Какво точно е ZERO WASTE /нулеви отпадъци/? И как ни кара да преоценяваме начина, по който гледаме и използваме нашите природни ресурси? Тук разглеждаме какво точно включва системата с нулеви отпадъци и как тя има за цел да намали въздействието върху околната среда на нашата култура за еднократна употреба и едновременно да се справи с проблемите на изменението на климата.

Какво е ZERO WASTE... наистина?

Определението за Zero waste според Международния алианс за нулеви отпадъци (ZWIA) е следното:

„Zero waste: Опазването на всички ресурси чрез отговорно производство, консумация, повторна употреба и оползотворяване на продукти, опаковки и материали без изгаряне и без изхвърляне в земя, вода или въздух, които застрашават околната среда или здравето на хората.“

В основата си Zero waste означава, че целта на нулевите отпадъци е да насочи икономиките към това да не изпращат отпадъци на депа, инсинератори и океан.

Въпреки това, докато рециклирането и добросъвестното управление на отпадъците остават основополагащи за постигането на тази цел, нулевите отпадъци се простират много по-далеч от простото събиране на отпадъците. Всъщност той изследва целия жизнен цикъл на продукт или материал, подчертавайки неефективността и неустойчивите практики на производство и потребление. 

Zero waste се отнася не само до задържане на отпадъците извън депото, но също така подтикват икономиката ни да бъде по -малко разточителна в производството и потреблението.

За тези, които се питат дали нулевите отпадъци са реалистични, отговорът е ясен. Нулевите отпадъци не са просто крайна цел, а набор от ръководни принципи, които се стремят към премахване на отпадъците на всеки и всички етапи от веригата. От извличането на ресурси през производството до потреблението и управлението на изхвърлените материали, целта е да се затвори веригата, да се дефинира отново цялата концепция за отпадъците и да се гарантира, че ресурсите остават в употреба възможно най -дълго, преди да бъдат върнати на земята с малко или никакво въздействие върху околната среда.

Какви са принципите на Zero waste?

Принципите на Zero waste включват три основни задължения, насочени към различни слоеве на обществото:

Всеки от тях представлява определен етап от потока отпадъци. Производителите са в предната част и те трябва да поемат отговорност за проектирането и производството на продукти. 

Общността седи отзад и поема отговорност за консумацията и обезвреждането. Междувременно политическата отговорност трябва да преодолее пропастта между общността и производителя, като насърчава както околната среда, така и човешкото здраве, като същевременно прилага нови закони, предназначени да насърчават принципите на нулевите отпадъци.

Самите принципи са следните, но те също така непрекъснато се доразвиват, за да посрещнат нови предизвикателства, които възникват, докато ние продължаваме да изследваме реалностите на икономика с нулеви отпадъци. 

Принципи на йерархия на Zero waste:

Преосмисляне:

Използвайте повторно използвани, рециклирани или устойчиво събрани нетоксични материали. Стимулирайте цикличните материали и разширената отговорност на производителя за целия жизнен цикъл на даден продукт.

Редуциране:

Устойчиви покупки, които подкрепят социалните и екологични проблеми и местните пазари, или програми за връщане назад, за да се избегне изхвърлянето на продукти. Минимизирайте количеството и токсичността на материалите, докато планирате навиците на потребление, за да сведете до минимум отпадъците.

Повторна употреба:

Оптимизирайте повторната употреба на материали и продукти чрез ремонт, обновяване, модулни технологии и пренасочване по алтернативни начини.

Рециклиране/ компостиране:

Подкрепете и разширете съществуващите системи, които позволяват висококачествени рециклируеми материали. Присъединете се към местни пазари за събиране и преработка на рециклируеми материали. Насърчавайте децентрализираното компостиране у дома.

Възстановяване на материали:

Оптимизирайте оползотворяването на материалите и използвайте само системи за оползотворяване на енергия, които работят при биологични температури и налягане.

Неприемливо:

Дезактивирайте и премахнете поддръжката за изгаряне на отпадъци и системи за отпадъци към енергия. Премахнете всички токсични остатъци от потребителските продукти и от строителните материали.

Какво представлява Zero waste движението?

Движението Zero waste е колективното преследване на принципите на нулевите отпадъци и с нарастването на популярността му индивиди и общности по целия свят помагат за по -нататъшното придвижване на дневния ред. Една от най -видимите от многото инициативи, които осветяват нашите навици на потребление и генериране на отпадъци, е „Предизвикателството на Mason Jar“, където участниците намаляват отпадъците си до един единствен буркан за една година. Движението Zero waste обаче набира пара и има още много инициативи в процес на подготовка.

Всъщност хората, които поемат отговорност за собственото си производство на отпадъци, са само върхът на айсберга и чрез повишаване на осведомеността по въпроса и политиците, и производителите ще бъдат принудени да поемат по -голяма отговорност. Магазините с нулеви отпадъци, земеделието с нулеви отпадъци, модата с нулеви отпадъци и дори целият начин на живот и юрисдикции с нулеви отпадъци сега навлизат в масовия поток, като повече хора от всякога се стремят да отговарят на принципите на Zero waste.

Защо Zero waste?

Примерно само около 30% от потока отпадъци в САЩ се рециклират и около 140 милиона тона отпадъци се изпращат на депа всяка година. Що се отнася до пластмасите за еднократна употреба, само около 9% се рециклират.

Депата не могат да продължат да задържат нашите отпадъци, те не само са вредни за околната среда, но и отделят CO2, метан, сероводород и други вредни газове. Освен това, инфилтратите от депата навлизат в нашите подземни води и замърсяват земеделските земи и питейната вода.

При настоящите ни нива на генериране на отпадъци, рециклиращата индустрия не може да се надява да бъде в крак с търсенето и макар че рециклирането е изключително важно за движението Zero waste, не трябва да се разчита толкова силно. Освен това допълнителните ресурси и емисиите, свързани с рециклиращата индустрия, могат и трябва да бъдат проектирани, като се използва по -добро управление на ресурсите и чрез насърчаване на отговорността на производителя.

И накрая, ако се надяваме да се справим с разрушителното въздействие на изменението на климата, тогава нулевите отпадъци и по -кръговата икономика са наистина нашите най -разумни и устойчиви възможности.

Публикувано от:

Лучия Дончева
Аз съм Лучия и съм мениджър онлайн продажби в bio-market.bg. С моите текстове се стремя да споделя полезна информация и вдъхновяващи истории за здравословния начин на живот. Моята страст към био продуктите и устойчивите практики ме кара да изследвам най-новите тенденции и да ги споделя с читателите, за да ги подпомогна в техния път към по-здравословен и екологичен начин на живот. С удоволствие споделям своите знания и опит с вас, надявайки се да ви вдъхновя да направите устойчиви и здравословни избори в ежедневието си.