Към днешна дата има над 1500 проучвания, доказващи, че кокосовото масло е една от най-здравословните храни на планетата. Ползите от кокосовото масло надхвърлят това, което повечето хора осъзнават, тъй като кокосовото масло – направено от копра или прясна кокосова плът – е истинска суперхрана. Не е чудно, че кокосовото дърво се смята за „дървото на живота“ в много тропически места.

Какво е кокосово масло?

Кокосовото масло се получава чрез пресоване на сушено кокосово месо, наречено копра, или прясно кокосово месо. За да направите кокосово масло, можете да използвате „сух“ или „мокър“ метод. Млякото и маслото от кокоса се пресоват и след това маслото се отстранява.

Кокосовото масло има твърда текстура при студена или стайна температура, тъй като мазнините в маслото, които са предимно наситени мазнини, са съставени от по-малки молекули. При температури около 78 градуса кокосовото масло се втечнява.

Има точка на дим от около 350 градуса, което го прави чудесен вариант за олио за сотирани ястия, сосове и печени изделия. Освен това лесно се абсорбира в кожата поради по-малките си мастни молекули, което го прави отличен овлажнител за кожата и скалпа.

Видове кокосово масло

Многото предимства на кокосовото масло са достъпни само с качествен продукт. Има няколко вида кокосово масло, за които трябва да сте наясно, включително следното:

Необработено кокосово масло: Необработеното кокосово масло е най-малко рафинирано и най-полезно. Прави се с копра или сушено кокосово месо, което се отстранява от черупката и се пресова за извличане на естествените масла. Необработеното кокосово масло обикновено има страхотен орехов и сладък вкус.

Рафинирано кокосово масло: Рафинираното кокосово масло е преминало през процес на рафиниране, който включва избелване и дезодориране на маслото. За разлика от необработеното кокосово масло, рафинираните масла нямат забележим кокосов вкус или аромат. Рафинираните кокосови масла не се препоръчват, тъй като много от тях са направени с високи температури и сурови химикали, като и двете могат да унищожат полезните антиоксиданти на маслото.

Хранителна информация

Проведени са хиляди проучвания, за да се разкрият тайните на тази невероятна суперхрана: а именно здравословни мазнини, наречени средноверижни мастни киселини (MCFAs). Тези уникални мазнини включват:

  • Каприлова киселина
  • Лауринова киселина
  • Капринова киселина

Около 62 процента от маслата в кокосовото масло се състоят от тези три здравословни мастни киселини, а 91 процента от мазнините в кокосовото масло са здравословни наситени мазнини. Този състав на мазнини го прави една от най-полезните мазнини на планетата, както показва базата данни за хранителни вещества на USDA.

Повечето от мазнините, които консумираме, отнемат повече време за усвояване, но MCFAs, открити в кокосовото масло, осигуряват идеалния източник на енергия, тъй като те трябва да преминат само през тристепенен процес, за да бъдат превърнати в гориво, за разлика от други мазнини, които трябва да преминат чрез процес от 26 стъпки!

За разлика от дълговерижните мастни киселини, открити в растителни масла, MCFAs са:

  • По-лесно смилаемо
  • Не се съхранява лесно като мазнина
  • Антимикробно и противогъбично
  • По-малък по размер, което позволява по-лесна клетъчна пропускливост за незабавна енергия
  • Обработени от черния дроб, което означава, че те незабавно се превръщат в енергия, вместо да се съхраняват като мазнини
  • Една супена лъжица кокосово масло съдържа около 120 калории, 14 грама мазнини, без фибри, без холестерол и само следи от витамини и минерали.

Ползи за здравето от кокосово масло

Според медицински изследвания и базата данни за хранителни вещества на USDA, кокосовото масло е от полза за тялото по следните начини:

1. Доказано естествено лечение на болестта на Алцхаймер

Смилането на MCFAs от черния дроб създава кетони, които са лесно достъпни от мозъка за енергия. Кетоните доставят енергия на мозъка, без да е необходим инсулин, за да преработи глюкозата в енергия.

