Бързата урбанизация, увеличаването на производството и потреблението на преработени храни и променящият се начин на живот трансформират диетичните модели. Силно преработени храни, бързи храни, сандвичи, бургери, чипс, хапки, пица, пържени храни, тестени изделия и тежки храни с колбаси, са на достъпни цени, вкусът на тези храни и удобството за ядене ги правят популярни. Хора по света консумират повече храни с високо съдържание на наситени мазнини, захари и сол. Докато захарта и мазнините винаги получават много лоша репутация, когато става дума за избор на нездравословна храна, солта понякога минава покрай капките!

Подобрителят на вкуса, солта значително надхвърля минималните физиологични нужди в по-голямата част от света. Повишеният диетичен натрий има пряко неблагоприятно въздействие върху множество целеви органи и причинява лошо въздействие върху здравето.                                                                              

Сол и натрий – каква е разликата?

  • Високият прием на сол е вреден за здравето.

Думите сол и натрий често се използват взаимозаменяемо, но те не означават едно и също нещо. Натриевият хлорид (химическото наименование на солта) е бяло кристално твърдо вещество, което се състои от 40% натрий и 60% хлорид. С други думи, 5 g сол съдържат 2 g натрий и 3 g хлорид.

Натрият е минерал, който се намира естествено в храни и сол. Името „натрий“ произлиза от английското soda и латинското „sodanum“ за лек за главоболие.

  • Функции на натрия в организма

Натрият е електролит, който е необходим за провеждането на нервните импулси в тялото, поддържането на баланса на течностите и електролитите, кръвното налягане, има ключова роля в свиването и отпускането на мускулите, намира се в извънклетъчната течност, регулира обема на плазмата, както и клетъчния транспорт.

Какъв е препоръчителния прием на сол?

СЗО препоръчва възрастните да консумират по-малко от 5 g (малко под чаена лъжичка) сол на ден. Приемът на сол от 5 g/ден е достатъчен, за да отговори както на нуждите от натрий, така и от хлорид.

Какво е излишен прием на натрий?

Високият прием на сол причинява сериозни здравословни проблеми. Консумацията на натрий над дневната стойност (повече от 2,3 g на ден или прием на сол над 5 g/ден) в комбинация с недостатъчен прием на калий (по-малко от 3,5 g/ден) ще доведе до прекомерен прием на натрий, известен също като хипернатриемия и повишава риска от последствия от високия прием на натрий. Приемът на натрий обикновено е сбор от дискреционни (от сол, добавена към храната в кухнята или на масата) и недискреционни източници (натрий, естествено присъстващ в храните, и добавен по време на промишлената трансформация на храните).

Храни богати на натрий

Това са храните с високо съдържание на сол. 

Основният източник (90%) на натрий в нашата диета е солта, а 80% от консумираната сол се добавя към храните на етапа на производство или по време на приготвянето на храната, на масата или под формата на подправки, произлиза от преработена храна, или под формата на скрита сол.

Приемът на натрий може да идва от натриев глутамат (C₅H₈NO₄Na), сода за хляб (NaHCO₃), динатриев гуанилат, чили селитра, ди и три натриев фосфат, натриев тиосулфат, натриев бензоат, хималайска розова сол, кошер сол, черна сол, морска сол допринасят за различни форма на прием на натрий в храните.

Като цяло, консервирани супи, пица, сандвичи, бургери, ястия с яйца, соев сос, осолени гевреци, картофен/царевичен чипс, приготвен в търговската мрежа доматен сос, сирене, колбаси, бисквити бисквити, сладкиши, преработено месо, майонеза, кетчуп, осолени ядки, замразени вечери, зърнени закуски, сладкиши, бисквити, хляб, мазане, бурито, омлети, зърнени храни съдържат голямо количество натрий.

Високият прием на сол може да увеличи шансовете за високо кръвно налягане.

В тялото натрият се намира в кръвта и течностите около клетките. Колкото повече сол приемате, това означава повече прием на натрий. Тъй като натрият се натрупва в кръвта, тялото задържа вода, за да разреди натрия, което води до увеличаване на извънклетъчната течност и обема на кръвта в кръвния поток. Увеличеният обем на кръвта има пряк ефект върху кръвното ви налягане, което натоварва по-силно артериите. Високото кръвно налягане кара мускулите на артериите да се свиват повече и кръвното налягане се повишава допълнително. Това в крайна сметка води до стесняване на артериите, прекъсвайки доставката на кислород и хранителни вещества към органите и причинявайки фатални увреждания. Първоначално може причинява леко намаляване на количеството кръв, достигащо до сърцето, и може да доведе до болка в гърдите, но продължителната употреба на високо съдържание на сол може дори да доведе до инфаркт.

