КАКВИ СА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ВОДА?

Водата, която всички консумираме, обикновено идва от частни кладенци, общински водни системи или естествени извори. Всеки от тези източници ще съдържа уникално количество разтворени минерали, бактерии и друго микроскопично съдържание, което прави всеки вид различен. Струва си да се отбележи, че голяма част от нашата питейна вода се третира, за да повлияе на рН баланса, да премахне потенциалните патогени и да подобри вкуса. Всеки водоизточник, независимо дали е естествен извор или общинска система, предлага уникален минерален профил.
Изборът на нетоксична бутилка за вашата чиста напитка е също толкова важен, колкото и нейното качество. Съдовете за напитки, изработени от висококачествени материали, които са устойчиви на химикали и топлина, са важна алтернатива на по-нискокачествените пластмасови бутилки.
Препоръчваме ви да разгледате нашите предложения – метални бутилки за вода и чай.

 

Ето някои често срещани видове питейна вода и разликите между тях:

  • Вода от чешмата

Чешмяната вода е тази, която черпите направо от крана. Добива се от близките язовири, реки и резервоари и стига до вашия кран, като пътува през мрежа от тръбопроводи. Течността от чешмата се използва за повечето домакински цели, включително почистване, готвене и миене, и това е най-разпространеният вид, консумирана в модерните домакинства.
В повечето градове чешмяната се регулира от местната община, за да се гарантира, че потенциално вредни вещества като олово не навлизат в местните доставки за жителите.  
В допълнение към флуорида, чешмяният вариант съдържа много следи от замърсители, които се считат за безопасни според стандартите на EPA (но все още са тревожни). Това включва остатъци от пестициди, алуминий, пластмаса, микропластмасови частици и други метали. Освен това, точно както обществените плувни басейни, чешмяната вода обикновено се третира с хлор. Хлорът се добавя към нея, за да убие бактериите. Въпреки че, телата ни могат да се справят с него в малки дози, редовното поглъщане на хлор може да доведе до различни здравословни заболявания, включително чревни усложнения и рак.
Изследванията показват, че по-голямата част от пластмасовата бутилирана вода на пазара е просто преопакована чешмяна вода – тези компании често използват хищнически маркетингови тактики с модни думи като „естествена“ и „чиста“.

  • Минерална вода

Минералната идва от извори, които обикновено са богати на сяра, магнезий, манган и калций. Въпреки че тялото ни жадува за основни минерали, те не са нещо, което ние произвеждаме и трябва да се приемат. За да бъде класифицирана като минерална вода, водата трябва да има най-малко 250 части на милион разтворени твърди вещества с постоянен праг на минерали при източника. Добрата новина е, че производителите не могат да добавят минерали като „пълнител“ и да продават продукта си като натурална минерална вода.

  • Изворна вода, вода от ледник или сурова вода

Изворната или ледниковата вода също често се нарича "сурова". В своята най-сурова форма, нефилтрираната изворна вода може да помогне на тялото и клетките ви да се регенерират – това се дължи на естественото и богато минерално съдържание в тези извори. Различните извори имат различни минерални профили в зависимост от местоположението на източника. Технически, изворната вода трябва да излезе на повърхността естествено и не може да бъде изпомпвана от подземен водоносен хоризонт. Има много фактори, включително почва, климат и геолокация, които определят минералния профил на всеки извор. Имайте предвид, че съхраняването на водата в безопасен съд е толкова важно, колкото и съдържанието на самата вода. 

  • Газирана вода

Газираната се влива с въглероден диоксид. Натуралните газирани води се добиват от минерални извори, така че обикновено имат високо минерално съдържание. За определени марки, карбонизацията се отчита по време на процеса на бутилиране, за да съответства на карбонизацията на извора.
Както може би сте забелязали, ароматизираната газирана вода стана невероятно популярна. Увеличението на търсенето се дължи отчасти на загрижените за здравето си потребители, които са забавили консумацията на безалкохолни напитки и вместо това избират пенливи напитки. Най-общо казано, газираната вода е по-добра за вас от безалкохолната напитка, но учените продължават да изучават ефектите на газираната вода върху тялото и как се сравнява с традиционните източници на вода. Подобно на безалкохолните напитки, много от популярните марки газирана вода използват химически подобрители на вкуса, произведени в лаборатория. Докато газираната вода изглежда относително безвредна, потребителите, които пият прекомерни количества, може да помислят за преминаване към изворна вода за органичен минерален профил без синтетични добавки.