Последните изследвания показват, че мозъкът всъщност създава свой собствен инсулин за обработка на глюкоза и захранване на мозъчните клетки. Тъй като мозъкът на пациент с Алцхаймер губи способността си да създава свой собствен инсулин, кетоните от кокосовото масло могат да създадат алтернативен източник на енергия, за да подпомогнат възстановяването на мозъчната функция.

2. Предотвратява сърдечни заболявания и високо кръвно налягане

Кокосовото масло е с високо съдържание на естествени наситени мазнини. Наситените мазнини не само повишават здравословния холестерол (известен като HDL холестерол) в тялото ви, но също така помагат за превръщането на LDL „лошия“ холестерол в добър холестерол. 

Чрез увеличаване на HDL в тялото, той помага за насърчаване на здравето на сърцето и намалява риска от сърдечни заболявания. Кокосовото масло също е от полза за сърцето, като понижава високите триглицериди.

3. Лекува инфекции на пикочните пътища и бъбреците и защитава черния дроб

Известно е, че кокосовото масло изчиства и подобрява симптомите на UTI и бъбречните инфекции. MCFAs в маслото действат като естествен антибиотик, като разрушават липидното покритие върху бактериите и ги убиват. Изследванията показват също, че кокосовото масло директно защитава черния дроб от увреждане.

Кокосовата вода също помага за хидратиране и подпомагане на лечебния процес. Лекарите дори са инжектирали кокосова вода, за да изчистят камъните в бъбреците. Кокосът е мощна суперхрана, което е очевидно като се имат предвид всички тези огромни ползи за здравето на кокосовото масло.

4. Намалява възпалението и артрита

В друго скорошно проучване е установено, че кокосовото масло, което е събрано само със средна топлина, потиска възпалителните клетки. Действа едновременно като аналгетик и противовъзпалително.

5. Превенция и лечение на рак

Кокосовото масло има две качества, които му помагат да се бори с рака: едното са кетоните, произведени в маслото. Туморните клетки нямат достъп до енергията в кетоните и са зависими от глюкоза. Смята се, че кетогенната диета може да бъде възможен компонент за подпомагане на пациентите с рак да се възстановят.

И второто качество е съдържанието на средноверижни мастни киселини в кокосовото масло. Тъй като MCFAs усвояват липидните стени на бактериите, те също могат да убият бактерията Helicobacter pylori, за която е известно, че увеличава риска от рак на стомаха.

Освен това изследванията показват, че лауриновата киселина, открита в кокосовото масло, може да има противоракови действия, като задейства антипролиферативни и проапоптотични ефекти.

6. Подсилване на имунната система (антибактериално, противогъбично и антивирусно)

Кокосовото масло съдържа лауринова киселина (монолаурин), която доказано намалява кандида, бори се с бактериите и създава враждебна среда за вируси. Много болести днес са причинени от свръхрастеж на лоши бактерии, гъбички, вируси и паразити в тялото.

Можете да замените зърнените храни и захарта в диетата си с кокосово масло като естествен източник на гориво, когато сте болни. Захарта подхранва растежа на лошите бактерии. Вместо това, приемайте по една супена лъжица кокосово масло три пъти дневно, когато сте болни, както и консумирайте много зеленчуци и костен бульон.

7. Подобрява паметта и мозъчната функция

В проучване от 2004 г., публикувано в Journal of Neurobiology of Aging, изследователите откриват, че кокосовото масло подобрява проблемите с паметта при по-възрастните им пациенти.

При всички пациенти се наблюдава значително подобрение в способността им да си спомнят след приема на тази мастна киселина.

8. Подобрява енергията и издръжливостта

Кокосовото масло е лесно за смилане и също така произвежда по-продължителна енергия и повишава метаболизма ви. Когато приемате качествено нерафинирано кокосово масло, можете да получите най-много ползи от кокосовото масло, тъй като неговите MCFA се изпращат директно в черния дроб, за да бъдат превърнати в енергия.

