Причина номер 1 да използвате дезинфектант за ръце е да намалите шансовете си да се превърнете в риск, като пренесете микроби от ръцете си към лицето си, особено устата и носа.
Без дори да го осъзнавате, вероятно докосвате лицето си с ръцете си много пъти на всеки един час - и това е лоша новина, като се има предвид, че опасните вируси и бактерии могат да живеят върху повърхности като метал и пластмаса до няколко дни и върху картон за пълен ден.
Като почиствате ръцете си – в идеалния случай чрез редовно измиване на ръцете през целия ден, но също и с помощта на дезинфектанти за ръце – можете драстично да намалите количеството вредни микроби, които предавате от околната среда в тялото си. И познайте какво? Можете да направите своя собствена домашна версия, като използвате някои основни съставки.

Време за приготвяне: 5 мин
Метод: Смесване

СЪСТАВКИ

ИНСТРУКЦИИ

  • В купа за смесване или в идеалния случай в блендер разбъркайте заедно основните си съставки за дезинфектант за ръце (изопропилов алкохол и гел от алое вера), докато се смесят. Блендерът вероятно ще ви даде най-добри резултати, тъй като може да е трудно да смесите алкохол и алое на ръка.
  • Добавете маслото от чаено дърво и по избор масло от витамин Е. 
  • Съхранявайте в стъклен съд с дозатор с помпа.

ЗАБЕЛЕЖКИ

  • Употреба: Нанесете добро количество дезинфектант върху дланите си, след което разтрийте ръцете си една в друга, така че да покриете всички повърхности. Не забравяйте да разтриете пръстите и горната част на ръцете си. Продължете да разтърквате, докато ръцете ви изсъхнат.

Защо сме подбрали тези съставки?

  • Изопропилов алкохол - спирт, основната дезинфекцираща съставка)
  • Гел от алое вера -  успокоява кожата и също така помага за свързването на съставките заедно.
  • Есенциално органично масло от чаено дърво (можете да добавите и други етерични масла като лимон или портокал, за да придадете аромат на дезинфектанта за ръце) - има естествени антимикробни и антивирусни ефекти. Може също да добавите масло от витамин Е, за да успокоите и подхраните кожата си, като я поддържате хидратирана и чиста.

Ще са ви необходими също:

  • Купа и лъжица за смесване 
  • Малък контейнер
  • Бутилка за пътуване.

Каква е ефективността на дезинфектанта в сравнение с измиването на ръцете?

Установено е, че хубавото измиване на ръцете със сапун и вода за най-малко 20 секунди (в идеалния случай около 40 секунди) е малко по-добро за убиване на микроби в сравнение с нанасянето на пяна върху дезинфектант (само изплакването с вода обаче няма да помогне много за запазване на ръцете ви чист). Например, дезинфектантите няма да убият определени видове бактерии, които могат да причинят заболявания, свързани с диария и храносмилателни проблеми.
Причината, поради която сапунът е толкова ефективен при елиминирането на микроби, е, че той разтваря и пробива мастния външен слой на вирусните частици, които са съставени от липиди. Това кара частиците да се разпадат и умират, оставяйки ги неспособни да заразят някого.
Алкохолът има подобен ефект при разтваряне на микробите, но дезинфектантът всъщност не премахва микробите, мръсотията или отломките от ръцете ви, както прави измиването им. Сапунът ще накара микробите да се разрушат, освен това ще се свърже с тях и ще ги премахне от ръцете ви, след като ги изплакнете. За да се предпазите от микроби, не забравяйте да миете добре ръцете си преди, по време и след като посетите обществено място, имате контакт с хора, ядете и използвате банята.

Недостатъци

Освен че е малко по-малко ефективен от сапуна при унищожаването на редица патогени, твърде много дезинфектант за ръце може да изсуши и раздразни, особено ако имате чувствителна кожа. Алкохолът причинява загуба на вода в кожата и може да доведе до зачервяване и други напуквания, ако прекалите с него, така че опитайте се да го използвате, когато е необходимо, но не през целия ден.
Когато става въпрос както за дезинфектанти за ръце (включително тези, които са домашно приготвени), така и за други дезинфектанти, не забравяйте, че при никакви обстоятелства тези продукти не трябва да се поглъщат или да се вкарват в човешкото тяло по друг начин. Те са предназначени само за почистване на вашите ръце и/или повърхности във вашия дом, никога за „почистване на вашите вътрешности“.

Публикувано от:

Мариета Гаванозова
Аз съм Мариета и съм регионален мениджър в Био Маркет. Сертифициран хранителен терапевт съм и йога учител. Храня се изцяло с растителна храна от 7 години. Пиша статиите, за да споделя с всички вас своите знания, опит и умения, които са придобити с много информация от различни източници. Ще се радвам да ви бъда полезна.