Вече имате огромен набор от опции за мляко, включително краве мляко, мляко на растителна основа като бадеми, кашу, соя, грах, коноп, лен, ориз, кокос и овес. Без лактоза, обезмаслени и различни био видове мляко се борят да докажат себе си. Всички се предлагат в различни вкусове!
Млякото вече се предлага с допълнителен протеин и по-ниско съдържание на захар, без лактоза или със специфичен вид протеин. Въпреки че, всички тези напитки могат да се нарекат мляко, те се различават значително по хранително съдържание.
Всъщност млечната промишленост се опитва да накара Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) да се бори с етикетирането на млека на растителна основа от близо 20 години. През юли 2018 г. FDA публикува изявление, че агенцията ще разгледа разликите в хранителното съдържание на традиционното краве мляко спрямо растителното мляко и връзката с общественото здраве.
И така, как да изберете млякото, което най-добре отговаря на вашите хранителни нужди и лични предпочитания?
Други фактори, които трябва да имате предвид при избора на най-доброто мляко за вас и вашето семейство, са екологични и етични съображения. Тъй като все повече хора се опитват да преминат към по-растителна диета, включването на растително мляко във вашата диета може да е добър вариант за вас.
Традиционно краве мляко. Кравето мляко осигурява протеин и калций и е обогатено с витамин D. Въздействието на млечните мазнини върху сърцето здравето е донякъде противоречиво, така че умереният подход е да се пие 2 процента мазно мляко. Кравето мляко е сравнително евтино за храната, която доставя, и е чудесен избор за тези, които могат да понасят лактозата (захарта, намираща се в млякото) и нямат алергия към мляко. Деца на възраст 1-2 години, които не са кърмени, трябва да пият пълномаслено краве мляко, освен ако нямат алергия към мляко.
Мляко без лактоза. Това мляко има същата хранителна стойност като традиционното мляко, но млечната захар или лактозата е разградена, така че е по-лесно смилаема.
Ултрафилтрирано високопротеиново мляко. Филтрираните млека имат намалено съдържание на захар и повишено съдържание на протеини. Съдържанието на протеин обикновено е две трети по-високо, а съдържанието на захар е една половина от това на традиционното мляко. Допълнителният протеин може да бъде полезен за тези, които не ядат достатъчно протеини, хора, възстановяващи се от заболяване, или тези, които се опитват да отслабнат. По-ниското съдържание на захар го прави добър избор за тези с диабет или преддиабет, както и тези, които се опитват да намалят общия си прием на захар. Поради ниското съдържание на лактоза, то се понася по-добре от обикновеното мляко за тези с непоносимост към лактоза.
Има много възможности за избор на мляко и те варират значително. Опитайте мляко, което е ново за вас, и да видите дали ще намерите нов фаворит!
Търсене
Свързани продукти