Виждате зелените прахове и таблетки от спирулина и хорела все по-често в наши дни. Те са така наречените „суперхрани“, за които знаем, че имат положителен ефект върху тялото. Можете да прочетете защо тези суперхрани са полезни за вас и какво съдържат в този блог!

Какво е спирулина?

Спирулината спада към синьо-зелените водорасли. Това е малко водорасло, което има спираловиден вид, откъдето идва и името „спирулина“. Спирулината е на 3,5 милиарда години, което я прави един от най-важните видове водорасли в света. Водораслите първоначално живеят в алкална вода, особено богати на минерали езера и води.
Синята спирулина съдържа фикоцианин, веществото, отговорно за синия цвят на спирулина. 
Зелената спирулина съдържа много от веществото хлорофил, което й придава зеления цвят. Този зелен пигмент има специално детоксикиращо и предпазващо черния дроб действие. Днес водораслите се отглеждат главно в Северна Америка и Азия.

Защо спирулина е добра за вас?

Спирулината има изключително висока хранителна стойност. С протеиново съдържание от 60 до 70%, спирулината е един от най-богатите източници на протеини. В допълнение, тя съдържа всички основни хранителни вещества, от които се нуждаете.
Антиоксидантният ефект на спирулина се дължи главно на наличието на два фикобилипротеина във водораслото: фикоцианин и алофикоцианин.
Спирулина също е богата на витамини А, С, Е, К и витамини тиамин, В2, В3, пиридоксин и В11. В допълнение, водораслото е мощен източник на минералите фосфор, магнезий, хром, желязо, цинк, калий, селен, мед и калций. Тялото лесно усвоява тези хранителни вещества от спирулина.

Какво е хлорела?

Chlorella е зелено, едноклетъчно сладководно водорасло и е открито през 1890 г. Хлорела буквално означава: „малко зелено листо“. Расте в големи количества в реки и езера в Югоизточна Азия.
Зеленият цвят се получава от количеството наличен хлорофил. Това листно зелено има детоксикиращ и предпазващ черния дроб ефект. Има различни видове хлорела, но най-често използваните видове в хранителните добавки са Chlorella Vulgaris и Chlorella Pyrenoidosa.

Защо хлорела е добра за вас?

Хлорелата е пълна със здравословни хранителни вещества. Например, хлорела съдържа над от 20 различни витамини и минерали. Хлорелата съдържа много бета-каротин. Този провитамин е известен тъй като се превръща от тялото във витамин А и по този начин играе важна роля в процеса на обновяване на клетките и като антиоксидант.
Освен това хлорела съдържа много здравословни мазнини, а зелените водорасли съдържат всички витамини от В комплекса. Хлорелата е богата на хлорофил, фибри, глюкозамин, ензимите хлорофилаза и пепсин, калций, фосфор, калий, магнезий, желязо, цинк и мед. Витамините C, E и K също се съдържат в хлорела.

Разликите между спирулина и хлорела

И двете са суперхрани, и двете са богати на здравословни хранителни вещества. Каква точно е разликата? По-долу сме изброили разликите между спирулина и хлорела:

  • Синьо-зелената спирулина е соленоводно водорасло, а зелената хлорела е сладководно водорасло
  • Хлорелата съдържа повече хлорофил и следователно е по-силен детоксикатор
  • Спирулината съдържа повече протеини и мастни киселини от хлорела
  • Хлорелата доставя на тялото повече бета-каротин от спирулина
  • Спирулина пък доставя на тялото повече фикоцианин, който е мощен антиоксидант

Спирулина и Хлорела от PURASANA

И двете зелени храни се предлагат под формата на таблетки и прах. Праховете са идеални за използване в смутита и ястия.
Спирулина и хлорела са добавени към различни „супер смеси“ на прах от Purasana, като сместа за детоксикация, заради техните здравословни и ефективни свойства.

Всички продукти на марката PURASANA можете да откриете тук!

Публикувано от:

Дарина Райчева
Привет от мен Дарина - човекът, който прави и пудри съдържанието в социалните мрежи на www.bio-market.bg . Като ентусиаст на био храните и експериментатор с веган продукти, се стремя да изследвам здравословните начини за хранене, интересни факти за някои храни и трендове по света. Тук споделям с вас своето пътуване в този био свят и откриването на нови алтернативи на традиционните ни ястия ( ‘’Бабо, не се сърди! ;)) Със статиите в блога ни се стремя да вдъхновя и насърчя хората да са будни в избора си на храна и начин на живот!