Какво е лактозна непоносимост ?

Лактозната непоносимост е разпространено и тревожно състояние, което засяга изненадващо висок процент от възрастните. Непоносимостта към лактоза не е същото като алергията към мляко и е по-скоро дискомфорт, отколкото истинска свръхреакция на имунната система, според FDA. Много хора с непоносимост към лактоза могат дори да приемат малки количества млечни продукти, без да имат симптоми.

Какви признаци на непоносимост към лактоза могат да показват, че имате този често срещан проблем? 

Симптомите на непоносимост към лактоза обикновено включват подуване на корема, газове, диария и други стомашно-чревни проблеми. За щастие, като следвате диета и план за лечение на лактозна непоносимост, е възможно да намалите (а в някои случаи дори да премахнете) симптомите на непоносимост към лактоза.

Лактозата се намира в:

  • Мляко
  • Суроватка
  • Извара
  • Млечни субпродукти
  • Сухи млечни твърди вещества
  • Обезмаслено сухо мляко на прах

Лактазата е отговорна за разграждането на лактозата до глюкоза и галактоза, така че тялото може да я абсорбира. Когато способността на организма да произвежда лактаза намалява, резултатът е непоносимост към лактоза.

Важно е да се отбележи, че не всички млечни продукти причиняват тези неприятни симптоми на непоносимост към лактоза. Всъщност киселото мляко или кефирът с живи активни култури обикновено не предизвикват тези симптоми, тъй като активните култури помагат за разграждането на лактозата преди консумация. Също така, колкото по-дълго ферментира храната, толкова по-малко ще бъде съдържанието на лактоза, тъй като здравословните пробиотици оцеляват, като ядат лактозната захар.

Какво предизвиква непоносимост към лактоза? 

Както е описано по-горе, непоносимост към лактоза се причинява от неспособността на тялото да усвоява ефективно лактозата поради малабсорбция или ниски нива на лактаза , произведена в храносмилателния тракт. Това изглежда се случва поради няколко основни причини: 

1. Генетика/Семейна история

Невъзможността за производство на лактаза понякога може да бъде вродена. Учените смятат, че има генетични връзки между непоносимост към лактоза, което води до появата на симптоми през тийнейджърските години. Въпреки това, само защото сте преживели тийнейджърските си години без страдание, не означава, че сте имунизирани за цял живот. 

В допълнение, лактозната непоносимост изглежда се среща в семействата и някои етнически групи имат по-често срещани случаи на непоносимост към лактоза от други. Индианците, латиноамериканците, азиатците и тези от африкански произход често изпитват нетолерантност по-често от тези от европейски произход.

2. Напредване на възрастта

С напредването на възрастта производството на лактоза намалява, което води до непоносимост при индивиди, които иначе никога не са имали явни признаци на непоносимост към лактоза.

3. Болест и стрес

В някои случаи непоносимост към лактоза може да е резултат и от операция, нараняване, заболяване и дори определени лечения. Честите състояния, които могат да допринесат, включват гастроентерит, IBS ,болест на Крон, колит, цьолиакия и други състояния на храносмилателния тракт, включително свръхрастеж на кандида и пропускливи черва. Дори случаите на грип могат да причинят непоносимост (въпреки това, често симптомите избледняват с течение на времето). Освен това, приемането на лекарства, включително някои антибиотици за продължителни периоди от време, може да наруши здравето на червата и да допринесе за непоносимост към лактоза.

Какви са симптомите на непоносимост към лактоза?

Най-честите симптоми на непоносимост към лактоза включват:

  • Диария
  • Газове
  • Подуване на корема 
  • Болки в стомаха / спазми
  • Гадене, повръщане
  • Главоболие или мигрена
  • Акне

Кога започват симптомите на непоносимост към лактоза?

Тези предупредителни признаци на непоносимост към лактоза могат да се появят от 30 минути до два часа след консумацията на млечни продукти и могат да варират от леки до тежки. Повечето незабавни реакции са причинени от това, че тялото няма ензими за усвояване на лактозната захар, което кара червата да се свиват.

Ако сте имали продължителна непоносимост, освен храносмилателни разстройства, може да изпитате и проблеми, като по-силно главоболие, мигрена или подуване на корема, които могат да се появят в продължение на до два дни от навлизането на тези не смлени частици в тялото ви.

Колко дълго продължават симптомите на лактозна непоносимост?

Тежестта на симптомите на лактозна непоносимост зависи от личната поносимост и количеството, което се консумира. Ако имате непоносимост и продължите да консумирате лактоза, без да правите други промени, симптомите ви вероятно ще продължат.

Лечение на непоносимост към лактоза и диета

Понастоящем няма постоянно лечение за непоносимост към лактоза, тъй като никакво лечение не може да увеличи количеството лактаза, произвеждана от вашето тънко черво. Въпреки това, има стъпки, които трябва да предприемете, за да управлявате симптомите и да избегнете усложнения. Една от основните тревоги за хората, които имат непоносимост към лактоза, е, че те може да не получават достатъчно от основните хранителни вещества, намиращи се в млечните продукти, включително калций, магнезий, витамин D и витамин К, например.

Въпреки че е опция да приемате хранителни добавки, наречени лактазни продукти, които помагат за усвояването на лактозата, това няма да реши основния проблем и може да не е добро дългосрочно решение.

Какви храни трябва да избягвате, ако имате непоносимост към лактоза?

В зависимост от тежестта на вашата непоносимост може да се наложи да направите почивка от млечни продукти, докато се лекувате. Въпреки това, като следвате здравословна диета, може да не се наложи да бъде постоянна жертва.

Някои хора с тежка непоносимост към лактоза ще трябва да избягват повечето или всички млечни продукти. Други могат да понасят определени видове, без да изпитват обостряне на симптоми на непоносимост към лактоза. 

Ако трябва да избягвате всякаква лактоза, внимавайте за млечните деривати, които се крият в обичайните храни – включително хляб, сладкиши, бисквити, зърнени храни, супи, преработени меса, протеинови блокчета и бонбони. Прочетете списъка на съставките и избягвайте тези храни, за да контролирате симптомите си:

  • Мляко
  • Крема сирене
  • Масло
  • Кондензирано мляко
  • Сухо мляко
  • Мляко на прах
  • Твърди млечни продукти
  • Маргарин
  • Сирене
  • Суроватка
  • Извара

В здравословен магазин bio-market.bg ще откриете голямо разнообразие от веган храни и продукти без лактоза, които са подходящи за вашата диета без мляко. 

Заповядайте в нашите био магазини в София и Пловдив. 

Публикувано от:

Цветелина Няголова
Аз съм Цветелина и съм мениджър на Био Маркет. Като мениджър в Био Маркет, организирам екипа си и осигурявам плавното функциониране на магазина. Екипната работа е сърцето на успеха в Био Маркет. За мен като мениджър е от съществено значение да насърчавам сътрудничеството, да вдъхновявам и подкрепям членовете на екипа, за да постигнем общите цели. Проявеното взаимопомощ и споделената отговорност създават не само продуктивност, но и усещане за общност и доверие помежду си. Моята роля включва водене на инвентаризация, осигуряване на качествени био продукти и гарантиране на отлично обслужване на клиентите. Работата ми изисква непрекъснато следене на новите тенденции в био индустрията и грижа за балансирано предлагане на разнообразни продукт.