Какво представлява сертификат Demeter?

Сертификацията Demeter е гаранция за потребителите, че продуктите идват от биодинамично земеделие.
Demeter Biodynamic® е екологичен етикет за биологично произведени храни.

Demeter означава фермери, които се стремят към здраве и издръжливост във фермите си, които подхранват почвата, опазват околната среда, уважават благосъстоянието на своите животни и произвеждат богата на хранителни вещества храна. Той означава тези, които ценят и уважават своите съставки, като се отнасят към тях с грижа, традиция и време, за да създадат питателна храна. Demeter се стреми към регенериране на всички нива, за да създаде контекст на живот и общности, в които всички ние можем да процъфтяваме.

Как се получава сертификат Demeter?

Да станеш биодинамичен фермер или преработвател не само се изисква спазване на стандартите, но също така включва промяна в подхода и разбирането. 

Какво всъщност означава Биодинамика?

Биодинамиката е холистичен, екологичен и етичен подход към земеделието, градинарството, храната и храненето.

То има по-високи стандарти от органичното земеделие, защото гледа на по-голямата картина и се опитва да връща повече, отколкото извлича.

Поставяйки много високи стандарти за биологично земеделие от 1924 г. насам. Развивайки се от лекции, изнесени от учения и философ Рудолф Щайнер, пионерите в биодинамичното земеделие оттогава разработват този модерен и ориентиран към бъдещето метод на отглеждане.

Биодинамиката е най-високото органично качество и се счита за най-устойчивата форма на земно земеделие.
Този подход гарантира, че почвеният хумусен слой расте непрекъснато, който отделя въглерод и следователно е изключително важен с оглед на изменението на климата. Използвайки техники и почвени препарати, уникални за биодинамичния подход, насърчаването на плодородието на почвата е от първостепенно значение в биодинамичното земеделие. Това не само е от полза за почвата, но също така се позволява на продуктите да се развиват и узряват, както е предназначено от природата, което води до храна с вкус и аромат. Друг основен принцип на биодинамичното земеделие е даването на възможност за разнообразие – на фермата, ландшафта и градината, като винаги се поставят живите екологични системи на първо място.

Биодинамиката е всеобхватен подход към земеделието и използва слънцето, луната, звездите и планетите на Земята, за да постигне баланс и изцеление, като третира фермата като жив организъм – такъв, който е самостоятелен и самоустойчив.

Както споменахме биодинамичните принципи са въведени за първи път от австрийския философ Рудолф Щайнер през 1924 г. Интересувайки се от духовността, както и от социалните и образователни реформи, Щайнер основава антропософията – образователна, терапевтична и творческа система, която се стреми да използва предимно естествени средства за оптимизиране на физическото и психическото здраве и благополучие.

Какво е биодинамичен календар?

За разлика от конвенционалното земеделие, биодинамичното земеделие се ръководи от специално създаден биодинамичен (или астро) календар. Този календар се основава на позиционирането на луната/планетата и – малко като вашия хороскоп – показва каква работа трябва да се предприеме кога. Календарът показва кога да се засаждат, култивират или събират различни култури въз основа както на фазата на луната, така и на зодиакалното съзвездие, през което луната преминава, и в зависимост от това дали културата е корен, лист, цвят или плод (или семе) на растението.

Всички тези съзвездия имат различни енергии: въздух, вода, огън и земя. Когато луната преминава над Овен, Лъв и Стрелец (огнените знаци), дните са топли, което влияе върху образуването на плодове и семена. Телец, Дева и Козирог (земните знаци) насърчават растежа на корените, тъй като коренът се изтегля в почвата. Близнаци, Везни и Водолей (въздушните знаци) благоприятстват развитието на цветята, субстанцията и цвета чрез влиянието на луната върху въздуха, а когато луната преминава през Рак, Скорпион и Риби (водните знаци), тя насърчава вегетативния растеж поради своите влияние върху водата.

Това е вековен, но пионерски принцип, който датира много по-далеч от времето на Щайнер. Това е връщане към миналите векове, когато синтетичните пестициди не са съществували и единственият надежден календар е бил луната и звездите.

Каква е разликата между органичен и биодинамичен?

Една органична система отглежда растения, които са полезни от хранителна гледна точка за вашето тяло, но биодинамичната система прави една стъпка напред. Биодинамиката третира земята холистично и следва убеждението, че астрологичните влияния влияят на фазите на засаждане и прибиране на реколтата, където се намесва биодинамичният календар.

Биологичното земеделие се определя от използването на органични торове. Биодинамиката също се придържа към тези принципи, но докато органичното разрешава вносни торове, биодинамичното изисква фермата да произвежда собствена плодовитост, доколкото е възможно, чрез редуване на културите, без външни вложения. Той също така обогатява почвата чрез използване на „биодинамични препарати“, които се поставят в околната среда на фермата, за да насърчат растенията да бъдат духовно полезни за тялото и да имат най-високата жизнена енергия, когато бъдат прибрани.

Какво представляват биодинамичните препарати?

Когато Щайнер установява своите биодинамични принципи, той измисля девет „препарата“, които са направени от билки, минерални източници и животински тор, като всеки препарат е предназначен да отговори на определени опасения за здравето на растенията.

Превърнати в полски пръскачки и компост, именно тези препарати подпомагат торенето – вместо синтетични, химически задвижвани торове, които обикновено намирате в конвенционалното земеделие. Тези препарати се използват във фермата за овладяване, активиране и подобряване на ененергията на природата в цялата земеделска система.

Какви са ползите от биодинамичното земеделие?

Ползите от биодинамичното земеделие са безкрайни. Първо, това е екологично устойчиво, тъй като по същество фермата се грижи за себе си в един пълен кръг – и нищо вредно не отива в Земята. Като гарантираме, че почвата е здрава, ние защитаваме местната околна среда и произвеждаме висококачествени култури.

Като се ръководи от луната, биодинамичното земеделие позволява отглежданите култури да бъдат възможно най-добрите. Точно както луната има влияние върху приливите и отливите, тя също влияе върху влагата в почвата. Докато луната се доближава до фермата, тя изтегля влагата нагоре към повърхността на почвата, където може да се използва най-добре от културите и помага при засаждането на разсад. Тъй като Луната се отдалечава от повърхността на Земята, кореноплодните култури могат да се възползват от по-ниското ниво на водата в почвата. Това от своя страна помага на семената да покълнат, ускорява темповете на растеж на растенията и произвежда по-изобилни реколти.

Публикувано от:

Лучия Дончева
Аз съм Лучия и съм мениджър онлайн продажби в bio-market.bg. С моите текстове се стремя да споделя полезна информация и вдъхновяващи истории за здравословния начин на живот. Моята страст към био продуктите и устойчивите практики ме кара да изследвам най-новите тенденции и да ги споделя с читателите, за да ги подпомогна в техния път към по-здравословен и екологичен начин на живот. С удоволствие споделям своите знания и опит с вас, надявайки се да ви вдъхновя да направите устойчиви и здравословни избори в ежедневието си.