на увреждането на свободните радикали и забавя процеса на стареене. Изследователите са идентифицирали най-малко 41 различни съединения в канелата със способности за насърчаване на здравето.
  • Има антимикробни свойства - Тъй като канелата има антимикробни свойства, тя може да се използва за оптимизиране на устната хигиена, борба с инфекциите и поддържане на здравето на кожата. Изследванията показват, че помага за подобряване на лошия дъх и кариеса, облекчава дихателните проблеми като обикновена настинка и възпалено гърло и успокоява дразненето, зачервяването и подуването на кожата.
  • Облекчава възпалението - Доказано е, че флавоноидите в канелата помагат за облекчаване на възпалението, намаляват отока, облекчават мускулната болка и намаляват тежестта на алергичните реакции.
  • Защитава сърцето - Изследванията показват, че канелата може да намали няколко от най-честите рискови фактори за сърдечни заболявания, включително високи нива на холестерол, високи нива на триглицериди и високо кръвно налягане. Може да е полезен кръвен коагулант, който помага на тялото да образува кръвни съсиреци и насърчава циркулацията.
  • Стабилизира кръвната захар - Проучванията показват, че канелата има антидиабетни ефекти и може да понижи нивата на кръвната захар и да подобри чувствителността към хормона инсулин. Това го прави една от най-добрите храни за диабетици.
  • Поддържа мозъчната функция - Установено е, че антиоксидантите в канелата помагат за защита срещу развитието на неврологични заболявания, като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

Здравословни ползи от консумацията на мед

  • Помага в борбата с алергиите - Пчелният прашец в меда помага за повишаване на имунитета и може да подобри симптомите на алергия с концепция, наречена имунотерапия. Проучванията показват, че консумацията на прашец намалява чувствителността на човек с течение на времето, като по този начин намалява симптомите на алергия.
  • Осигурява антиоксиданти - Ежедневната доза мед осигурява антиоксиданти, насърчаващи здравето, които помагат за блокиране на свободните радикали в тялото и предотвратяват редица заболявания. Изследванията показват, че консумацията на мед повишава нивата на борещи се с болести полифеноли в кръвта и други антиоксиданти, които поддържат ензимната активност.
  • Подобрява съня - Медът помага за възстановяване на съня. Той помага за възстановяване на запасите от гликоген в черния дроб и не позволява на мозъка да търси гориво, което може да ви държи будни през нощта. Яденето на мед също насърчава освобождаването на мелатонин в мозъка, като стимулира освобождаването на триптофан.
  • Облекчава кашлицата - Изследванията показват, че единична доза мед може да намали отделянето на слуз и кашлицата. 
  • Подпомага заздравяването на рани - Медът е антибактериален агент, който подпомага заздравяването на рани и създава негостоприемна среда за бактерии. Може да се използва за лечение на рани, изгаряния и кожни язви.

Как медът и канелата работят заедно ?

Медът и канелата притежават мощни антимикробни, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Ето защо те са били използвани в древната медицина за облекчаване на редица здравословни състояния.

Причините, поради които тези две суперхрани създават толкова мощен ефект върху тялото, варират, но като цяло се съсредоточават върху способността им да контролират възпалението, да се борят със свободните радикали и да засилват имунната функция.

Когато се използват заедно, канелата на прах и медът предлагат редица ползи за здравето, подобряват холестерола и здравето на имунната система, като същевременно подпомагат загубата на тегло и се борят със сърдечните заболявания. Съединенията, открити в двете храни, се обединяват, за да имат най-добри ефекти.

Ето кратко описание на техните ползи за отслабване, здраве на сърцето и други:

  • Борба с алергиите 
  • Подобряване на симптомите на диабет
  • Борба с акне и кожни инфекции
  • Облекчаване на обикновена настинка и други респираторни проблеми
  • Борба с инфекциите на пикочните пътища
  • Успокояване на храносмилателни проблеми
  • Увеличаване на енергията
  • Лекувайте гингивит

Как да добавите мед и канела към своя хранителен режим ?

Един от най-лесните начини да използвате мед и канела, за да подобрите здравето си, е просто да комбинирате половин чаена лъжичка канела на прах с една чаена лъжичка органичен суров мед и да поглъщате сместа веднъж дневно. Можете да добавите тази комбинация към водата или да я използвате, за да направите енергизираща и укрепваща имунитета напитка.

Има една тайна напитка за детоксикация, например, която се прави с канела и мед, заедно с други детоксикиращи съставки като ябълков оцет, лют червен пипер и лимонов сок.

Разбира се, има много други начини да използвате канела и мед във вашето готвене и да ги добавите към вашата диета. Те могат да се добавят към вашето смути, да се използват за приготвяне на билков чай ​​и да се добавят към вашите домашни печени изделия.

Можете също да нанесете канела на прах (или една до две капки масло от канела) и мед върху кожата си, за да се борите с акне и кожни проблеми. Просто направете паста, като комбинирате двете съставки. След това го нанесете върху проблемната зона преди лягане, за да може да престои няколко часа.

Въпреки това, преди да използвате мед и канела локално, направете тест за пластир, за да сте сигурни, че кожата ви няма да има нежелани реакции.

Тайна напитка за детоксикация

За съжаление е почти невъзможно да избегнем ежедневните химикали, които застрашават здравето ви, особено когато са скрити в нашите дрехи, мебели, сапуни и шампоани. Освен това, ние сме постоянно изложени на замърсители на околната среда и опасни химикали в нашите храни като тежки метали, пестициди и консерванти.

За да избегнете токсично претоварване, което ще ви накара да се чувствате уморени, мрачни, подути и болки, е страхотна идея да използвате детоксикиращи напитки, за да помогнете за прочистването и пречистването на тялото си.

Био магазин Bio-market.bg предлага голямо разнообразие от храни и напитки за подобряване на здравето и детоксикация, включително и всички необходими съставки за приготвяне на вашата "тайна" детоксикираша напитка.

Съставки:

  • 400 мл топла или гореща вода
  • 2 супени лъжици ябълков оцет
  • 2 супени лъжици лимонов сок
  • ½ чаена лъжичка смлян джинджифил
  • ¼ чаена лъжичка канела
  • Щипка лют червен пипер
  • 1 чаена лъжичка мед 

Начин на приготвяне:

  • Затоплете водата.
  • Смесете всички съставки заедно.
  • Сервирайте най-добре топло.

Публикувано от:

Дарина Райчева
Привет от мен Дарина - човекът, който прави и пудри съдържанието в социалните мрежи на www.bio-market.bg . Като ентусиаст на био храните и експериментатор с веган продукти, се стремя да изследвам здравословните начини за хранене, интересни факти за някои храни и трендове по света. Тук споделям с вас своето пътуване в този био свят и откриването на нови алтернативи на традиционните ни ястия ( ‘’Бабо, не се сърди! ;)) Със статиите в блога ни се стремя да вдъхновя и насърчя хората да са будни в избора си на храна и начин на живот!