Знаем, че тялото се нуждае от здравословни мазнини, за да работи на оптимално ниво. Проблемът е, че някои стандартни диети съдържат твърде много трансмазнини храни и изкуствени съставки.

Истината за наситените мазнини е, че те могат да бъдат здравословни, когато се консумират умерено и когато се консумират подходящите видове наситени мазнини, като MCT масло. Транс мазнините обаче са направо опасни.

Какво е транс мазнини?

Трансмазнините, или трансмастните киселини, присъстват естествено в месото и млечните продукти от преживни животни. Някои животни естествено произвеждат трансмазнини в червата си и храната от тези животни може да съдържа малки количества от тези мазнини.

Съществуват и промишлени или изкуствени трансмазнини, които съставляват по-голямата част от консумацията на тази мастна киселина. Те се създават чрез добавяне на водород към течни растителни масла, за да ги направят по-твърди.

Те са известни като най-нездравословните мазнини, които можете да ядете, но производителите често ги използват в пържени и преработени храни.

Тези готварски масла често са генетично модифицирани и направо нездравословни, свързани с развитието на сърдечно-съдови заболявания и метаболитен синдром.

Опасностите от трансмазнините

Трансмазнините се консумират в твърде големи количества в САЩ и последиците за здравето са поразителни. Ето разбивка на основните опасности от консумацията на храни, съдържащи трансмазнини.

1. Влияние на нивата на холестерола

Транс мазнините повишават нивата на лошия (LDL) холестерол и понижават нивата на добрия (HDL) холестерол. Изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, показва, че има недвусмислени доказателства, че трансмастните киселини повишават плазмените концентрации на LDL холестерола и намаляват концентрациите на HDL холестерола.

2. Увеличаване на риска от сърдечни заболявания

Консумирането на твърде много храни с трансмазнини може да увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт. Изследвания от Harvard Medical School, включващи контролирани проучвания и обсервационни проучвания, установиха, че консумацията на трансмастни киселини от частично хидрогенирани масла (PHOs) „влияе неблагоприятно на множество сърдечносъдови рискови фактори и допринася значително за повишен риск от коронарна болест на сърцето“.

Друго проучване, публикувано в Molecular Nutrition & Food Research, показва, че приемът на трансмазнини е свързан с различни сърдечно-съдови усложнения, включително атеросклероза и други вредни сърдечно-съдови ефекти.

3. Увеличаване на риска от диабет

Доказано е също, че трансмазнините допринасят за затлъстяването и диабета. Изследвания от Медицинския факултет на университета Уейк Форест установиха, че диетата с трансмазнини предизвиква затлъстяване в корема и промени в инсулиновата чувствителност.

Трансмазнинни храни

Трансмастните киселини присъстват естествено в някои месни и млечни продукти, но изследванията показват, че прекомерната консумация на промишлени трансмазнини храни е най-опасна за вашето здраве.

Трансмазнините присъстват обикновено се използват в пържени храни. Ще откриете трансмазнини в тези храни:

  • Замразена пица
  • Моцарелени пръчици
  • Пакетирани печени изделия
  • Пакетиран чипс и закуски
  • Опаковано и охладено тесто
  • Пържени меса и бързи храни
  • маргарин
  • Зеленчуково съкращаване
  • Кремове за кафе без млечни продукти

Как да ги избегнем?

Най-добрият начин да избегнете приема на трансмазнини е като сте на диета, богата на пресни, пълноценни храни, която включва зеленчуци, плодове, органични меса и бобови растения. Придържайте се към здравословни мазнини, като тези, които се съдържат в зехтина, авокадо, ядки и диво уловена сьомга.

Ако ядете пакетиран хранителен продукт, прочетете внимателно етикета и избягвайте храни, които съдържат частично хидрогенирани масла или други продукти. Дори някои храни без трансмазнини могат да съдържат 0,5 грама на порция, така че прочетете списъка на съставките, за да сте сигурни, че храната всъщност не съдържа тези вредни мазнини.

Възможно е трансмазнините да присъстват в преработените храни, но да не са посочени на етикета на съставките, дори като PHO. Ето защо намаляването на консумацията на преработени храни е толкова важно за вашето здраве.

През 2015 г. Агенцията по храните и лекарствата постанови, че изкуствените трансмазнини са опасни за ядене и даде на производителите на храни три години, за да ги елиминират от хранителните си доставки. Официалната забрана започна през 2018 г. и се отнася за храни, които съдържат индустриално произведени PHOs. Сега на производителите е възложена задачата да заменят нездравословните мазнини с по-здравословни опции.

Малки количества трансмазнини все още присъстват естествено в млечните и месните продукти и тези продукти все още са разрешени.

През 2018 г. Световната здравна организация обяви план за настояване на правителствата по целия свят да премахнат употребата на трансмазнини в хранителните продукти. СЗО издаде набор от насоки, които премахват трансмазнините от глобалните хранителни доставки до 2023 г.

И да заключим.

Трансмазнините са форма на ненаситени мазнини, които се срещат естествено в млечните и месните продукти, но също така се произвеждат индустриално, за да се използват в преработени, пакетирани храни.

Има много опасности за здравето, свързани с тези мазнини, включително повишени нива на LDL холестерол, намален HDL холестерол, по-голям риск от сърдечни заболявания, по-голям риск от затлъстяване и повишен риск от диабет.

През 2015 г. FDA обяви, че промишлените трансмазнини ще бъдат забранени в хранителните продукти от 2018 г. СЗО определи насоки за елиминирането им в световен мащаб до 2023 г. в опит да спаси милиони животи.

Разгледайте още:

Публикувано от:

Венимира Борисова
Здравейте! Аз съм Венимира - консултант в био магазин Bio Market. Със своите текстове се стремя да ви вдъхновявам към поддържане на здравословни навици и да ви споделя опита, знанията и уменията си. Моята цел е да ви мотивирам към "health life" стил на живот, като ви предоставя най-новата информация за био и натурални продукти. Следете моите статии, за да откриете вълнуващи рецепти, полезни съвети и вдъхновение за постигане на баланс между здравето и природата!