Често срещан въпрос сред тези, които са нови в приемането на добавки е: „Мога ли да приемам колаген заедно с други добавки?“
За да може колагенът да върши работата си, той се нуждае от подкрепа от други хранителни вещества, които помагат за подобряване на неговия синтез, усвояване и използване - витамини А и С, плюс част от минералите, като цинк и мед.
Нека се потопим в отговора на този въпрос по-долу и също така да разберем кои храни са със значително съдържание на колаген и кои са повишаващи производството му.

Трябва ли да приемате добавки заедно с колаген?

Преди да прегледаме някои от най-добрите хранителни вещества за съчетаване с колаген, нека започнем с малко научна информация за това какво представлява той и защо трябва да обмислите приема му.

Ако все още не сте запознати с тази добавка и нейните предимства, ето какво трябва да знаете:

  • Това е протеин, който спомага да се придаде структура и еластичност на вашата кожа, кости, стави и други съединителни тъкани. Ако искате да запазите за дълго здравата си кожа, гъстата си коса и устойчивите стави и връзки, тогава организма ви се нуждае от достатъчно колаген.
  • Допълнителна полза от получаването на колаген от хранителни добавки е, че те съдържат множество видове колаген, антиоксиданти и кофактори, като хиалуронова киселина например, което допълнително подпомага здравето на ставите.
  • Определено можете да приемате колаген с други добавки. Той се комбинира добре с протеини на прах (като растителен протеин), витамин С, цинк, органични суперхрани, пробиотици и мултивитамини.

С какви храни колагенът се усвоява най-пъноценно?

Има шепа храни и продукти, които да консумирате с него, за да подпомогнете усвояването, както и да подпомогнете собственото производство на вашето тяло. Както е обяснено по-задълбочено по-долу, храните, които трябва да се консумират с колаген, включват тези с високо съдържание на белтъци, антиоксиданти и основни минерали.

Кога и как трябва да приемате колаген?

По отношение на това как да използвате добавки с колаген, наистина е въпрос на предпочитание. Можете да го приемате по всяко време на деня, на празен стомах или по време на хранене.

Колко колаген на ден да приемаме? 

За повечето възрастни общата препоръка е около една до три дози на ден, или около 10 до 30 грама/ден. Винаги обаче трябва да четете и следвате указанията за употреба на етикета на продукта.

Какви видове колаген има в нашия био магазин?

При нас ще намерите огромно разнообразие от здравословни суплементи на изгодна цена, включително такива за подобряване на визията на коса, кожа и нокти. Колагенът е важен не само за жените, които искат да подобряват външния си вид и намалят целулита, но и за мъжете, които искат да имат здрави стави и по-добра мобилност. При нас има варианти на марките HS LABS, американската марка добавки Now Foods, както и на Pure Nutrition и Purasana
Можете да изберете между:

  • Колаген на капсули или на прах, както и течен вариант
  • Комбинирани добавки за нежна коса, сияйна кожа и здрави нокти, съдържащи колаген

7 хранителни добавки, които трябва да приемате заедно с колаген

1. Витамин А

Какви витамини са нужни за усвояването и поддържането на колагена? Един, който много помага, е витамин А, който действа като антиоксидант и допринася за здрава имунна система и здраве на кожата.

Как помага:
Витамин А, мастноразтворим витамин, играе значителна роля в синтеза на колаген и помага за регулиране на растежа и диференциацията на кожните клетки. Този елемент също спомага за баланса на здравословните нива на този протеин в тялото. Трябва да допълним, че витамин А е необходим и за поддържане целостта на кожната бариера, включително предотвратяване на загуба на вода и предпазване от ежедневните стресови фактори на околната среда, като замърсяване и UV радиация.
Ако редовно приемате мултивитамини, като например Now Foods – Дамски витамини EVE, вероятно вече покривате нуждите си от витамин А. 