Високият прием на сол може да причини бъбречна дисфункция

Високият прием на сол причинява дисфункция на бъбреците.

Бъбреците играят основна роля в контролирането на кръвното налягане, като извличат допълнителна вода от кръвния поток чрез осмоза. Осмозата използва деликатен баланс на натрий и калий, за да постави водата през стена от клетки от кръвния поток в събирателен канал, който води до пикочния мехур. Твърде много прием на сол ще наруши този баланс, намалявайки способността на бъбреците да отстраняват водата. С течение на времето високото кръвно налягане натоварва допълнително деликатните кръвоносни съдове, водещи до бъбреците. Постепенно този щам може да увреди бъбреците, където бъбреците вече не могат да филтрират кръвта. Тялото бавно се отравя от токсичните продукти.

Високият прием на сол може да причини прекалена жажда.

Натрият, консумиран в големи количества, ще привлече твърде много вода в клетките. В онези дни, когато ядете храни, супер богати на натрий като чипс, пица или друга нездравословна храна, сте склонни да пиете много вода. Тогава центърът за жажда на мозъка ви получава сигнали, че ще направи всичко възможно, за да помогне на тялото ви да възстанови баланса на течностите. Така че жаждата е силно чувствителна към повишената концентрация на натрий в плазмата. При нормални условия високият прием на сол временно повишава плазменото ниво на натрий, което скоро се буферира от движението на водата от вътреклетъчното към извънклетъчното отделение. По този начин повишаването на концентрацията на натрий в плазмата също така стимулира центъра на жаждата, за да възстанови концентрацията на натрий в плазмата до нормално ниво, като същевременно увеличава и поддържа обема на извънклетъчната течност. Ако чувствате устата си суха през цялото време и винаги жадувате за вода, има вероятност да консумирате твърде много сол.

Високият прием на сол причинява главоболие, хипертония, умор и деменция

Повишеното кръвно налягане, причинено от яденето на твърде много сол, не само причинява увреждане на сърцето, но може да увреди артериите, водещи до мозъка. Първоначално може да има леко намаляване на количеството кръв, достигащо до мозъка, което ще доведе до недостиг на кислород и хранителни вещества, достигащи до мозъка. Намаляването на кръвта, достигаща до мозъка, може да причини деменция/мозъчна мъгла. Продължителният прием на излишък от натрий може дори да доведе до спукване и запушване на артериите, причинявайки инсулт. Дехидратацията, причинена от прекомерния прием на сол, може да бъде причина за хипертония, главоболие и умствена умора.

Високият прием на сол причинява оток.

Натрият абсорбира вода, ако ядете солени храни, ще изпитате задържане на течности или усещане за подуване сутрин, състояние, известно като оток. Прекомерният прием на натрий може да доведе до подпухналост под очите и подуване на краката и ръцете, което е знак, че тялото ви се опитва да балансира излишния натрий някъде и трябва да задържи допълнително вода някъде.

Съвети за намаляване на приема на сол.

Потърсете думите, без сол, ниско съдържание на натрий и много ниско съдържание на натрий на етикета на храните.

Правителствените политики трябва да създадат среда, която позволява на населението да консумира адекватни количества безопасни и питателни храни, които съставляват здравословна диета, включително ниско съдържание на сол.

  • Използвайте билки и подправки вместо сол, за да овкусите храните.
  • Избягвайте да ядете преработени, пакетирани храни, опитайте се да приготвите сами храната си.
  • Намалете натриевите подправки (дори хлябът може да е с високо съдържание на сол), изберете ядки и семена без добавена сол и не поставяйте солница на масата.
  • Не подправяйте плодовете и салатите си със сол, подобрете наличността и достъпността на продукта с ниско съдържание на сол.
  • Опитайте се да ядете храна с най-ниско ниво на сол, първоначално ще има слаб вкус, но постепенно ще се адаптирате.
  • Образовайте децата и им осигурете подкрепяща среда, така че те да започнат рано с приемането на диети с ниско съдържание на сол.

Ако искате да поддържате правилното функциониране на вашите жизненоважни органи, тогава трябва да поддържате умерен прием на натрий и най-бързият начин да направите това е да ядете по-малко сол.

Успех! 

Публикувано от:

Венимира Борисова
Здравейте! Аз съм Венимира - консултант в био магазин Bio Market. Със своите текстове се стремя да ви вдъхновявам към поддържане на здравословни навици и да ви споделя опита, знанията и уменията си. Моята цел е да ви мотивирам към "health life" стил на живот, като ви предоставя най-новата информация за био и натурални продукти. Следете моите статии, за да откриете вълнуващи рецепти, полезни съвети и вдъхновение за постигане на баланс между здравето и природата!