Коледните пости са традиционно време за отказ от месото и приготвянето на по-леки и здравословни ястия. В този период, когато мнозина избират веган или безмесни диети, е важно да знаем какво да включим в нашето дневно меню, какво да избягваме и как да създадем вкусни постни ястия и десерти.

Коледните пости стартират на 15 ноември и продължават до 24 декември (Бъдни вечер) включително. 

Какви видове пости има ?

В Православния християнски календар съществуват няколко вида религиозни дни за въздържание, като Коледният пост е един от тях. Тези пости обикновено се придържат към определени правила относно храненето и обичаите през определени периоди от годината. 

Ето някои от тях:

Коледен пост:

  • Период: Започва на 15 ноември и завършва на 24 декември.
  • Характеристики: Избягват се месо, млечни и яйца. В този период обичайно се приготвят вегански ястия, като се използват зърнени храни, зеленчуци, плодове и риба.

Великденски пост (Голям Пост):

  • Период: Варира от година на година, но обикновено започва 48 дни преди Светлата Събота (преди Великден).
  • Характеристики: Не се консумират животински продукти. Също така, понякога се избягва риба, алкохол и масло.

Преди Успение Богородично (Малък Пост):

  • Период: Обикновено се наблюдава в две седмици преди Успение Богородично на 15 август.
  • Характеристики: Избягват се месо, млечни и яйца. Някои избягват и риба.

Преди Рождество на Свети Йоан Кръстител:

  • Период: Започва на 29 август и завършва на 11 септември.
  • Характеристики: Хората се въздържат от месо, млечни и яйца.

Какво да ядем?

  • Плодове и зеленчуци - Включете разнообразие от пресни плодове и зеленчуци във вашия дневен режим. Те са богати на витамини и минерали, които ще ви осигурят енергия и здравословност.
  • Био храни - Опитайте се да включите био храни във вашия режим. Те са без пестициди и химикали, което ги прави по-чисти и полезни за организма. На всяка био храна в нашия магазин е означено дали е веган. Ако е такава, тя е подходяща за този период. 
  • Алтернативи на месо - Експериментирайте с различни алтернативи като тофу, сейтан, соя и леща. Те предлагат разнообразни възможности за приготвяне и са богати на протеини.
  • Постни десерти - Въпреки липсата на млечни съставки и яйца, има множество рецепти за вкусни веган десерти. Изпробвайте тарт с плодове, сладолед от банан и тъмни шоколадови изкушения.

Какво да не ядем?

  • Животински продукти - В този предколеден период се избягват свинското, пилешкото, телешкото, агнешкото, пуешкото и всички продукти, произведени от него, както и млечните. Можете да ги замените с алтернативи на млечните продукти на растителна основа.
  • Преработени храни - Ограничете консумацията на преработени храни, които често съдържат скрити добавки и захари. В тях може да има нещо животинско, което не е отбелязано на етиката. 

Какво да пием?

  • Алкохол - Алкохолът по време на пости е позволен, но в умерени количества. Можете да опитате безалкохолно вино или безалкохолна бира, които са изцяло веган и са много подходящи за този период. 
  • Мляко в кафето – Млякото е от забранените неща по време на коледното въздържание. Опитайте да приготвите кафето си с растително мляко – бадемово, кокосово или соево. 

Кога свършват постите и кога можем да ядем месо?

Те завършват с Коледа, когато мнозина избират да се насладят на традиционни ястия с месо. Важно е да възстановите хранителния си режим постепенно, като въвеждате месо и млечни постепенно, за да избегнете евентуални проблеми с храносмилането.

Коледните дни на въздържание предоставят възможност за творческо готвене и опитване на нови рецепти. Съчетайте свежи продукти, алтернативи на месо и здравословни подправки, за да създадете вкусни и удовлетворителни ястия за цялото семейство.

Публикувано от:

Мариета Гаванозова
Аз съм Мариета и съм регионален мениджър в Био Маркет. Сертифициран хранителен терапевт съм и йога учител. Храня се изцяло с растителна храна от 7 години. Пиша статиите, за да споделя с всички вас своите знания, опит и умения, които са придобити с много информация от различни източници. Ще се радвам да ви бъда полезна.