В настоящата статия ще засегнем следните теми:

Как разликата и честата промяна на климатичните условия влияе на: 

  • имунната система 
  • кожата
  • настроението 
  • хормоните

Как да се справим с капризите на времето? 
Как хранителните добавки ще ни помогнат с адаптацията? 
Интересни факти за климата. 

В тази част от годината метеорологичните условия често ни изненадват. В прогнозата казват едно и след няколко минути навън времето вече е съвсем друго. 
Преминавайки от зимен към летен сезон, повечето хора забравяме, че има и пролет, пролет пълна с най-разнообразни климатични промени. През пролетта, освен объркването във времето , ние не сме по-малко объркани: как да се облечем, кога да излезем, какви витамини да пием, какви ангажименти да приемем и кои да отхвърлим в зависимост от мястото на провеждането им. 
Някои правим пролетно почистване. Други сменяме зимните си дрехи с летни. 
След първия топъл, слънчев ден, подсъзнателно вече сме готови за слънчеви дни, докато не ни изненадат проливните дъждове, силните ветрове и рязък спад на температурите. 
Доста често се случва да излизаме леко облечени и неусетно на следващия ден да сме болни. 
Казваме си “ паднала ми е имунната система” , взимаме си болничен и си оставаме вкъщи, възпрепятствани да изпълним дневните си задачи и задължения. 

Тук изниква въпросът как разликата и честата промяна на климатичните условия влияе на имунната система? 

Нека ви отговоря: 

Имунната ни система е сложна мрежа от клетки, тъкани и органи, работещи в безупречен синхрон, защитавайки тялото ни от болести и инфекции. Честите промени в температурите ,обаче, нарушават тази безупречност, объркана в опити за адаптация. В този случай, имунната система претърпява лек, временен срив, докато се възстанови балансът на организма. 
Честите промени във времето могат да увеличат вероятността от респираторни инфекции като простуда и грип. Влажни и студени условия могат да създадат по-подходяща среда за развитие и разпространение на вирусите.
Имунният отговор на някои хора, пък, може да включва увеличена реакция на алергени, което също може да увеличи риска от настинки и неразположения.
По - студените температури и влажността, могат да повлияят на дихателните пътища, като ги раздразнят и предизвикват възпалителни реакции. Това, от своя страна може да доведе до увеличение на риска от респираторни проблеми като бронхит и синузит.

Кожата - подложена на чести метеорологични промени: 

Пoвишаванетo или пoнижаванетo на темпeратуратa, особено когaто влажносттa на въздухa е нискa, мoже да доведе до изсушаване на кожaта. Студeното време обикновено е съпътствaно с по-ниска влaжност, която може да изсуши кожата и да я напрaви по-склонна към сухота и раздразнения.
 Ако преминем рязко от топло към студено врeме и обратното , порите се свиват, което може да прeдизвика появата на акне или пъпки поради по-голямо зaдръстване на сeбума в порите. Преминавайки, обаче, от ниски към по-високи температури и излагането на кожата на слънце може да се увреди поради UV лъчите. Това води до преждевременно стареене на кожата, слънчеви изгаряния и увеличен риск от развитие на рак на кожата. 
Страшно звучи нали? 

Различни климатични условия - различни настроения: 

Замисляли ли сте се, че през лятото сте някак по - весели, по - щастливи, по-живи и жадни за живот. Е, това е точно така, но не заради сезона, а заради слънчевата светлина, по-дългите дни и топли, но и прохладни нощи. Навън сме повече време, имам по-интересни занимания, правим си по-дълги разходки, дори се смеем повече. Представете си сега, както сте си направили план за подобен прекрасен ден, навън изведнъж става мрачно, облаци обгръщат небето, започва да вали. Светлината и топлината са ви откраднати, трябва да пренаредите всичките си планове и най - вероятно да си останете вкъщи. Как е настроението ви сега? 
Облачни дни могат да доведат до по-малко природна светлина, което може да намали нашето настроение и да ни прави по-малко енергични и разтоварени. Дъждовното време в повечето случаи намалява нивата ни на физическа активност и енергия и ни прави по-малко щастливи. Макар че, има хора, които са привърженици точно на този меланхоличен климат! В този случай топлите и влажни дни могат да направят дните им по-тежки, а тях по - раздразнителни. 
Отделни хора могат да реагират по различен начин на промените в климата в зависимост от техните предпочитания, изживявания и психологически фактори. 

