Живеем в свят на избор, особено що се отнася до избора на мляко на пазара.

Вече имате огромен набор от опции за мляко, включително краве мляко, мляко на растителна основа като бадеми, кашу, соя, грах, коноп, лен, ориз, кокос и овес. Без лактоза, обезмаслени и различни био видове мляко се борят да докажат себе си. Всички се предлагат в различни вкусове!

Млякото вече се предлага с допълнителен протеин и по-ниско съдържание на захар, без лактоза или със специфичен вид протеин. Въпреки че, всички тези напитки могат да се нарекат мляко, те се различават значително по хранително съдържание.

Всъщност млечната промишленост се опитва да накара Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) да се бори с етикетирането на млека на растителна основа от близо 20 години. През юли 2018 г. FDA публикува изявление, че агенцията ще разгледа разликите в хранителното съдържание на традиционното краве мляко спрямо растителното мляко и връзката с общественото здраве.

И така, как да изберете млякото, което най-добре отговаря на вашите хранителни нужди и лични предпочитания? 

Други фактори, които трябва да имате предвид при избора на най-доброто мляко за вас и вашето семейство, са екологични и етични съображения. Тъй като все повече хора се опитват да преминат към по-растителна диета, включването на растително мляко във вашата диета може да е добър вариант за вас.

Опциите за краве мляко включват:

Традиционно краве мляко. Кравето мляко осигурява протеин и калций и е обогатено с витамин D. Въздействието на млечните мазнини върху сърцето здравето е донякъде противоречиво, така че умереният подход е да се пие 2 процента мазно мляко. Кравето мляко е сравнително евтино за храната, която доставя, и е чудесен избор за тези, които могат да понасят лактозата (захарта, намираща се в млякото) и нямат алергия към мляко. Деца на възраст 1-2 години, които не са кърмени, трябва да пият пълномаслено краве мляко, освен ако нямат алергия към мляко.

Мляко без лактоза. Това мляко има същата хранителна стойност като традиционното мляко, но млечната захар или лактозата е разградена, така че е по-лесно смилаема.

Ултрафилтрирано високопротеиново мляко. Филтрираните млека имат намалено съдържание на захар и повишено съдържание на протеини. Съдържанието на протеин обикновено е две трети по-високо, а съдържанието на захар е една половина от това на традиционното мляко. Допълнителният протеин може да бъде полезен за тези, които не ядат достатъчно протеини, хора, възстановяващи се от заболяване, или тези, които се опитват да отслабнат. По-ниското съдържание на захар го прави добър избор за тези с диабет или преддиабет, както и тези, които се опитват да намалят общия си прием на захар. Поради ниското съдържание на лактоза, то се понася по-добре от обикновеното мляко за тези с непоносимост към лактоза. 

Опциите за растително мляко включват:

  • Соево мляко и мляко от грахов протеин. Тези растителни млека имат предимството, че естествено имат почти толкова протеин, колкото кравето мляко. И всички растителни млека са естествено без лактоза и казеин. Повечето млека от соев и грахов протеин са обогатени с калций и витамин D и са здравословни. Избягвайте ароматизирани млека, защото съдържат добавена захар.

  • Мляко от бадеми, лен и кашу. Млякото от бадеми, лен и кашу имат уникален, кремообразен вкус на ядки, на който можете да се насладите по различни начини. На пазара има вече много марки растителни млека, както и продукти с напълно натурални съставки. Въпреки че самите ядки и семена са източник на протеини, бадемовото, лененото мляко и млякото от кашу имат много малко поради разреждането им с вода. Чаша мляко от ядки или семена обикновено осигурява по-малко от 1 грам протеин на чаша. 
  • Кокосово мляко. Това растително мляко съдържа повече наситени мазнини от другите растителни млека и има незначителен протеин и малко калций. Напитката с неподсладено кокосово мляко е 45 калории за и не съдържа протеини или захар, с 4 грама наситени мазнини.
  • Конопено мляко. Това мляко се прави от семената на растението коноп, което също произвежда марихуана. Въпреки това, конопеното мляко се прави от различна част на растението и съдържа само следи от съединението THC. Конопеното мляко е с много високо съдържание на калций, осигурявайки 45 процента от RDA в чаша. Също така съдържа омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърцето. Недостатъкът е, че съдържа 140 калории на чаша, което го прави висококалорична опция за растително мляко. Това може да бъде добър избор за възрастни с множество алергии към млечни продукти, ядки и соя.
  • Оризово мляко. Оризовото мляко също може да бъде опция за тези с множество хранителни алергии, но има малко хранителни ползи. В оризовото мляко липсва протеин, а в мазнините липсват омега-3 и мононенаситени мазнини. Чаша неподсладено оризово мляко е с високо съдържание на въглехидрати от 23 грама и 120 калории на чаша.

Има много възможности за избор на мляко и те варират значително. Опитайте мляко, което е ново за вас, и да видите дали ще намерите нов фаворит!

Публикувано от:

Дарина Райчева
Привет от мен Дарина - човекът, който прави и пудри съдържанието в социалните мрежи на www.bio-market.bg . Като ентусиаст на био храните и експериментатор с веган продукти, се стремя да изследвам здравословните начини за хранене, интересни факти за някои храни и трендове по света. Тук споделям с вас своето пътуване в този био свят и откриването на нови алтернативи на традиционните ни ястия ( ‘’Бабо, не се сърди! ;)) Със статиите в блога ни се стремя да вдъхновя и насърчя хората да са будни в избора си на храна и начин на живот!