Независимо дали се борите с инфекция или настинка, добавянето на няколко имуностимулиращи витамина към вашата диета може да бъде невероятно полезно. Всъщност е доказано, че някои витамини, минерали и добавки фино настройват имунната функция, засилват производството на антитела и облекчават възпалението, за да ви накарат да се чувствате по-добре.

В тази статия ще разгледаме някои от най-добрите имуностимулиращи добавки и как те могат да бъдат от полза за вашето здраве, заедно с някои прости предложения как да ги използвате.

Витамини за имунна защита

Доказано е, че много витамини спомагат за повишаване на способността на тялото ви да отблъсква инфекцията. Ето някои от най-добрите имуностимулиращи витамини.

  • Витамин С - Витамин С играе централна роля в имунната функция и често се използва за подпомагане на защитата на тялото ви срещу инфекции. Получаването на достатъчно витамин С може да помогне за намаляване на симптомите и съкращаване на продължителността на респираторните инфекции.
  • Витамин D3 - Витамин D е важен микроелемент, участващ в много аспекти на здравето и също така е един от най-добрите витамини за укрепване на имунната система. Не само, че витамин D3 е неразделна част от функцията на имунните клетки в тялото, но дефицитът на този важен микроелемент всъщност може да увеличи риска от инфекция.
  • Витамин А - Този мастноразтворим витамин е жизненоважен за поддържане на здраво зрение, поддържане на здравето на кожата и насърчаване на правилния растеж и развитие. Нещо повече, витамин А също е от решаващо значение за развитието на определени имунни клетки, необходими за борба с възпалението и инфекцията, което му спечелва място като една от най-добрите добавки за засилване на имунната система.
  • Витамин Е - Витамин Е се удвоява като мастноразтворим витамин и мощен антиоксидант, който помага в борбата със свободните радикали и предотвратява окислителното увреждане на клетките. Като един от най-добрите имуностимулиращи витамини, проучванията показват, че добавките с витамин Е могат да подобрят имунната функция, да стимулират производството на бели кръвни клетки и да повишат устойчивостта срещу инфекции.
  • Витамин B6 - Витамин B6 може да помогне за засилване на имунната функция и борба с чужди нашественици в тялото.

Минерали за имунна защита

Няколко минерала са изследвани за въздействието им върху имунната функция и способността им да подсилват естествената защитна система на тялото. Ето някои от най-добрите минерали за имунно здраве.

  • Цинк - Често считан за една от най-ефективните имуностимулиращи добавки, цинкът е от решаващо значение за поддържането на цялостното здраве. Изследванията показват, че цинкът помага за регулирането на имунния отговор и е необходим за оцеляването, пролиферацията и съзряването на имунните клетки.
  • Желязо - Въпреки че е най-известно с ролята си в производството на червени кръвни клетки и преноса на кислород, желязото също се счита за една от най-добрите имуностимулиращи добавки.
  • Селен - Селенът е мощен микроелемент, който действа като антиоксидант за неутрализиране на вредните свободни радикали и намаляване на увреждането на клетките. В допълнение към инициирането на имунитета, проучванията показват, че селенът може да участва и в регулирането на прекомерните имунни отговори за предотвратяване на широко разпространено възпаление.

Други хранителни добавки за висок имунитет

В допълнение към имуностимулиращите витамини и минерали, изброени по-горе, няколко други добавки също могат да бъдат полезни за имунната функция. Ето някои от най-добрите имуностимулиращи добавки, които да обмислите да добавите към диетата си.

  • Сироп от бъз - Произведен от плодовете на дървото Sambucus, сиропът от бъз често е приветстван като една от най-добрите естествени имуностимулиращи добавки. Богат на полезни за здравето полифеноли, сиропът от бъз често се използва като естествено средство за лечение на симптомите на грип и ускоряване на възстановяването.
  • Пробиотици - Пробиотиците са форма на полезни бактерии, открити в храносмилателния тракт. Пробиотичните добавки са свързани с дълъг списък от ползи за здравето, включително подобрено храносмилане, понижени нива на холестерол и, най-вече, подобрена имунна функция. Всъщност проучванията показват, че пробиотиците регулират функцията на определени имунни клетки и дори могат да бъдат полезни при състояния, свързани с имунитета, вариращи от вирусни инфекции до алергии и екзема.

  • Куркума – Установено е че куркуминът, активното съединение в куркумата, намалява възпалението, засилва реакциите на антителата и модулира имунната функция, което може да осигури защита срещу състояния като сърдечни заболявания, алергии, артрит и диабет.

Рискове и странични ефекти

Докато добавките могат да бъдат полезен инструмент за увеличаване на приема на определени витамини, минерали или укрепващи здравето съединения, имайте предвид, че не трябва да се използват вместо питателна, добре храна.

Богатите на хранителни вещества храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения не само могат да осигурят много от изброените по-горе витамини и минерали, но също така могат да доставят други основни хранителни вещества за поддържане на имунното здраве, включително фибри, полезни за сърцето мазнини и антиоксиданти.

Ако имате някакви основни здравословни проблеми или приемате лекарства, не забравяйте да говорите с Вашия лекар, преди да добавите някой от тези имуностимулиращи витамини към вашата диета. 

Защо да изберете Био Маркет за ваш здравословен магазин ?

Био Маркет е българска компания, специализирана във вноса и разпространението на широка гама от био храни, здравословни добавки и аксесоари. При нас ще намерите голямо разнообразие от най-висококачествени добавки за здраве на най-добри цени. 

Заповядайте в нашите магазините и се възползвайте от безплатна консултация или посетете онлайн био магазина ни bio-market.bg.

 

Публикувано от:

Цветелина Няголова
Аз съм Цветелина и съм мениджър на Био Маркет. Като мениджър в Био Маркет, организирам екипа си и осигурявам плавното функциониране на магазина. Екипната работа е сърцето на успеха в Био Маркет. За мен като мениджър е от съществено значение да насърчавам сътрудничеството, да вдъхновявам и подкрепям членовете на екипа, за да постигнем общите цели. Проявеното взаимопомощ и споделената отговорност създават не само продуктивност, но и усещане за общност и доверие помежду си. Моята роля включва водене на инвентаризация, осигуряване на качествени био продукти и гарантиране на отлично обслужване на клиентите. Работата ми изисква непрекъснато следене на новите тенденции в био индустрията и грижа за балансирано предлагане на разнообразни продукт.