Днес много триатлонисти използват кокосово масло като източник на гориво по време на тренировки и състезания за събития на дълги разстояния. Можете да направите домашно енергийно гориво, като смесите заедно кокосово масло, суров мед и семена от чиа. Просто сглобете по една супена лъжица от всяко и консумирайте 30 минути преди тренировка.

9. Подобрява храносмилането и намалява стомашните язви и улцерозния колит

Кокосът също така подобрява храносмилането, тъй като помага на тялото да абсорбира мастноразтворимите витамини, калций и магнезий. Ако кокосовото масло се приема едновременно с омега-3 мастни киселини, това може да ги направи два пъти по-ефективни, тъй като те са лесно достъпни за усвояване и използване от тялото.

Кокосовото масло може да помогне за подобряване на здравето на бактериите и червата, като унищожава лошите бактерии и кандида. По-специално дисбалансът на Candida може да намали стомашната киселина, което причинява възпаление и лошо храносмилане. Всичко това заедно означава, че кокосовото масло е от полза за храносмилането и помага за лечение или предотвратяване на стомашни язви и улцерозен колит.

10. Намалява симптомите на заболяване на жлъчния мехур и панкреатит

MCFAs на кокосовото масло не се нуждаят от разграждане на панкреатичните ензими, така че приемането на кокосово масло облекчава напрежението на панкреаса.

Освен това, тази суперхрана е толкова лесна за смилане, че е известно, че подобрява и симптомите на заболяването на жлъчния мехур. Заменете другите дълговерижни мазнини с кокосово масло, за да подобрите жлъчния мехур и цялостното здраве на тялото.

11. Подобрява кожните проблеми (изгаряния, екзема, пърхот, дерматит и псориазис)

Кокосовото масло е прекрасно като средство за почистване на лице, овлажнител и слънцезащитен крем, но също така може да лекува много кожни заболявания. Мастните киселини (каприлова и лауринова) в кокосовото масло намаляват възпалението вътрешно и външно и овлажняват, което ги прави чудесно решение за всички видове кожни заболявания.

Той защитава кожата и има много антиоксиданти, които я правят идеална за заздравяване на кожата. В допълнение, антимикробните свойства балансират източниците на кандида или гъбички, които могат да причинят много кожни заболявания. Има толкова много нерафинирано кокосово масло, което може да направи за кожата.

12. Предотвратява заболяване на венците и кариес

Кокосово масло се използва от векове като начин за пречистване на устата от бактерии и подпомагане на лечението на пародонтоза.

Премахването на орални бактерии значително намалява риска от пародонтоза.

13. Предотвратява остеопорозата

Оксидативният стрес и свободните радикали са двата най-големи виновника за остеопорозата. Тъй като кокосовото масло има толкова високи нива на антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали, то е водещо естествено лечение за остеопороза.

Друго от невероятните ползи за здравето на кокосовото масло е, че увеличава абсорбцията на калций в червата. Изследванията върху остеопорозата са установили, че кокосовото масло не само увеличава обема и структурата на костите при пациентите, но също така намалява костната загуба поради остеопороза.

14. Подобрява диабет тип II

Когато клетките отказват да реагират на инсулин и вече не приемат глюкоза за енергия, тогава те се считат за инсулинорезистентни. След това панкреасът изпомпва повече инсулин, за да компенсира и създава цикъл на свръхпроизводство. Инсулинова резистентност е предшественик на диабет тип II.

MCFAs в кокосовото масло помагат за балансиране на инсулиновите реакции в клетките и насърчават здравословния храносмилателен процес. Те премахват напрежението върху панкреаса и дават на тялото постоянен енергиен източник, който не зависи от реакциите на глюкозата, което може да предотврати инсулиновата резистентност и диабет тип II.

