Прекарването на време навън под слънцето е релаксиращо и полезно за вашето здраве. Прекарването на твърде много време на слънце може да ви остави нежелани странични ефекти. Не след дълго слънцето ще увреди кожата ви. Слънцето може да започне да причинява щети само след 15 минути. Кожата, която често остава незащитена, е предразположена към рак, увреждане от слънцето и преждевременно стареене.

Увреждането от слънцето засяга повече от външните слоеве на кожата ви. Дълбоките слоеве на кожата и самите клетки също са изложени на риск. Веднъж изгорена или наранена от слънцето, кожата започва да старее по-бързо от нормалното. Това означава, че кожата ви ще загуби еластичност и може да се появят старчески петна. Честото излагане на ултравиолетови лъчи в продължение на много години е основната причина за рак на кожата.

Как да защитите кожата си от увреждане от слънцето

Когато използвате слънцезащитен крем, е важно да имате предвид няколко неща. Препоръчителната най-ниска концентрация, която всеки (да, всеки) трябва да използва, е 30 SPF. 30 SPF означава, че кожата ви ще може да издържи около 30 минути на излагане, преди да изгори. По-висок SPF означава, че има повече време между момента, в който трябва да нанесете отново. Като цяло хората трябва да се стремят да нанасят отново слънцезащитен крем на всеки два часа.

Важно е да не забравяте да използвате слънцезащитни продукти всеки ден, не само когато сте на плажа. Всеки път, когато кожата ви е изложена на слънце, тя се нуждае от защита - без значение каква е температурата. Трябва да нанесете слънцезащитен крем 15 минути преди да излезете навън. Приблизително толкова време е необходимо на кожата ви да го абсорбира. Уверете се, че избраният от вас лосион има широкоспектърна защита. Широкоспектърен означава, че трябва да предпазва както от UVA, така и от UVB лъчи.

Ако сте в крак със света на грижата за кожата, вероятно сте срещали повече масла, лосиони и отвари, отколкото знаете какво да правите. И на това ние казваме, колкото повече, толкова по-добре! Позволете ни да добавим още един към вашия репертоар – масло от морски зърнастец.

Не се притеснявайте, морският зърнастец не е някакво очарователно ракообразно или редки видове корали, които хората събират в името на красотата. Името е малко погрешно, тъй като растението морски зърнастец всъщност е издръжлив храст, който няма много общо с океана. 

Обещаваме, че ще искате да имате това чудо масло на радара си. Морският зърнастец може да се похвали с впечатляващ профил на есенциални мастни киселини, витамини, минерали и антиоксиданти. Това го прави стройна, злобна машина против стареене!

И така, нека се запознаем с предимствата на морския зърнастец, както и с малко предистория за това питателно масло и съвети как най-добре да го използвате.

Какво представлява маслото от морски зърнастец?

Известно също като пясъчен трън, трън и морски зърнастец, растението морски зърнастец е широколистен храст, който расте на голяма надморска височина на места като района на Хималаите, Китай, Русия и Северна Европа. Някои хора дори го наричат ​​„Свещеният плод на Хималаите“ — това растение има много имена.

От морския зърнастец се получават тръпчиви, жълто-оранжеви плодове, които се използват от векове в традиционната медицина, както и се консумират като част от здравословна диета и се нанасят върху кожата. И това е така, защото тези растения имат мощен хранителен ефект!

Този малък храст може да се похвали с изобилие от витамини, минерали и антиоксиданти, които осигуряват множество ползи за здравето. Те включват всичките четири вида омега мастни киселини, десет пъти повече витамин С от един портокал и щедра доза витамин Е.

Маслото от морски зърнастец се извлича от плодовете и семената на растението и може да се прилага локално или да се яде. Независимо дали идва от месестата каша на плодовете или техните малки, богати на хранителни вещества семена, това масло може да добави невероятна стойност към вашата рутинна грижа за кожата.