  • Пречистена вода

Пречистената често е чешмяна такава, която е третирана. Процесът на пречистване премахва всички замърсители като бактерии, гъбички, паразити и други разтворени твърди вещества, така че водата да е годна за пиене. Пречистването обаче също така означава, че потенциално полезни вещества като минерали и пробиотични бактерии се отстраняват.

  • Дестилирана вода

Дестилираната тази, която е преварена до пара и кондензирана и събрана като течност. Неорганичните минерали или метали имат по-висока точка на кипене от водата, така че те остават, когато водата се превърне в пара при 212° по Фаренхайт. Процесът на дестилация разделя замърсителите и осигурява ултра-чиста течност (чудесна за промишлени приложения, където натрупването на минерали и корозията са фактор). Трябва да се има предвид, че голяма част от важните са нас минерали, липсват в дестилираната вода.
В някои отношения е полезно да мислите за дестилираната вода като за дезинфекцирана. Това включва санитарни медицински процедури, кухненски приложения и в автомобили и машини. Тя е лишена от потенциално вредни замърсители, но също така и липсват основните минерали, от които тялото ви се нуждае. Дестилираната вода има различни случаи на употреба, но редовното пиене на дестилирана вода е трудно за тялото ви. Всъщност има добри доказателства, които показват, че е важно да се пие минерализирана вода – повечето хора ще се придържат изключително към пречистена вода, което в крайна сметка може да стане проблематично за вашето здраве.

  • Алкална вода

Алкалната идва от източници в близост до богати на минерали вулкани. Алкалната вода има разтворена (йонизирана) вода, която повишава нивото на pH и е по-малко кисела от повечето други видове. Подходящите нива на pH могат да забавят процеса на стареене и е доказано, че предотвратяват рак. По същия начин твърде много киселина (т.е. храни и напитки с ниско ниво на pH) може да повлияе отрицателно на здравето ни. В резултат на това алкалната вода често е търсена заради по-високите си и по-малко киселинни нива на pH.

Има много твърдения за положителното въздействие върху здравето от консумацията на алкална вода, включително подобряване на имунната система и свойства за прочистване на дебелото черво. Научните доказателства не са изчерпателни и някои проучвания показват положително (но незначително) въздействие на алкалната вода върху вискозитета на кръвта, кръвното налягане и киселинния рефлукс. Въпреки това е важно да запомните, че твърде много алкалност в тялото може да повлияе отрицателно на вашето здраве.
Освен това, въпреки че има места в света с естествено срещаща се алкална вода, повечето готови алкални води не са естествени. Много от тези марки, бутилирани в търговската мрежа, вземат кран и го подлагат на процес, наречен електролиза, за да намалят киселинността изкуствено.

  • Твърда вода

Твърдата съдържа по-високи нива на разтворени минерали. Твърдата понякога може да съдържа прекомерни количества калций, магнезий, желязо, алуминий и манган. Обикновено, ако водата има концентрация под 60 милиграма калциев карбонат на литър, тя се класифицира като „мека“. Ако има 61 до 120 милиграма калциев карбонат на литър, той се счита за „умерено твърда“. Всяка с повече от 120 милиграма калциев карбонат на литър се класифицира като „твърда“ до „много твърда“.
Водата става „твърда“ по този начин в резултат на просмукване през скални образувания, като варовик, креда или гипс. 
Поради прекомерното минерално съдържание твърдата може да има значително различен вкус от другите видове вода. Много хора не харесват твърдата вода, тъй като тежките разтворени минерали могат да доведат до суха кожа и потъмняване на косата. Твърдата също може да корозира водопроводните инсталации – много домове, които имат достъп само до твърда вода, инсталират омекотители за вода, за да намалят минералното съдържание.

