Каква е разликата между витамини и минерали?

„Микронутриенти“ се отнася до хранителни вещества, от които се нуждаем в малки количества, за да поддържаме цялостното си здраве. И витамините, и минералите попадат в тази категория.

Колко витамини и минерали има? Човешкото тяло се нуждае от 13 различни вида минерали и 13 вида витамини. Всеки тип има свои собствени специфични роли и предимства, плюс много от тях работят заедно един с друг.

Докато минералите обикновено могат да се приемат със или без храна, някои „мастноразтворими“ витамини се усвояват най-добре с храна, съдържаща малко мазнини. Витамините често могат да се комбинират, но трябва да избягвате приема на големи количества минерали заедно, тъй като те се конкурират за усвояване в червата.

Минерали

Нуждаем се от минерали за цели, включително движение на мускулите, нервната система, сърдечно-съдовите функции, развитието и растежа на костите, храносмилане, метаболитни процеси и много други.

Минералът се определя като „твърдо неорганично вещество с естествен произход“. Някои от характеристиките на минералите включват - открити в природата (не са направени от хора), никога не са били живи и имат солидна структура и определен химичен състав.

Обикновено придобиваме минерали от храните, които ядем (растения и животни), които абсорбират минерали от почвата и водата.

13-те минерала, които са от голямо значение за нашето здраве:

  • Калций
  • Натрий
  • Калий
  • Магнезий
  • Хлорид
  • Фосфор
  • Йод
  • Желязо
  • Цинк
  • Мед
  • Манган
  • Сяра
  • Селен

Витамини

Витамините се произвеждат от растения или животни, за разлика от минералите, които идват от почвата и водата. Ние получаваме витамини директно от храните, които ядем, независимо дали са растения или животински храни като яйца, риба и месо.

Има много причини да се нуждаем от витамини, включително за поддържане на здрава имунна система, нервни функции, кръвно налягане, здраве на кръвта и регулиране на холестерола, изграждане на кости, борба със свободните радикали и получаване на енергия.

13-те вида витамини, от които тялото се нуждае са:

  • Витамини A, C, D, E, K
  • Витамини от група B, които включват тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, биотин, B6, B12 и фолат

Ключови витамини и минерали, от които се нуждаете и не можете да получите от храната

Витамини срещу минерали: От кое се нуждаем повече? Истината е, че се нуждаем от 26 различни хранителни вещества, включително специфични видове от двете основни групи (витамини и минерали). Следователно нито витамините, нито минералите са по-важни от другите.

Като се има предвид това, има някои хранителни вещества, които голям процент от хората нямат в диетата си - поради фактори като недостатъчно ядене на продукти и/или ядене на храни, отгледани в почва с лошо качество.

В идеалния случай е най-добре да получите всички хранителни вещества, от които се нуждаете, от храни, като се има предвид, че храните съдържат много различни съединения, които действат синергично. Добавките обаче са полезни за попълване на пропуски във вашата диета.

По-долу са някои витамини и минерали, върху които да се съсредоточите най-вече, когато става въпрос за вашата диета и избор на добавки. Разбира се, винаги трябва да се консултирате с вашия личен лекар, преди да започнете нов хранителен режим или режим на добавки.

Витамин D

Известен като „слънчев витамин“, витамин D се произвежда от нашата кожа, когато е изложена на слънчева светлина. Има много различни приложения в тялото, като например помага за укрепване на костите и поддържа здрава имунна система и сърдечно-съдови функции.

За съжаление много хора изпитват недостиг на витамин D, защото не прекарват достатъчно време на открито на слънце или не ядат достатъчно храни с витамин D. Това е мястото, където добавките с витамин D влизат в действие.

Възрастните се нуждаят от поне 600 IU витамин D дневно. Можете да задоволите нуждите си чрез комбинация от излагане на слънчева светлина, добавки и храни като мазна риба, черен дроб и млечни продукти.

