Направихте проучване и сте избрали няколко витамина и/или минерала, които смятате, че са подходящи за вас. Сега се чудите: Кога е най-доброто време за прием на витамини?

Добавянето на хранителни добавки към вашата диета може да ви се стори трудно, но след като разберете кога е най-добре да приемате витамини всеки ден, като например първото нещо сутрин или вечер, можете да го превърнете в постоянна част от вашата рутина, без да мислите много .

Освен това времето, когато приемате вашите добавки, ще им даде най-добрия шанс да бъдат правилно усвоени - по този начин те осигуряват възможно най-много ползи.

Разбира се, винаги трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете нов режим на хранене или начин на живот, включително приема на добавки. Винаги трябва да четете и следвате указанията на етикета за употреба на продукта.

Трябва ли да приемате витамини сутрин или вечер?

Идеалното време за прием на витамини и минерали наистина зависи от конкретния вид. Някои се усвояват най-добре с храна, докато други могат да се приемат по всяко време на деня. Това ще повлияе дали приемате добавките сутрин или вечер.

Например, "мастноразтворимите" витамини - които включват витамини A, E, K и D - обикновено трябва да се приемат с храна, по-специално такава, която включва поне малко количество мазнини, които подпомагат усвояването. Мазнини като зехтин или кокосово масло, пълномаслени млечни продукти, ядки, семена, яйца и авокадо могат да помогнат на тялото ви да използва мастноразтворимите витамини.

Можете да приемате тези витамини със закуска или вечеря, но трябва да избягвате да ги приемате на напълно празен стомах.

От друга страна, „водоразтворимите“ витамини – включително витамини от група В и витамин С – обикновено могат да се приемат сутрин или вечер, със или без храна, тъй като тяхното усвояване не зависи от това какви храни ядете.

Приемането на водоразтворими витамини на празен стомах, като например първото нещо сутрин или между храненията, може да помогне на тялото ви да ги абсорбира най-добре.

Най-доброто време за прием на мултивитамини

Кой има полза от приема на мултивитамини?

Дори най-качествената диета може да не е достатъчна, за да ви помогне да посрещнете всичките си хранителни нужди. Това е така, защото не всички храни, които се намират в магазините за хранителни стоки, включително дори здравословни храни като зеленчуци и плодове, са богати на хранителни вещества, ако са отгледани в почва с лошо качество или не са много пресни, когато ги ядете.

Следователно, мултивитамините могат да помогнат за запълване на хранителни пропуски във вашата диета, ако не можете да задоволите нуждите си само чрез диетата си. Мултивитамините също често се препоръчват на хора, които следват ограничителни диети, като тези на нискокалорични, нисковъглехидратни или вегански диети.

Като цяло, мултивитамините предлагат предимства като подкрепа за: здравето на костите, сърдечно-съдовата функция, имунната защита, здравословни енергийни нива и много други.

Как да изберем качествени мултивитамини

Ако инвестирате пари и време в приемането на добавки, вие искате вашите добавки да предоставят възможно най-голяма помощ за вашата здрава имунна система, когнитивно здраве, сърце и др.

Изберете мултивитамини, направени от истински хранителни съставки, които тялото ви разпознава и може да използва най-лесно, плюс такива, които съдържат покълнали и ферментирали съставки. Покълването и ферментирането спомагат за частичното разграждане на храните, така че да са още по-лесни за смилане.

Най-доброто време за прием на мултивитамини?

Можете или да приемате своя мултивитамин сутрин със закуската, което помага за подпомагане на усвояването и често е по-лесно за стомаха, или ако предпочитате, вечер с вечеря. Което и време да изберете, бъдете постоянни.

Най-доброто време за прием на пренатални витамини

Защо бременните жени имат полза от приема на мултивитамини?

Бременността е период, в който тялото се нуждае от допълнителни витамини, минерали, протеини, мазнини и други хранителни вещества, тъй като те подпомагат растежа и развитието на плода.

Например фолиевата киселина и желязото са много важни по време на бременност, защото помагат на тялото да произвежда достатъчно червени кръвни клетки и улесняват развитието на централната нервна система на плода (мозък, гръбначен мозък, нерви и т.н.).