  • Вода от кладенец

Водата от кладенеца идва направо от земята и се среща най-често в селските райони. Обикновено ще намерите кладенци, използвани за имоти, които са отдалечени един от друг, когато не е ефективно да се изграждат директни тръбопроводи от близка общинска система.
Кладенецът събира вода, която е проникнала в почвата от дъжд и снеготопене или когато потоци и реки се оттичат в околните терени. Тази вода е сурова и необработена като изворна или ледникова вода, но не е толкова чиста, защото може да привлече повърхностно замърсяване.
В зависимост от това къде се намира кладенецът, замърсители като е-коли, тежки метали, както и други токсини могат да проникнат. Водата от кладенеца не е обхваната от разпоредбите за безопасност на водата на EPA, така че домовете, които се снабдяват с вода от кладенец, трябва да тестват водата за бактерии, нитрати, нива на pH и други замърсители всяка година.

Натурална минерална вода

КОЯ Е НАЙ-ЗДРАВОСЛОВНАТА ВОДА ЗА ПИЕНЕ?

Когато се съхранява безопасно, изворната обикновено е най-здравословният вариант. Ако е тествана и минимално обработена, тя предлага богат минерален профил, които са много важни за нашето здраве. 
Тази напитка действа като основна жизнена сила и изхвърля бактериите през бъбреците и извън пикочния мехур. 
Подпомага храносмилането и транспортирането на хранителни вещества в тялото. 
Тя пренася кислород до клетките, предотвратява запек, регулира температурата и поддържа електролитния ви баланс. 
Безценната напитка също така поддържа важни органи, енергизира мускулите, смазва и омекотява ставите ни и предпазва гръбначния ни мозък и други чувствителни тъкани.

КАКВИ ОСНОВНИ МИНЕРАЛИ МОЖЕМ ДА ПОЛУЧИМ ОТ ПИТЕЙНАТА ВОДА?

Често срещаните минерали:

  • Калцият улеснява развитието на костите и регулира мускулната контракция и дейността на миокарда. Той също така подпомага да се съсири кръвта, спомага за предаването на нервните импулси и регулирането на здравите клетки.
  • Хлорът подпомага образуването на солна киселина, която използваме за нашия храносмилателен процес.
  • Хромът създава ензимни реакции и участва в метаболизма на въглехидратите, липидите и протеините.
  • Медта подобрява функционалността на няколко ензима, открити в кръвта и мускулите.
  • Флуорът (флуорид) подпомага защитата и предотвратяването на кариес и развитието на костите.
  • Йодидът е от съществено значение за синтеза на хормони, участващи в растежа и развитието на тялото.
  • Желязото поддържа кръвта и мускулните тъкани.
  • Магнезият е от решаващо значение за формирането на костите, нервната и мускулната дейност, липидния метаболизъм и протеиновия синтез.
  • Манганът подпомага синтеза на няколко ензима, участващи в метаболизма на протеините, захарите и развитието на костите.
  • Молибденът подпомага производството на ензими, свързани с пикочната киселина, което има важни антиоксидантни ефекти и може да бъде важно за неврологичното здраве.
  • Калият подпомага активността на миокарда, нервно-мускулната възбудимост, киселинно-алкалния баланс, задържането на вода и осмотичното налягане.
  • Натрият е основен за регулирането на клетъчната пропускливост. Необходимо е генерираната в клетките енергия да се освобождава през клетъчната мембрана. Освен това е ключов компонент на важни телесни течности като кръвна плазма.
  • Сярата е градивен елемент за незаменимите аминокиселини, включително тези, които създават нашите хрущяли, коса и нокти. Сярата също така поддържа ензимната активност в редокс процесите, клетъчното дишане и чревните движения.

Разбира се, винаги можете да имате твърде много добро нещо. Ако водата е дисбалансирана, което означава, че съдържа твърде много натрий или има тенденция да бъде по-кисела от обикновената вода, това може да бъде вредно. Това е особено вярно за хора, които трябва да поддържат диета с ниско съдържание на натрий или страдат от кариеси. Но като цяло изворната вода е добре балансиран вариант за здравословна питейна вода.

ЗАЩО ИЗВОРНАТА И МИНЕРАЛНАТА ВОДА Е ТОЛКОВА ДОБРА ЗА ВАС?

Изворната съдържа уникални минерали и органични съединения, които предлагат няколко ползи за здравето. Пиенето на два литра изворна вода на ден осигурява 10% до 15% от дневния ни прием на калций и около 33% от необходимия ни прием на магнезий. Високите количества калций, бикарбонат и магнезий могат да помогнат за поддържането на здрави кости, което го прави особено важен в диетите на възрастните хора.
Ако установите, че прекарвате твърде много време в тоалетната, помислете за увеличаване на приема на богата на минерали вода. Магнезият също така привлича вода в червата и отпуска чревните мускули, което облекчава запека.

