Пролетта носи със себе си много красота - цъфтящи дървета, разцъфнали цветя и топло слънце. Но за много хора, пролетта означава и един неудобен гост - алергиите. Въпреки че, пролетните алергии могат да бъдат източник на неудобство, има начини да се справим с тях и да се насладим на сезона пълноценно.

Какво представлява пролетната алергия?

Пролетната алергия, известна още като сезонен алергичен ринит, е реакция на тялото към алергени, които се намират в атмосферата през пролетта. Най-честите причините за пролетни алергии са полени от дървета, треви и цветя, както и плесен и прах.

Какви са симптомите и как да я диагностицираме по-лесно?

Симптомите на пролетните алергии могат да варират, включително насълзени и подути очи, кихане, запушен нос, свирене в ушите, кожни избелвания и дори умора. За да се диагностицира алергията, е важно да се консултира с алерголог и да се извърши тестване за алергии, което може да включва кожни тестове или кръвни изследвания.

Какви видове пролетни алергии има?

Пролетните алергии могат да бъдат предизвикани от различни видове алергени, които се появяват през пролетния сезон. Някои от най-честите видове пролетни алергии включват:

  • Полени от дървета: Поленът от дървета като бреза, дъб, клен и др., е един от основните източници на алергии през пролетта.
  • Полени от треви: Тревите също отделят полени, които могат да предизвикат алергични реакции при някои хора. Включват се видове като ливадна трева, райграс и други.
  • Полени от цветя: Въпреки че не всички цветя произвеждат полени, някои от тях, като дребните цветове, могат да бъдат източник на алергии при някои хора.
  • Плесен и прах: Влажно време през пролетта може да доведе до увеличено разрастване на плесен и прах, които също могат да предизвикат алергични реакции.

Тези видове алергии могат да се проявят с различни симптоми, като зачервяване и сърбеж на очите, кихане, запушен нос, кожни избелвания и други. Важно е да се отбележи, че реакциите на алергените могат да варират от човек на човек и от един сезон на друг.

Как да предотвратим пролетните алергии?

Избягването на контакт с алергените е основен начин за предотвратяване на пролетните алергии. Временното затваряне на прозорците в дома и избягването на престои на открито в периоди с висока концентрация на полени може също да помогне. Освен това, редовното измиване на ръцете и избягването на дишане през устата при външни активности може да намали влиянието на алергените.

Какви хранителни добавки и храни е добре да консумираме?

Някои добавки и храни се свързват със смекчаване на симптомите на алергията. 
Например, квърцетинът, една форма на антиоксидант, се смята, че има анти-възпалителни свойства, които могат да помогнат при алергии. 
Освен това, някои изследвания показват, че медът може да помогне да се намали реакцията на тялото към алергените. Освен това, включването на храни, богати на омега-3 мастни киселини, също може да помогне за намаляване на възпалението, свързано с алергии.

В Био Маркет може да откриете богат асортимент от био храни и хранителни добавки, с които да смегчите симптомите на пролетните неразположения. 

Пролетните алергии могат да бъдат неудобни и доста досадни, с правилната комбинация от предпазни мерки и подходящо лечение, можем да се насладим на прекрасната пролетна природа без да страдаме от симптоми на алергията. Ако симптомите продължават или се влошат, винаги е добре да се консултирате с лекар.

Публикувано от:

Дарина Райчева
Привет от мен Дарина - човекът, който прави и пудри съдържанието в социалните мрежи на www.bio-market.bg . Като ентусиаст на био храните и експериментатор с веган продукти, се стремя да изследвам здравословните начини за хранене, интересни факти за някои храни и трендове по света. Тук споделям с вас своето пътуване в този био свят и откриването на нови алтернативи на традиционните ни ястия ( ‘’Бабо, не се сърди! ;)) Със статиите в блога ни се стремя да вдъхновя и насърчя хората да са будни в избора си на храна и начин на живот!