За да се гарантира, че майката и бебето получават необходимите хранителни вещества в допълнение към здравословната диета, приемането на качествени пренатални мултивитамини по време на бременност – които съдържат специални количества витамини и минерали в сравнение с обикновените мултивитамини – силно се насърчава. Винаги обаче трябва да се консултирате с вашия генеколог.

Като цяло ползите от пренаталните витамини включват подкрепа за: общо пренатално здраве, здравословна плодовитост, здравословен сън и енергийни нива и здравословни концентрации на фолат в кръвта.

Как да изберем качествени пренаталени витамини

Точно както при обикновените мултивитамини, изберете пренатална добавка, която е направена от хранителни съставки и без добавки или пълнители. Можете също така да потърсите добавка, която съдържа ферментирали, метилирани или коензимирани форми на хранителни вещества, които са предназначени да поддържат цялостното здравословно усвояване и да облекчат тялото.

Като цяло трябва да изберете добавка, която осигурява 100 процента или повече от дневната стойност (DV) на 12 основни витамини и минерали, от които се нуждаете (включително витамини A, B, C, D и E, както и желязо, фолат, цинк и други).

Най-доброто време за прием на пренатален витамин

Пренаталните витамини съдържат както мастноразтворими, така и водоразтворими витамини, така че е най-добре да ги приемате или сутрин със закуска, което помага за подпомагане на усвояването, или вечер с вечеря.

Тъй като бременните жени могат да имат чувствителен стомах през този период, някои намират, че приемането на пренатални витамини с вечеря преди лягане е най-добрият вариант.

Най-доброто време за прием на другите витамини

Най-доброто време за приемане на витамини от група В - В идеалния случай сутрин, с вода или друга напитка, но можете да ги приемате и с храна. Можете и трябва да приемате витамини от група В заедно (като в добавка от комплекс В), тъй като те работят най-добре, когато се приемат заедно.

витамин С По всяко време, с вода или друга напитка, или можете да го приемате с храна.
витамин D3 Приемайте с храна, съдържаща мазнини, в идеалния случай сутрин или следобед (когато тялото ви естествено произвежда витамин D от слънчевата светлина).
витамин Е Приемайте с храна, съдържаща мазнини, по всяко време на деня.
магнезий В идеалния случай приемайте сутрин по време на хранене или разделете на две по-малки порции (сутрин и вечер). Някои хора може да изберат да приемат повече през нощта, за да подпомогнат съня и храносмилането на следващата сутрин.
цинк Приемайте един до два часа преди хранене, с вода или друга напитка.
омега-3 мастни киселини Приемайте с храна, съдържаща мазнини, по всяко време на деня. 

 

Какви витамини не трябва да се приемат заедно?

Ако приемате мултивитамини, вие ще консумирате много различни хранителни вещества заедно. Това обикновено не е проблем, защото не приемате големи дози витамини или минерали наведнъж.

Като цяло обаче избягвайте приема на големи количества витамини/минерали с други хранителни вещества, тъй като някои могат да се конкурират помежду си и да блокират усвояването в тялото. (Както винаги, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар.)

Витамини/минерали, които не трябва да се приемат заедно в големи количества, включват:

  • Витамин С и витамин В12
  • Желязо и калций
  • Витамин С и желязо
  • Цинк и магнезий
  • Калций и магнезий

Препоръчваме ви да използвате комбинирани формули, които съдържат най-добрата пропорция между тези вещества. 

Защо да изберете витамини от Bio-market.bg ?

В нашия здравословен магазин ще намерите голямо разнообразие от хранителни добавки, включително витамини за спортисти, за жени, за мъже и за бременни. С най-високо качество и най-добра цена, при нас можете да поръчате онлайн или да вземете от био магазините ни в цялата страна. 

Публикувано от:

Илияна Шуманска
Здравейте! Аз съм Илияна, а моята страст към здравословното хранене и интересът ми към био продуктите ме вдъхновяват да споделя знанията си с вас. Вярвам в силата на чистата и натурална храна за подпомагане на нашето здраве и благосъстояние. Следя последните тенденции в света на био и органичните продукти, за да ви предоставя актуална информация и вдъхновение за здравословния начин на живот. С моите статии ще ви насочвам към вкусни и здравословни рецепти, както и към полезни съвети за избора на най-качествените продукти.