15. Кокосово масло за отслабване

Поради способностите за създаване на енергия на кокосовото масло и факта, че е масло без въглехидрати, не е чудно, че е полезно за отслабване. Той помага за изгаряне на мазнини и калории, намалява апетита и в проучванията е особено полезен при загубата на мазнини по корема.

Може да изглежда противоинтуитивно да се предположи, че яденето на кокосово масло (мазнина) ще допринесе за загуба на мазнини, но всъщност е съвсем логично. Ключът към разбирането на този феномен се крие в многоизмерната способност на MCFA да контролират различни физиологични процеси.

16. Изграждане на мускули и загуба на телесни мазнини

Изследванията показват, че MCFAs не са добри само за изгаряне на мазнини и намаляване на метаболитния синдром; те също са чудесни за изграждане на мускули. MCFAs, открити в кокоса, се използват и в популярни продукти за изграждане на мускули като Muscle Milk™.

17. Ползи от кокосовото масло за грижа за косата

Ако имате пърхот или суха коса, кокосовото масло има перфектните мастни киселини за подобряване на тези състояния. Всъщност кокосовото масло може да направи толкова много за косата. Можете да направите домашен шампоан от кокосова лавандула, за да подобрите косата си, и да използвате директно кокосово масло като изцяло натурален балсам за коса.

За да се отървете от пърхота и да сгъстите косата, масажирайте една супена лъжица кокосово масло, смесено с 10 капки етерично масло от розмарин, в скалпа си за три минути. След това вземете душ след 30 минути.

18. Кандида и гъбични инфекции

Проучване, публикувано в списание Antimicrobial Agents and Chemotherapy, установи, че каприновата киселина и лауриновата киселина в кокосовото масло са създадени за ефективно естествено лечение на Candida albicans и дрожди.

За ефективно унищожаване на кандида и лечение на гъбични инфекции, премахнете преработената захар и рафинираните зърнени храни от диетата си и консумирайте много здравословни мазнини. Приемайте по една супена лъжица кокосово масло три пъти дневно като добавка.

19. Кокосово масло против стареене

Според изследване, публикувано в медицинското списание Food and Function, кокосовото масло подобрява нивата на антиоксиданти и може да забави стареенето. Кокосовото масло действа като намалява стреса върху черния дроб и понижава оксидативния стрес.

Освен това изследователите откриха, че кокосовото масло може да подпомогне детоксикацията поради начина, по който работи с черния дроб. За да забавите естествено стареенето, вземете една супена лъжица кокосово масло с богати на антиоксиданти плодове за закуска. Можете също да го приложите директно върху кожата за допълнителни ползи за здравето и изглаждане.

20. Кокосово масло за хормонален баланс

Използването на кокосово масло е от полза и за вашите хормони! Кокосовото масло може да помогне за естествения баланс на хормоните, защото е чудесен източник на наситени мазнини, включително лауринова киселина. Проучванията установиха, че кокосовото масло може да бъде отлична мазнина за консумация по време на менопаузата и също така може да има положителен ефект върху нивата на естроген.

За да балансирате по естествен начин хормоните, намалете консумацията на захар и зърнени храни и заредете здравословни мазнини от кокос, авокадо, ленени семена и гхи. Можете също да консумирате други кокосови форми, като кокосово масло или кокосова вода.

Био Маркет ви препоръчва още:

Публикувано от:

Лучия Дончева
Аз съм Лучия и съм мениджър онлайн продажби в bio-market.bg. С моите текстове се стремя да споделя полезна информация и вдъхновяващи истории за здравословния начин на живот. Моята страст към био продуктите и устойчивите практики ме кара да изследвам най-новите тенденции и да ги споделя с читателите, за да ги подпомогна в техния път към по-здравословен и екологичен начин на живот. С удоволствие споделям своите знания и опит с вас, надявайки се да ви вдъхновя да направите устойчиви и здравословни избори в ежедневието си.