Маслото от жожоба е вид течност, която идва от семената на Simmondsia chinensis (жожоба), което е храст, произхождащ от Южна Аризона, Калифорния и северозападната част на  Мексико.

Въпреки че го наричаме масло, това всъщност е вид течен растителен восък, който се е използвал в традиционната медицина за редица заболявания. Например, индианците използват масло от жожоба за лечение на рани и натъртвания.
За какво е най-добро органичното масло от жожоба? Днес то обикновено се използва за лечение на акне, слънчево изгаряне, псориазис и напукана кожа.
Използва се и от хора, които са оплешивяващи, тъй като насърчава възстановяването на косата. Тъй като е емолиент, той успокоява повърхността и отпушва космените фоликули.
Много хора са наясно с факта, че маслото от жожоба е масло-носител за използване на етерични масла, като например приготвяне на изцяло натурални продукти за кожа и коса, но всъщност то е ефективен овлажнител и лечител само по себе си. Ще се изненадате да научите какво може да направи използването само на малко масло от жожоба!

Какво всъщност е маслото от жожоба?

Зрелите растения жожоба са дървесни многогодишни храсти, които не хвърлят листата си при смяна на сезоните. Когато са засадени от семена, растенията от жожоба могат да отнемат до три години, за да произведат цветя, а полът може да се определи само от цветята.
Женските растения произвеждат семена от цветя, а мъжките растения опрашват. Семената от жожоба приличат малко на кафеени зърна, но обикновено са по-големи и формата им не винаги е еднаква.
Химическата структура на био маслото от жожоба е различна от тази на другите растителни масла, тъй като е полиненаситен восък. Като восък, маслото от жожоба за лице и тяло е особено полезно, защото защитава кожата, осигурявайки контрол на хидратацията и успокоява косата.
При стайна температура маслото от жожоба е течно поради съдържащите се в него ненаситени мастни киселини. Приличащо на някои натурални масла, то не се разгражда и не гранясва. Всъщност има много дълъг срок на годност, което го прави подходящ за влагане в козметични продукти.
Маслото от жожоба има в състава си много здравословни елементи, включително витамин Е, В комплекс, както и минералите силиций, хром, мед и цинк. Има много висок процент йод от 82%, което дава на маслото от жожоба силата му да лекува.
Съдържа и три мастни киселини: ерукова (13,6%), гадолеинова (71,3%) и олеинова (11,2%).