2. Витамин С

Също като витамин А, витамин С е антиоксидант и поддържа нормалната функция на имунната система, плюс повишава значително цялостното здраве на кожата.

Как помага:
Този витамин е от съществено значение за образуването на колагеновата верига в тялото, тъй като помага за превръщането на аминокиселините, наречени пролин и лизин, в колаген. Витамин С, като антиоксидант, също помага за насърчаване на здрава кожа и за борба със свободните радикали.
Можете да приемате редовно капсули с витамин С. Въпреки това е полезно да получавате много от и диетата си, като например от храни, включително: зелени зеленчуци, червени плодове, портокали, мандарини, лимони, киви, манго, ананас и чушки.

3. Цинк

Необходим за цялостната здрава функция на имунната система, здравето на кожата и протеиновия синтез.

Как помага:
Цинкът участва в синтеза на колаген и също е важен за поддържане на кожата здрава. 
Мултивитамините обикновено включват 100 процента от вашите нужди от цинк или може да изберете да вземете добавка с цинк за допълнителна подкрепа на имунната система.

4. Манган

Манганът е необходим за подпомагане на развитието на костите, здрава кожа и много метаболитни функции.

Как помага:
Манганът е необходим за ензимните реакции, които помагат за образуването на колагенов протеин. Когато в нечия диета липсва манган, производството на колаген може да бъде повлияно, както и еластичността на кожата и комфорта на ставите.

5. Мед

Това е един основен минерал, помагащ за поддържането на здрави кости и съединителна тъкан. Той също така поддържа цялостна здрава имунна система и улеснява генерирането на червени кръвни клетки.

Как помага:
Този минерал участва в омрежването на колагена, което спомага за осигуряването на неговата структурна стабилност. За да увеличите приема на мед, добавете към диетата си храни като: черен дроб, сърца, различни миди, някои ядки или семена (като кашу, слънчогледово семе, сусам) и други.

6. Хиалуронова киселина

Във вашите съединителни тъкани, особено в кожата и ставите, съединението, което работи заедно с колагена и еластина (друг протеин), за да поддържа кожата ви здрава, е хиалуроновата киселина.

Как помага:
Хиалуроновата киселина привлича водата и спомага за хидратацията. Тя също така помага за свързването на колагена с еластина, допринасяйки за подвижността на ставите, комфорта и здравата еластичност на кожата. Можете да приемате хиалуронова киселина под формата на добавка или да си я набавите от протеин от костен бульон, който също има други колагенови кофактори, наречени глюкозамин и хондроитин.

7. Пробиотици

Освен с витамини и минерали, с какво можете да комбинирате колагена има една добавка, която да обмислите да добавите към рутината си, за да помогнете на колагена да върши добре работата си – пробиотиците. Те са „приятелски“ бактерии, които населяват микробиома на червата.

Как помага:
Въпреки че пробиотиците може да не повлияят пряко на производството на колаген, те могат косвено да поддържат синтеза му в тялото, като поддържат здрав микробиом на червата и целостта на чревната лигавица. Това от своя страна може да подпомогне усвояването на хранителните вещества и да поддържа цялостната здрава функция на имунната система.
Ще намерите пробиотици във ферментирали храни като кисело мляко, кефир, кисело зеле, кимчи и комбуча. Освен това можете да добавите пробиотици, за да поддържате здравето на червата.

Публикувано от:

Лучия Дончева
Аз съм Лучия и съм мениджър онлайн продажби в bio-market.bg. С моите текстове се стремя да споделя полезна информация и вдъхновяващи истории за здравословния начин на живот. Моята страст към био продуктите и устойчивите практики ме кара да изследвам най-новите тенденции и да ги споделя с читателите, за да ги подпомогна в техния път към по-здравословен и екологичен начин на живот. С удоволствие споделям своите знания и опит с вас, надявайки се да ви вдъхновя да направите устойчиви и здравословни избори в ежедневието си.