Растението годжи бери или „вълчи плод“, както е известно в Китай, е чудесен източник на поддържащи имунитета полизахариди и антиоксиданти, ценени повече от 2000 години в традиционната китайска медицина. Древните легенди споменават, че тези плодове са били приемани от монасите в Хималайските планини, за да подпомогнат медитацията и да повишат здравето, жизнеността, дълголетието, енергията и издръжливостта си.

Какво ни казват модерните проучвания за ползите от годжи бери? 

Основната характеристика на тези плодове е, че са с ниско съдържание на калории, нямат мазнини, съдържат високо количество фибри и антиоксиданти. Основните ползи от консумацията им включват борбата със свободните радикали, които водят до болести, да контролират ефективно теглото ви и да спомагат за по-добро храносмилане.
Най-често срещани сурови, сушени или прахообразна форма, тези малки плодчета съдържат много фитонутриенти, витамини и микроелементи, което им дава името „супер храна / супер плодове“ от много здравни експерти.

Какво е годжи бери?

Плодовете годжи бери, които имат специфичното наименование Lycium barbarum, растат върху вид растение шишмер, което е част от семейството Solanaceae. То включва и други плодове и зеленчуци като картофи, домати, патладжани и люти чушки.
Годжи берито обикновено се изсушава и има ярък оранжев до червен цвят със сладък и остър вкус.
Растенията годжи бери идват от Азия, особено Китай, където се отглеждат както в северните, така и в южните райони. Днес се отглеждат два основни вида растения годжи бери: L. chinense се отглежда в южната част на Китай, докато L. barbarum се отглежда на север.
Освен плода годжи бери, други части от растението годжи също – включително цветът, листата, семената и кората на корена – отдавна са възхвалявани за своите ползи.

годжи бери ползи

Какво съдържа тази супер храна?

Тази суперхрана е високо съдържание на протеини, фибри, над 20 различни витамини и минерали и, разбира се, изобилие от антиоксиданти.
Хранителните данни за годжи бери могат да варират в широки граници в зависимост от точния вид плодове, колко са пресни и как се съхраняват.
Различни източници твърдят, че ползите от годжи бери включват различна степен на хранителни вещества. По-долу е набор от витамини, минерали и други фитохимикали, присъстващи на годжи бери.
Една порция от около 28 грама (пет супени лъжици) съдържа:

  • Около 100 калории
  • 22 г въглехидрати
  • 4 г белтъчини
  • 3 г фибри
  • 7500 IU витамин А (
  • 14 mg витамин С 
  • 12 mg желязо 
  • 18 аминокиселини (11 от които незаменими)
  • Ненаситени мастни киселини, част от които са алфа-линоленова киселина и линолова киселина
  • Фитохимикали, част от които са бета-каротин, зеаксантин, ликопен, криптоксантин, лутеин и полизахариди

Топ 8 ползи от годжи бери

Те са обстойно изследвани за способността им да повишават общото здраве, да подобряват неврологичните/психологическите характеристики, да поддържат по-добро стомашно-чревно здраве и функции на червата, да помагат за изграждането на по-силни мускулно-скелетни системи и да подобряват сърдечно-съдовото здраве. Те също са лесни за добавяне към ястия, за да повишат енергийните нива и ефективността ви.

  1. Ползите от яденето на годжи бери са свързани със способността им да:
  2. Намаляват кръвната захар и предпазват от диабет тип 2
  3. Намаляват хипертонията
  4. Защитават се от инфекциозни заболявания
  5. Редуцират риска от често срещани заболявания, като настинка или треска
  6. Борят се с депресията и тревожността или други разстройства на настроението
  7. Регулират нивата на холестерола и поддържайте триглицеридите в идеален баланс, като по този начин помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания
  8. Защитават здравето на кожата и очите, благодарение на антиоксидантите, известни като бета-каротин и други фитонутриенти, които помагат за защитата на здравето на кожата и очите.

От къде да ги купя?

Годжи бери ще намерите в нашите магазини за здравословни храни или можете да поръчате онлайн, винаги на най-добра цена. При нас винаги ще намерите най-модерните и здравословни суперхрани.

Какъв е вкусът им?

Годжи бери имат естествено сладък, но леко тръпчив вкус, много подобен на червените боровинки. Можете да чуете, че имат лек „билков“ послевкус, което ги прави особено подходящи за солени рецепти, както и за сладки.
Годжи изглеждат подобни на стафидите, тъй като обикновено се сушат, но имат по-ярък розов цвят.

Какво можете да направите с тези плодове?

Има много начини лесно да добавите повече здравословни вещества към любимите си ястия. 
Можете да ядете сурови годжи бери или да ги накиснете в гореща вода, така че да набъбнат малко.
Няколко популярни начина да им се насладите са добавяне на малко от тях към:

  • здравословни смутита
  • закуски с овесени ядки 
  • кисело мляко с плодове
  • салата.
     

Публикувано от:

Дарина Райчева
Привет от мен Дарина - човекът, който прави и пудри съдържанието в социалните мрежи на www.bio-market.bg . Като ентусиаст на био храните и експериментатор с веган продукти, се стремя да изследвам здравословните начини за хранене, интересни факти за някои храни и трендове по света. Тук споделям с вас своето пътуване в този био свят и откриването на нови алтернативи на традиционните ни ястия ( ‘’Бабо, не се сърди! ;)) Със статиите в блога ни се стремя да вдъхновя и насърчя хората да са будни в избора си на храна и начин на живот!