Ползи от използването на био масло от жожоба

  • Овлажнява кожата - Това всъщност е едно от най-добрите предимства на маслото от жожоба -  действа точно като нашите естествени масла. Нашите мастни жлези са микроскопични жлези в кожата ни, които отделят мазна или восъчна материя, наречена себум. Текстурата и употребата на себума са много подобни на маслото от жожоба, така че с напредване на възрастта ни, мастните ни жлези произвеждат малко по-малко себум, в следствие на което имаме суха кожа и коса — това дори може да доведе до пърхот или сърбеж по скалпа. Жожобата играе ролята на себум и работи за овлажняване на кожата и косата, когато тялото не го прави естествено. От друга страна, твърде много себум, което е типично за периода на пубертета или когато нивата на хормоните са високи, може да доведе до мазна кожа, склонна към акне. Маслото от жожоба всъщност също премахва лепкавите натрупвания или излишната мазнина, поддържайки нивата на мазнина балансирани. Това го прави силно естествено лечение против екзема, както и много добър домашен лек срещу акне, плюс много подходящ за други състояния на суха кожа. Маслото от жожоба е емолиент - което означава, че овлажнява и предотвратява раздразнения или люспести и груби петна. Сухотата се причинява от загуба на вода в горния слой на кожата. То действа чрез създаване на мазен слой върху най-горната част на кожата, който улавя водата. Този природен екстракт действа много добре на кожата на лицето, шията, ръцете, краката и косата. Можете да го използвате навсякъде по тялото си, защото е абсолютно природен и няма химикали, които да доведат до алергична реакция.
  • Отстранява грима безопасно - Напълно безопасно е да използвате масло от жожоба върху лицето си. Всъщност това е полезно за вашата кожа. Това, което не е безопасно, е използването на конвенционални продукти, които съдържат дълъг списък от химикали, които могат да причинят дразнене. Вместо да използвате средства за премахване на грим, които съдържат химикали, био маслото от жожоба е естествен инструмент, който премахва мръсотията, грима и бактериите от лицето ви. Дори е безопасно като естествено средство за премахване на грим и е хипоалергенно.
  • Предотвратява наранявания по време на бръснене - Вече не е нужно да използвате крем за бръснене — вместо това, восъчната текстура на органичното масло от жожоба елиминира заплахата от инциденти при бръснене като порязвания. Освен това, за разлика от някои кремове за бръснене, съдържащи химикали, които запушват порите ви, то е 100% естествно и поддържа здравината на кожата ви. Опитайте да нанесете от него преди бръснене, за да създадете гладка повърхност за бръснене, а след това го нанесете след бръснене, за да овлажните и заздравите порязванията бързо.
  • Насърчава здравето на кожата - Маслото от жожоба е некомедогенно, което означава, че не запушва порите. Това го прави чудесен продукт за тези, които са склонни към акне. Въпреки че това е студено пресовано масло - и ние обикновено мислим, че маслото, което седи върху кожата ни, е това, което причинява пробиви - жожоба действа като защитно и почистващо естествено средство. То е много богато на минералът йод, който се бори успешно с растежа на вредните бактерии, които водят до обриви. Антиоксидантите в състава му успокояват фините линии, бръчките и напълно натурално забавят другите признаци на стареене. То може също така да ускори процеса на зарастване на рани, както е посочено в проучване, направено в Министерството на околната среда и науките за живота в Италия. Резултатите доказват, че маслото от жожоба ускорява затварянето на рани и стимулира синтеза на колаген. Проучването също така отбелязва, че маслото от жожоба има изключително ниски токсични ефекти, когато се използва върху кожата.
  • Поддържа здравето на косата - Маслото от жожоба за коса възстановява влагата и подобрява текстурата. Освен това подобрява цъфтящите краища, третира сухия скалп и се отървава от пърхота. Можете да го използвате, за да придадете блясък и да омекотите косата си — освен това елиминира накъдрянето по естествен път. Това е много по-добър вариант от използването на балсами или продукти за коса, които са пълни с опасни химикали, които само правят косата ви по-суха и отпусната. За да разплетете косата си, добавете няколко капки от този естествен восък към четката си или директно към косата си. Вашата четка ще премине гладко, елиминирайки заплахата от счупени парчета и нацепени краища. Маслото от жожоба напоследък привлича вниманието за лечение на алопеция, което е загуба на коса в резултат на гъбична инфекция или увреждане на космения ствол и фоликулите. Обичайните масла, използвани за растеж на косата, като масло от лавандула, масло от розмарин, масло от мащерка и кедрово дърво, са доказали своята ефективност. Тъй като етеричните масла могат да причинят раздразнения при някои хора, докладите показват, че смесването им с масло от жожоба е полезно. Добавянето на три до шест капки есенциално масло към 1 супена лъжица масло от жожоба служи като средство против косопад, тъй като третира сухите космени фоликули. Чрез възстановяване на хидратацията, скалпът е в по-здравословно състояние и косата е по-вероятно да расте.
  • Има витамин Е - Витамин Е играе ролята на антиоксидант, които повишава устойчивостта на  стените на капилярите и повишава влагата и еластичността. Той забавя стареенето във вашето тяло. Изследванията сочат, че витамин Е спомага за редуциране на възпалението в тялото и върху кожата, с което спомага за поддържане на по-здрав и младежки вид. Заради антиоксидантните си свойства витамин Е е много важен, в моментите, в които сме изложени на влиянието на цигарен дим или ултравиолетовите лъчи от слънчева светлина. Той ни помага да се предпазим от рак на кожата. Когато използвате масло от жожоба, съдържащо витамин Е, то се абсорбира от епидермисния слой на кожата и може да се използва за лечение на слънчево изгаряне, което е една от водещите причини за рак на кожата. Тъй като ускорява регенерирането на клетките ни, то може да се използва и за лечение на различни белези, акне и бръчки. Друго предимство на витамин Е е способността му да помага за сгъстяване на косата. Това се дължи на неговите антиоксидантни и овлажняващи свойства.
  • Съдържа витамин В комплекс - Те действат като антиоксиданти и помагат на нашия организъм да се пребори със свободните радикали и увреждането на клетките. Те са чудесни за вашата кожа и поддържат естествения хормонален баланс. Витамин В5 (наречен пантотенова киселина), например, помага при лечението на кожни реакции от лъчева терапия и може да ускори заздравяването на рани и порязвания. Също така е всеизвестно, че забавя появата на бръчки и тъмни петна.
  • Бори се с гъбичките и инфекциите - Маслото от жожоба има противогъбични и противовъзпалителни свойства. Може да лекува гъбички по ноктите на краката и стъпалата и помага да се отървете от брадавици.