Магнезий

Кой е най-важният минерал в тялото ви? Някои биха възразили, че това е магнезият, който играе роля в над 300 химични реакции, протичащи в тялото. Докато някои минерали са необходими в малки количества, калций, магнезий и калий са необходими в по-големи количества за подобряване на мускулните и нервните функции.

Възрастните се нуждаят от около 320 до 420 mg магнезий на ден. Можете да задоволите нуждите си, като ядете храни като листни зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, семена и млечни продукти като кисело мляко, както и добавки с магнезий на капсули или прах.

Калций

Това е основен минерал, а също и електролит. Получаването на достатъчно калций е важно за здравината на костите, регулирането на сърдечния ритъм, подпомагането на мускулните функции, насърчаването на здравословно кръвно налягане и други. От ключово значение е да консумирате достатъчно калций заедно с витамин D и магнезий за най-много ползи за здравето.

Стремете се към около 1000 милиграма на ден от храни като кисело мляко или кефир, зеленолистни зеленчуци, броколи, бамя и боб. Ако не ядете достатъчно от тези храни можете да се възползвате от калциеви добавки, за да увеличите допълнително приема си.

Калий

Като се има предвид, че калият помага да се противодейства на ефектите на натрия, който повечето хора, консумират твърде много, това е много важен минерал, който да си набавяме достатъчно всеки ден. И все пак много възрастни нямат калий в диетите си, тъй като той се съдържа предимно в зеленчуци, картофи, плодове и млечни продукти.

Калият помага за поддържане на здравословно кръвно налягане и като цяло поддържа здравето на сърдечно-съдовата система и мускулите. 

Желязо

Недостигът на желязо е сред най-разпространените хранителни дефицити в света. Имаме нужда от желязо, за да произвеждаме хемоглобин, вид протеин, който пренася кислород чрез кръв от белите дробове.

​​​​​​​​​​​​​​

Най-усвоимият тип желязо се намира в яйцата, месото, рибата и домашните птици. 

Цинк

Цинкът е един от най-разпространените видове минерали в нашите тела. Поддържа здрава имунна функция и имунна защита, както и здравословен метаболизъм.

Можете да получите цинк от храни като ракообразни, месо, боб, пълнозърнести храни и млечни продукти. Възрастните се нуждаят от поне 8 до 11 mg/ден цинк. За поддържане на здрава имунна система, помислете за допълване с цинкови добавки, за да увеличите максимално преима му.

Витамин B12

Подобно на други витамини от група В, витамин В12 участва в метаболитните функции и също така подпомага транспортирането на кислород в тялото. Получаването на достатъчно B12 може да помогне на здравословните енергийни нива и като цяло също така поддържа когнитивните функции.

Ще намерите B12 в мултивитамини, добавки от B комплекс и храни, включително говеждо месо, дреболии, домашни птици, мляко и хранителна мая.

Защо да приемаме мултивитамини ?

Мултивитамините са комбинирани формули, които съдържат най-важните витамини и минерали. Те доставят всички важни микронутриенти с един прием. Предимството на мултивитамините е, че са:

  • По-евтини от продуктите съдържащи единични витамини или минерали
  • По-удобни за прием - взимате 1 до 3 хапчета и набавяте 10-15 микронутриента
  • По-полезни - добрите формули са съобразени с дневните ви нужди и не доставят нито повече, нито по-малко витамини и минерали, от колкото имате нужда. 

В нашия здравословен магазин ще намерите голямо разнообразие от витамини и минерали, включително специализирани добавки за жени, мъже и деца. 

Публикувано от:

Лучия Дончева
Аз съм Лучия и съм мениджър онлайн продажби в bio-market.bg. С моите текстове се стремя да споделя полезна информация и вдъхновяващи истории за здравословния начин на живот. Моята страст към био продуктите и устойчивите практики ме кара да изследвам най-новите тенденции и да ги споделя с читателите, за да ги подпомогна в техния път към по-здравословен и екологичен начин на живот. С удоволствие споделям своите знания и опит с вас, надявайки се да ви вдъхновя да направите устойчиви и здравословни избори в ежедневието си.