Всеки ден от нашия живот не само искаме да живеем здравословен и щастлив живот, но също така искаме да ядем вкусни и здравословни ястия, за да можем да се освободим от болести, които могат да ни заразят от вида на храната, която ядем или течност, която пием.
Това накара много хора, дори немюсюлманите, да предпочетат халал храни, защото вярват, че тези видове храни са добре обработени и напълно безопасни за консумация.
Когато хората, особено немюсюлманите, срещнат думата халал, халал месо или халал храна, това, което идва на ум, е МЮСЮЛМАН. Да, така е.
ХАЛАЛ терминът и Халал Сертификацията стават все по-популярни през последните години. Готови ли сте да научите повече за халал продуктите? Нека се гмурнем заедно.
Думата Халал (на арабски: حلال) е арабска дума, означаваща „разрешено“ или „упълномощено“ според ислямския закон. И когато казваме, че месото е позволено (халал месо), това, което просто означава, е, че този вид месо от определено животно е разрешено или прието да се консумира според ислямските диетични насоки .
За да се счита месото за халал, то трябва да е преминало ритуала, практикуван от ислямския закон. Започна с това как се хранят животните и се грижат за тях, като се увери, че не са болни животни и не трябва да влизат в контакт със замърсители. Когато месото премине през всички тези етапи, тогава то може да се счита за халал.
По отношение на храната, халал храната се отнася до храна, която не съдържа суровини, които са забранени в исляма. На мюсюлманите не е разрешено да консумират определени видове храни, включително свинско месо и неговите субпродукти, месоядни животни, хищни птици, сухоземни животни без външни уши, субпродукти от кръв и алкохолни храни и напитки.
На мюсюлманите също е забранено да ядат животни, които са умрели преди да бъдат заклани или не са били заклани правилно. Ислямският шариат гласи, че животното трябва да бъде заклано по начин, който би бил най-малко болезнен за тях. Освен това, те също трябва да бъдат третирани добре, като например да им се дава подходяща храна и напитки и да не страдат от никакви заболявания. Методологията също така изисква клането да бъде невидимо за други животни, тъй като оптичните, обонятелните и кохлеарните сетива на животното могат да усетят стресовото състояние на същия вид.
Това са някои видове животни, които се считат за халал, те включват:
Яденето на чисто и здравословно месо е един от нашите основни приоритети, когато става дума за здравословна храна, халал месото е известно с това, че не е заразено с патогени, това са меса от добре отгледани, неболни животни, които са по-безопасни за консумация. Халал месото обикновено се храни с трева и кръвта му се източва напълно след клането, това помага за намаляване на риска от замърсяване от бактерии и води до по-добро, по-свежо месо.
Предполагам, че всички сме учили на хигиена на храненето в училище, когато консумирате халал месо или друга халал храна, няма от какво да се притеснявате. Фермерите, които отглеждат халал месо, са обвързани с критични критерии, към които трябва да се придържат, тези критерии включват хуманна грижа за животните, осигуряване на питателна храна, чисто и благоприятно местообитание и защита от нашествие от насекоми. Няма изключение от критичните граници за месарите, които колят халал месо. Касапинът трябва да заколи според ислямския закон, ножът, който се използва трябва да е халал.
Фермерът, който отглежда халал животни, трябва да се отнася към животните с грижа и уважение, животните не трябва да бъдат малтретирани по никакъв начин, защото ислямът вярва, че те също имат емоции и не трябва да бъдат малтретирани, защото ние имаме власт над тях. В процеса на клането им за консумация не трябва да присъства животно или да бъде свидетел на клане на други.
Здравословният начин на живот е един от нашите основни приоритети и нашите предимства за здравето са свързани с метаболизма на тялото ни. Един от най-добрите начини да се грижим за тялото си е да следим какво ядем, достатъчно здравословни ли са.
Халал месото като краве, пилешко, пуешко и агнешко укрепва имунната система, мозъка и метаболизма в тялото ни. Когато имунитетът и метаболизмът са силни, той абсорбира хранителните вещества и унищожава вредните, които се намират в тялото.
Без съмнение здравословната храна помага за подобряване на мозъчната функционалност, яденето на халал храни, които са полезни за мозъка, може да бъде още по-ефективно, това е така, защото халал храните са здравословни и не съдържат вредни вещества, които могат да нарушат ефекта на хранителните вещества в храната в сравнение с конвенционалните месо, което е по-малко хранително. Сред полезните за здравето меса, агнешкото месо е здравословно за мозъка и може също да помогне за да намалите нивата на „лошия“ холестерол в кръвта ви, намалявайки рисковите шансове за сърдечни заболявания и инсулт.
Месото халал е от животни, които се хранят с добри, здрави зеленчуци. В сравнение с други обикновени меса, халал месото се счита за по-здравословно, по-вкусно и по-крехко. Има толкова добър вкус, това се дължи на липсата на кръв в месото.
В сравнение с конвенционалното месо, което е по-малко питателно. Месото халал е безопасно и здравословно. Счита се за чисто и помага за развитието на по-силна имунна система, която предпазва тялото ви от атаките на бактериите.
За месо, с Халал серфитикат, то трябва да е преминало следните тестове:
В био магазин Био Маркет ще откриете голямо разнообразие от месо със сертификат Халал с високо качество и на добра цена.
Търсене