Малко са витамините, които могат да се гордеят с толкова много ползи за здравето, колкото витамин С. Удвоявайки се като основно хранително вещество и мощен антиоксидант, яденето на храни с витамин С може да има огромно въздействие върху вашето здраве отвътре навън – съвсем буквално.
Всъщност той може да се срещне и с името  аскорбинова киселина. За него се знае, че работи за подобряване на всичко - от здравето на кожата до имунната функция и почти всичко между тях. Чрез включването само на няколко порции храни с витамин С (като чушки и ягоди) във вашата диета е лесно да се възползвате от всички ползи за здравето, които този водоразтворим витамин може да предложи.

И така, от какво количество се нуждаем на ден и как можем да увеличим максимално приема си, за да пожънете ползите? Нека да разгледаме по-отблизо.

Какво е витамин С?

Той е водоразтворим витамин, действащ като антиоксидант и играещ роля в поддържането на съединителната тъкан на тялото. 
С помощта на този витамин можете също така да подпомогнете защитата на сърцето си, да възстанови тъканите и да оптимизирате усвояването на други хранителни вещества в тялото.
Храните с високо количество от него отдавна са популярни заради сериозните си здравословни ползи. Всъщност това са супер питателни и популярни плодове и зеленчуци, често се считат за основни в много хранителни режими, форми на холистична медицина, включително Аюрведа и китайска медицина.
Намиращ се главно в плодовете и зеленчуците, той е в изобилие в диетата, въпреки че има някои, на които липсва.
Недостигът на витамин С може да бъде причина за хаос, причинявайки проблеми като лесно натъртване, кървене на венците, необичайна умора, крехък имунитет и дори при най-тежките случаи - скорбут. Това състояние произтича от тежък дефицит на витамин С и може да причини проблеми като кървене на венците, синини и дори смърт. 
Витамин С се характеризира със невъзможността си да се произвежда самостоятелно от тялото и да се задържа е него. Поради тези причини е абсолютно жизненоважно да включите много плодове и зеленчуци в ежедневната си диета. Ползите от витамин С могат да включват по-добра имунна защита, значително по-нисък риск от състояния като подагра и сърдечно-съдови заболявания.

Храни, богати на витамин Ц

Плодове:

  • Гуава
  • Касис
  • Киви
  • Лимон
  • Ягоди
  • Папая
  • Портокали
  • Ананас
  • Грейпфрут
  • Манго

Зеленчуци:

  • Кейл
  • Зелени чушки
  • Брюкселско зеле
  • Броколи
  • Карфиол

Други

  • Магданоз
  • Грах

Ползи от витамин C

  • Важен за здравината на кожата и образуването на колаген
  • Подобрява усвояването на желязо
  • Намалява риска от подагра
  • Бори се с щетите от свободните радикали
  • Увеличава силата на имунната система
  • Поддържа здравето на сърцето

Видове хранителни добавки с витамин Ц

Като суплемент, този витамин е един от най-популярните в света на здравословното хранене. При нас можете да намерите различни видове, включително варианти с висока концентрация  - 1000 мг, под формата на прах, на капсули или на таблетки за смучете и обикновени. Той е често срещана съставка на много формули за коса и кожа, заради свойството си да подпомага естественото производство на колаген, но ще го намерите и във формулите за имунна защита. 

Публикувано от:

Мариета Гаванозова
Аз съм Мариета и съм регионален мениджър в Био Маркет. Сертифициран хранителен терапевт съм и йога учител. Храня се изцяло с растителна храна от 7 години. Пиша статиите, за да споделя с всички вас своите знания, опит и умения, които са придобити с много информация от различни източници. Ще се радвам да ви бъда полезна.