Въпреки че популярността на кокосовата вода нарасна през последните няколко години, тази напитка, наречена „спортна напитка на природата“, съществува от векове. Пълна с електролити и страхотен вкус, кокосовата вода е бистрата течност, която се намира в младите кокосови орехи и има множество ползи за здравето. Различава се от кокосовото мляко, което има кремаво бял оттенък и включва истинската кокосова плът.

Освежаващата напитка е чудесна сама по себе си или се използва в рецепти за здравословни смутита и е известна със своя леко сладък и орехов вкус.

Ето всичко, което трябва да знаете за напитката, включително хранителни факти, ползи за здравето на кокосовата вода и потенциални странични ефекти.

Кокосовата вода е добър източник на хранителни вещества и електролити

Кокосовата вода се вписва както в диети с ниско съдържание на калории, така и в диети с ниско съдържание на захар, тъй като има само около 45 калории на чаша и около 11 грама захар. Плюс това, тя е естествено заредена с електролити, включително калий, магнезий, фосфор и други. Въпреки че фактите за хранителните стойности могат леко да варират в зависимост от това къде е произведен кокосовият орех, както и от зрелостта му, средна чаша кокосова вода от 250 мл има:

  • Калории: 45
  • Обща мазнина: 0g
  • Холестерол: 0 mg
  • Натрий: 25 mg
  • Калий: 470 mg
  • Общо въглехидрати: 11g
  • Общо захари: 11g
  • Протеин: 0g
  • Калций: 4% DV
  • Магнезий: 4% DV
  • Фосфор: 2% DV

Здравословни ползи от ежедневната консумация на кокосова вода

Подпомога за възстановяването след тренировка

Кокосовата вода е богата на няколко електролита, включително калий, натрий и магнезий. Ако се потите, особено през летните месеци, кокосовата вода може да се окаже много полезна.

Диетологът Маги Михалчик казва, че електролитите в кокосовата вода могат да помогнат за регулиране на баланса на течностите, да предотвратят дехидратацията и дори да осигурят правилна мускулна функция.

Може да намали кръвното налягане и риска от инсулт

Бананите са известни с високото си съдържание на калий, но само една чаша кокосова вода съдържа повече калий от средно голям банан. Изследванията показват, че богатите на калий диети могат да помогнат за поддържане на здравето на сърцето чрез намаляване на кръвното налягане и дори предпазване от инсулт. Съчетаването на кокосова вода с други богати на калий храни във вашата диета е идеално, когато става въпрос за поддържане на здраво сърце.

Кокосова вода по-здрава кожа

Липсата на подходяща хидратация може да доведе до суха, опъната и дори лющеща се кожа. Пиенето на кокосова вода може да допринесе за попълване на ежедневните ви нужди от хидратация, което насърчава циркулацията и сияещата кожа. Някои разновидности на кокосовата вода са обогатени с витамин С, който има множество антиоксидантни свойства и естествено стимулира синтеза на колаген, което може да ви помогне да запазите кожата си стегната и млада.

Помага за намаляване на приема на добавена захар 

Пропуснете сладките сокове и газираните напитки и вместо това посегнете към кокосова вода, когато сте в настроение за нещо различно от чиста вода. За разлика от подсладените със захар напитки, кокосовата вода обикновено има малко или никаква добавена захар (в неовкусените разновидности). Това я прави чудесен избор за диабетици или хора, които искат да намалят консумацията на добавена захар. Потърсете 100% чиста кокосова вода, която не е направена от концентрат, и изберете обикновени неовкусени разновидности без добавена захар.

Може да помогне за рехидратиране, когато сте болни

Ако сте в лошо здравословно състояние, тялото може да загуби огромно количество течност от повръщане и диария. Кокосовата вода може да помогне за състоянието на хидратация и да балансира електролитите по-добре от обикновената вода в този сценарий. Някои марки дори обогатяват своята кокосова вода с витамини C и D, които могат да осигурят още по-добра имунна подкрепа.

Кокосова вода за отслабване

Може би се чудите дали кокосовата вода е добра за отслабване. Е, ние знаем, че правилната хидратация е от съществено значение за подхранването на всяка клетка в тялото и оптимизирането на метаболизма ви. И въпреки че кокосовата вода има повече калории от обикновената вода, тя е значително по-нискокалорична от други напитки като сода и сок. Тази проста размяна може да ви помогне да намалите калориите през деня и съответно да отслабнете по-бързо.

Кокосова вода срещу махмурлук

Ако сте изпили прекалено много вино или друг алкохол, това ще ви накара да се почувствате дехидратирани и мъгливи на следващия ден, Кокосовата вода ще помогне да се попълнят тези електролити, които пиенето на алкохол може да е изчерпало и може да бъде чудесно средство за утоляване на жаждата.

Странични ефекти от кокосовата вода

Може би се чудите дали е добре или не да пиете кокосова вода всеки ден. За общото население кокосовата вода обикновено се счита за безопасна за консумация и осигурява вкусен източник на естествени електролити. Но има няколко изключения, които трябва да знаете.

Ако имате бъбречна недостатъчност, трябва да внимавате с пиенето на кокосова вода, тъй като е с високо съдържание на калий. Въпреки че това хранително вещество обикновено е здравословно за тялото, когато бъбреците откажат, те вече не могат да отстраняват излишния калий и е важно да наблюдавате приема си. 

Как да изберете най-добрата кокосова вода

В нашия био магазин има голямо разнообразие от продукти, включително няколко вида кокоасова вода на добра цена. В идеалния случай кокосовата вода трябва да има само една съставка. Препоръчваме да изберете разновидности, които са 100% чиста кокосова вода без добавена захар, аромати или добавки. Ако не обичате вкуса на кокосовата вода сама по себе си, опитайте да я включите в смутита или да я смесите с газирана вода или малко сок.

Всички артикули на bio-market.bg могат да бъдат поръчани от нашия онлайн магазин или да бъдат закупени от био магазините ни в цялата страна. 

Публикувано от:

Илияна Шуманска
Здравейте! Аз съм Илияна, а моята страст към здравословното хранене и интересът ми към био продуктите ме вдъхновяват да споделя знанията си с вас. Вярвам в силата на чистата и натурална храна за подпомагане на нашето здраве и благосъстояние. Следя последните тенденции в света на био и органичните продукти, за да ви предоставя актуална информация и вдъхновение за здравословния начин на живот. С моите статии ще ви насочвам към вкусни и здравословни рецепти, както и към полезни съвети за избора на най-качествените продукти.