Масло от морски зърнастец за грижа за кожата след слънце

С напредването на възрастта кожата по-трудно се възстановява от увреждане, включително излагане на слънце. С течение на времето увреждането от ултравиолетовите лъчи може да се отрази на кожата ви и съединителната тъкан под нея. В резултат на това кожата ви може да развие повече бръчки и линии. Маслото от морски зърнастец може да насърчи регенерацията на здрави кожни клетки. Прилагането на масло от морски зърнастец върху увредена кожа може да подобри възстановяването на нараняванията.

Ценен със своите подмладяващи и възстановяващи хранителни вещества, морският зърнастец има свойства, противодействащи на стареенето. Маслото от морски зърнастец съдържа омега 3, 6, 7 и 9 и е безопасно за употреба върху кожата ви без носещо масло. Омега е от съществено значение за клетъчното здраве на кожата. През лятото е добра идея да поддържате кожата си с хранителна добавка, богата на омега мастни киселини.

Маслото от семена на морски зърнастец има Омега 3 и хранителните вещества, от които се нуждаете, за да поддържате кожата си здрава и щастлива!

Мастните киселини осигуряват по-добра поддръжка на кожата през лятото

Омега-3 е градивен елемент на клетките на кожата и е отговорен за здравето на клетъчната мембрана. Здравето на клетките е основен приоритет, защото те действат като бариера за кожата.

Хранителните вещества използват мембраната като път за преминаване през слоевете на кожата. Омега-3 намалява освобождаването от тялото на химикали, които причиняват стареене. Това подобрява вида и усещането на кожата, като същевременно подобрява здравето на кожата. Препоръчваме и Омега 7, защото поддържа увредената кожа на клетъчно ниво.

Как да използвате масло от морски зърнастец за кожата

Има няколко начина да включите маслото от морски зърнастец в режима си за грижа за кожата. Можете да го приложите в най-чистата му форма — просто се уверете, че е без странни добавки и не е преминал процес на химическа или топлинна екстракция, който може да убие всичките му хранителни вещества.

Сам по себе си той може да замени обичайния ви лосион или можете да го нанесете, след като сте използвали любимия си овлажнител за лице и крем за очи против стареене, за да ги запечатате. В противен случай той ще създаде бариера, която другите продукти няма да могат да проникне.

Това подхранващо масло работи много добре в тандем с хидратиращи съставки като хиалуронова киселина и масло от жожоба, така че се появява в изобилие в серумите и маслата за лице.

Важно е да се отбележи, че маслото от морски зърнастец има интензивен цвят и понякога може да придаде червеникав или жълт оттенък на продуктите. Това е едновременно благословия и проклятие, тъй като директното му нанасяне може да придаде на кожата свеж, здрав блясък, без да има оцветяващ ефект, но също така може потенциално да оцвети бялото спално бельо. Така че не го слагайте точно преди да заспите!

Супер масло за супер кожа

Казват, че ако нещо звучи твърде добре, за да е истина, то е така. Но те вероятно не са чували за масло от морски зърнастец преди! Този подхранващ нектар от Хималаите има впечатляващ хранителен профил, който го прави изключително добър за вас както отвътре, така и отвън.

Той се бори с често срещаните признаци на стареене и загуба на вода и изравнява тена, като същевременно подмладява, защитава и изпълва кожата — какво да не му обичаме?

Най-важни принципи за лятна защита на кожата:

  • Предотвратете увреждане от слънцето чрез правилното използване на слънцезащитен крем. Носете защитно облекло.
  • Пийте много вода.
  • Бъдете наясно колко време прекарвате на слънце.
  • Ежедневната добавка на омега мастни киселини с омега 7 ще ви помогне да поддържате кожата си подхранена отвътре навън.
  • Удвоете защитата на кожата чрез правилно наслояване на лосион и слънцезащитен крем.

Публикувано от:

Ивана Иванова
Казвам се Ивана и съм супервайзър в един от физическите магазини на Bio Market ! Целта на моите статии, които публикувам тук , е да споделям своят опит със здравословният начин на живот, който бихме могли да водим! Полезната информация, първите стъпки към здравословни навици , вкусни и лесни рецепти, информация за био продукти и суперхрани - са само част от знанията ,които ще споделя с Вас!