По-нежната част от света и променливото време:

Жените са под влиянието на безброй фактори - става ли въпрос за хормонален баланс. И докато на някои не им прави никакво впечатление за ден по - рано или два по-късно , стане ли въпрос за месечния им цикъл, за други думата “баланс” е мираж. Разбира се, честите промени в климата могат да оказват влияние на хормоналния баланс в организма на всички дами, независимо дали по принцип имат проблеми или не. Някои изследвания са показали, че климатичните фактори, като високите температури и високата влажност, могат да оказват влияние върху репродуктивните хормони и фертилността. Високите температури могат да объркат плодородните дни и онзи единствен ден на овулация, а високата влажност може да повлияе на правилната регулацията на всички женски хормони като цяло. Често от спокойни, жените могат да станат раздразнителни и обратното. Някои не издържат на жега, а други целогодишно са зиморничави. Познайте на какво се дължи това? 

Как да се справим с капризите на времето?

Ами, просто не му обръщайте внимание! 
Това е шега, разбира се! 
Но дори и да не ви прави толкова силно впечатление как днес пече, а утре вали, е хубаво да сте подготвени предварително за това, което предстои. 
За да се адаптирате по-ефективно към честите промени във времето, е важно да приложите някои от следните стратегии:

  1. Все пак, следете прогнозата за времето, така ще сте подготвени поне с чадър.
  2. Бъдете гъвкави и отворени за промени във вашите планове и ангажименти. Ако времето ви изненада, бъдете готови да адаптирате вашите дейности или да смените местоположението.
  3. Здравословният начин на живот, включително здравословното хранене, редовната физическа активност и достатъчно почивка, може да ви помогне с адаптирането по-лесно и да поддържате имунната си система силна.
  4. Гледайте новини - бъдете информирани за възможните здравни рискове, свързани с различните климатични условия, както и “модерните” за сезона вируси. Бъдете готови да предприемете необходимите мерки за предпазване.
  5. Комуникирайте си с вашите близки и обкръжението си - товаможе да ви помогне да се подготвите и да се адаптирате към промените във времето по-лесно и дори неусетно. Обменяйте информация и съвети с хората около вас и бъдете готови да си помагате един на друг в случай на нужда.

Хранителни добавки на помощ:

С вас сме по пътя към здравето! 
IMMUNE SUPPORT представлява мощна формула за ефективно повишаване на имунитета. Предпазване от вируси и настинки. Чудесен спътник за вас и близките ви с тези така непостоянни, топло-студени дни. 

SKIN SUPPORT - ако усещате кожата си суха или раздразнена, по-чувствителна от обикновено. Този продукт решава проблемите ви отвътре - навън. Бъдете свободни да покажете себе си във всеки един ден, без значение от времето!

ADAPTOGEN FORMULA – заменя “пролетната умора”, раздразнението и умората, със спокойствие и хармония. Добавка - обогатена с билкови екстракти, които се адаптират към нуждите на тялото, а то се адаптира към внезапните промени. 

И, естествено, нещо специално за дамите, на които всяка температурна аномалия им се отразява. Които търсят баланс в хормоналните си въртележки. WOMEN’S SUPPORT  e натурална формула, разработена специално за подкрепа на женските хормони и цялостно благоприятно влияние върху женския организъм. 

Пазете се, защото здравето е на първо място! Както физическото, така и психическото. 
Колкото и променлив да е климата, ние няма как да повлияем на него, за да го вкараме в норми и да го балансираме, но можем да постигнем това с нас. Да подсилим организма, да избистрим ума.
Човекът е адаптивен, до толкова, до колкото той сам прецени.
Няма граници за нещата, които можем да преживеем. Както хубави, така и не чак толкова. 
Накрая важното “клише” което трябва да помним е, че след всяка буря, изгрява слънце! Това е честата и внезапна промяна - както на времето, така и в нашето съществуване.  

Публикувано от:

Петя Симеонова
Казвам се Петя. Моите странствания по света винаги са ме вдъхновявали да пиша, да уча нови неща и да съм безкрайно любопитна. Чрез своите статии искам да вдъхновя и вас за "пътуването на живота ви". Вярвам, че тялото е дом на душата и ще се радвам да съм ви полезна по вашия път към създаване на вътрешен уют. Споделяйки с вас цялата събрана информация, която е актуална и тясно свързана с гама чисти био продукти, козметика, добавки и др. - имам за цел да поощря вашата "Self Love" страна, защото “начинът, по който обичаш себе си, е начинът, по който учиш другите да те обичат!” Нека с помощта на интересни факти, научни изследвания, рецепти и много полезни свети, насочващи вътрешния ни компас към здраве, щастие, познание и красота, да се превърнем в най-добрите версии на себе си!