Как да го използвате правилно?

Ако се чудите откъде да купите масло от жожоба, ще се радвате да разберете, че то се предлага в нашия магазин за здравословни храни. Можете да го закупите от био магазините ни в цялата страна или да го поръчате директно онлайн от нашия електронен магазин. Винаги ще получите най-високо качество на обслужването и най-добра цена. 
Има толкова много употреби на органично масло от жожоба, така че не се страхувайте да експериментирате с продуктите си за тяло, като добавите няколко капки от тази полезна съставка. Ето някои препоръчителни употреби:

  • Хидратиращ крем за лице: Нанесете четири до шест капки върху лицето си сутрин и вечер преди лягане. Можете ли да го оставите върху лицето си за една нощ? Абсолютно. Всъщност това ще подхрани кожата ви, докато спите.
  • Овлажнител за коса: Добавете три до пет капки към вашия балсам или нанесете една до две капки върху влажна коса след душ. Ако имате разцепени или мъртви краища, масажирайте в краищата след душ и преди да оформите косата си.
  • Намаляване на бръчките: Използвайте една до три капки и нанесете върху бръчките. След това го втрийте в кожата си с кръгови движения, докато се абсорбира. Можете да правите това два пъти дневно.
  • Отстраняване на грим: Добавете три до пет капки върху памучен тампон или тампон за многократна употреба и избършете грима.
  • Балсам за устни: Нанесете 1 до 2 малки капки върху устните си като изцяло натурален балсам за устни.
  • Борба с инфекциите: Добавете една до три капки към заразената или раздразнена зона два пъти дневно.
  • Успокоител срещу слънчево изгаряне: Втрийте една четвърт капка в зоните на слънчево изгаряне.
  • Репелент против комари: Изследванията показват, че комбинация от масло от жожоба, кокосово масло, рапично масло и масло от витамин Е може да помогне за отблъскване на комарите за три до четири часа.
  • Борец с акне: С помощта на чиста памучна топка или чисти пръсти, нанесете 1 малка капка върху предразположените към акне на лицето зони сутрин и вечер. Можете също така да го комбинирате с етерични масла за борба с акнето, като тамян и лавандула.

Рискове и странични ефекти

Използването на масло от жожоба е безопасно за повечето хора, когато се прилага локално, дори жени, които са бременни или кърмят. Страничните ефекти на маслото от жожоба могат да включват обрив и алергични реакции. Симптомите на алергия могат да включват копривна треска и сърбеж. Жожоба обаче се счита за хипоалергенна и нежеланите реакции са редки. Ако се притеснявате за алергия, опитайте тест с пластир, преди да го използвате върху лицето си или по-големи повърхности.
Не е безопасно да консумирате жожоба през устата, защото в него има съдърщащ се химикал, наречен ерукова киселина, който би могъл да причини увреждане на сърцето и други сериозни неблагоприятни ефекти. Най-добре да се придържате към използването на масло от жожоба за външна локална употреба, а не за консумация.

Публикувано от:

Илияна Шуманска
Здравейте! Аз съм Илияна, а моята страст към здравословното хранене и интересът ми към био продуктите ме вдъхновяват да споделя знанията си с вас. Вярвам в силата на чистата и натурална храна за подпомагане на нашето здраве и благосъстояние. Следя последните тенденции в света на био и органичните продукти, за да ви предоставя актуална информация и вдъхновение за здравословния начин на живот. С моите статии ще ви насочвам към вкусни и здравословни рецепти, както и към полезни съвети за избора на най-качествените продукти.