ИМА ЛИ ВОДАТА ВКУС?

Да, има вкус! Тя активира рецепторните клетки за киселия вкус на нашите вкусови рецептори. Амигдалата (която е частта от мозъка ни, която обработва емоциите) също е способна да усеща киселинността, така че нашият емоционален мозък също влияе върху начина, по който вкусва водата. В резултат на това всеки има лично предпочитание какво прави любимата му напитка толкова вкусна. Вярвате или не, някои хора не се наслаждават на вкуса и и гледат към нарастващото разнообразие от ароматични добавки.

Някои хора могат лесно да различат чешмяна, бутилирана и изворна вода, особено когато са чувствителни към тези аромати. Има четири отделни минерала, които влияят най-много на нашето вкусово възприятие: бикарбонат, сулфат, калций и магнезий.

Най-добрата вода за пиене

КАКВИ ВИДОВЕ ВОДА НЕ СА БЕЗОПАСНИ ЗА ПИЕНЕ?

Ето няколко източника, които трябва да избягвате:

  • Отпадъчни води

Отпадъчната е всяка такава, която е била замърсена от човешка дейност като селско стопанство, използване на градска вода, оттичане на дъждовни води и вливане в канализация. Отпадъчните води не са безопасни и никога не трябва да се използват за пиене или готвене, освен ако не са преминали през обстоен процес на пречистване.

  • Дъждовна вода

Дъждовната е събрана от валеж от дъжд и топене на сняг, който тече върху непроницаеми повърхности (като настилка или изключително суха почва), без изобщо да проникне в земята. Тъй като улавя приземни замърсители като масло, торове и радиаторна течност, дъждовната вода е вид отпадъчна вода, която не е безопасна за хора, добитък или домашни любимци.

Пиенето на замърсена вода може да причини различни здравословни проблеми като стомашно-чревни заболявания, обезцветяване на кожата, увреждане на нервната система и органи или ограничения в развитието и репродуктивността. Въздействието може да варира в зависимост от вида на замърсителя, неговата концентрация, индивидуалната чувствителност и количеството консумирана замърсена вода. 

КАКВА Е НАЙ-ДОБРАТА ВОДА ЗА ПИЕНЕ?

В края на деня най-добрата напитка за пиене зависи от вашите специфични нужди. Ето някои неща, които трябва да имате предвид, когато мислите коя питейна вода е най-добра за вас:

  • За чистота - Дестилираната вода е чудесна за лабораторни приложения, аквариуми, медицински устройства и други приложения, които изискват пречистена вода. Въпреки това минералите и солите се отстраняват по време на процеса на дестилация. Това означава, че пиенето само на дестилирана вода може да повлияе на нивата на натрий, калий, хлорид и магнезий в тялото ви.
  • За бременност и общо здраве - Изворната е добър избор за бременни жени и общо здраве. Тя също така помага да се компенсира намаляването на минерали като желязо и калций. Като се има предвид това, важно е изворната вода да бъде безопасна и тествана от трета страна. 
  • За бебета и деца - Минералната вода може да насърчи минерализацията на костите при децата и е важен хранителен източник на калций – чудесна алтернатива на калциевите добавки.
  • За страхотно кафе - Твърдостта или мекотата на водата може да повлияе на вкуса на вашето сварено кафе. В резултат на това твърдата извежда значително различни вкусове в кафето. Минимално минерално съдържание от 150-200 части на милион (по скала от 0-250) е най-доброто за добра екстракция.
  • За удобство - Водата от чешмата е най-евтиният и удобен вариант за пиене на вода, въпреки че не винаги е най-здравословната. 

Разгледайте всички видове натурална минерална вода, които се предлагат в нашия онлайн био магазин. Всички продукти са на най-добра цена и с доказано качество. 

Публикувано от:

Мариета Гаванозова
Аз съм Мариета и съм регионален мениджър в Био Маркет. Сертифициран хранителен терапевт съм и йога учител. Храня се изцяло с растителна храна от 7 години. Пиша статиите, за да споделя с всички вас своите знания, опит и умения, които са придобити с много информация от различни източници. Ще се радвам да ви бъда полезна.