Картофеното мляко е с ниско съдържание на захар и наситени мазнини, така че е здравословна алтернатива на кравето мляко за тези, които следват растителна диета.

На рафтовете няма недостиг на растително мляко, но точно сега новият тренд картофеното мляко се очертава като потенциален фаворит сред любителите на растително мляко.

Картофеното мляко има нисък въглероден отпечатък, подходящо е за вегани и не съдържа лактоза, соя, глутен и ядки (едни от най-често срещаните алергени). Предполага се, че млякото от картофи има гладка и кремообразна текстура и деликатна сладост, което го прави идеален заместител на млечното мляко в кафе, зърнени храни и печене.

Картофите са невероятно устойчива култура –  много повече от соята, бадемите и овеса. Освен това картофите са пълни с хранителни вещества от фибри до витамини и сложни въглехидрати. Макар че всичко това звучи страхотно, може ли картофеното мляко да бъде тазгодишната алтернативна протеинова тенденция? А здравословно ли е картофеното мляко ще научим от статията по-долу.

Какво е картофено мляко?

Картофеното мляко е кремообразна, подобна на мляко напитка, приготвена от картофи, подобно на бадемовото, овесено, соево или кокосово мляко. За направата му се използват картофи и рапично масло, за да придаде на продукта перфектна текстура, която ще запази млякото да се разтваря добре във вашата чаша чай или кафе.

Здравословно ли е картофеното мляко?

Сега, след като видяхме от какво се прави млякото от картофи, нека да проверим и хранителните му стойности. Важно е да се отбележи, че тези числа са за 100 ml картофено мляко, което е близко до еквивалента на половин чаша.

100 ml (около 1/2 чаша) картофено мляко има 39 калории, 1,5 грама мазнини (0,1 грама от които са наситени), 4,4 грама въглехидрати (1,8 грама от които са от добавена захар), 1,1 грама фибри и 1,3 грама протеин. По отношение на микроелементите, половин чаша предлага 15% от дневните ни нужди от калций, витамин D, рибофлавин и фолиева киселина. Баристите и неподсладените сортове са с малко по-високо съдържание на мазнини, докато неподсладените имат по-малко добавена захар и съответно по-малко въглехидрати.

Мляко от картофи обаче има по-малко протеин от соевото или кравето мляко, което обикновено предлага 7-8 грама на чаша.

Всички знаем, че картофите са универсални, вкусни са почти във всяко ястие и лесни за приготвяне! Много хора погрешно вярват, че картофите са „угояващи“ или „нездравословни“.

Картофите всъщност са пълни с фибри, антиоксиданти, витамини, минерали и здравословни въглехидрати. Често начинът, по който приготвяме картофи, е мястото, където се промъкват допълнителните калории - независимо дали става дума за добавено масло, олио, заквасена сметана или други калорично гъсти гарнитури.

Картофеното мляко, от друга страна, се състои предимно от вода. Това е много подобно на други растителни млека. 

Картофеното мляко е вълнуваща нова граница, особено от гледна точка на устойчивостта, и ние винаги обичаме да опитваме нови продукти. 

Ако има нещо последователно в пазара на алтернативно мляко, това е промяната. В онлайн магазин Био маркет ще намерите богат асортимент от кокосово овесено мляко, конопено мляко, спелта, оризово мляко, грахово мляко, бадемово мляко, кокосово мляко, мляко от кашу, соево мляко, сусамово мляко, ленено мляко, мляко от шам фъстък, орехово мляко, мляко от макадамия, мляко от банан, мляко от лешници, киноа мляко... иновациите в растителното мляко са много често срещани. Няма причина млякото от картофи да им отстъпва от което и да е от горните, така че опитайте го. 

Публикувано от:

Лучия Дончева
Аз съм Лучия и съм мениджър онлайн продажби в bio-market.bg. С моите текстове се стремя да споделя полезна информация и вдъхновяващи истории за здравословния начин на живот. Моята страст към био продуктите и устойчивите практики ме кара да изследвам най-новите тенденции и да ги споделя с читателите, за да ги подпомогна в техния път към по-здравословен и екологичен начин на живот. С удоволствие споделям своите знания и опит с вас, надявайки се да ви вдъхновя да направите устойчиви и здравословни избори в ежедневието си.