Съвети за грижа за косата, които са лесни за адаптиране, дори и за начинаещи.

Кондициониране или не кондициониране, омазняване или не омазняване - що се отнася до косата ви, ще намерите всякакви съвети. Майките ще ви кажат да "намажете косата си с масло", докато вашият фризьор ще препоръча веднага професионална грижа с най-новото Hair Style нещо "спа за коса”, мароканско масло и други.. Преди да изберете своя избор на лечение, ето няколко неща, които трябва да знаете. 

Първата стъпка в грижата за косата е вашата диета и двете най-важни неща във вашата диета са желязото и протеините. Космените клетки са най-бързо растящите клетки в тялото, но те са и първите, които са засегнати, че не се храните правилно или страдате от дефицити, които не са необходими за оцеляване. Опитайте да включите богати на желязо храни като листни зеленчуци, риба, тиквени семки, боб, нахут, соя и зърнени храни във вашата диета. Лекарите препоръчват да консумирате около 12 mg желязо дневно. 

Нуждаете се и от протеин, защото това укрепва косата ви. Включете пълноценни протеини, които също са богати на аминокиселини: като сирене, мляко, соя, леща, грах, киноа и кисело мляко. 

Как да поддържаме здрава коса: Няколко основни съвета

  • Нормално е да губите от 100 до 150 косъма коса на ден, така че не се паникьосвайте, когато видите малък кичур да пълзи по вашия под с плочки.
  • Сресвайте мокрите коси изключително внимателно, защото са крехки и склонни към накъсване. Вземете гребен с широки зъби и го прокарайте от корените до краищата на косата си възможно най-нежно. Бъдете внимателни, докато сресвате косата си, особено ако е дълга или къдрава. Използвайте гребен с широки зъби след шампоан.
  • Подстригвайте косата си на всеки няколко седмици, за да се отървете от тези кафяви и груби нацепени краища. Подстригвайте около 1 см. от косата си на всеки 6 до 8 седмици, за да избегнете повторното израстване на разделените краища.
  • Не мийте косата си всеки ден и винаги, когато го правите, нанесете балсам върху краищата. Опитайте и използвайте същата марка шампоан и балсам.
  • Изплакнете балсама със студена вода, тъй като е добър както за здравина, така и за блясък.
  • За разлика от етикетите на гърба на нашите хранителни продукти, етикетите на гърба на нашите шампоани обикновено остават непрочетени. През последните няколко години има много фокус върху сулфата в шампоаните.  Какво представляват сулфатите? Те са причината вашият шампоан да се пени по начина, по който го прави. Те почистват скалпа и косата ви, премахвайки мръсотията от нея. Но някои изследователи също така предполагат, че те лишават косата ви от етерични масла. Те също така са причината да ви щипе на очите, когато шампоанът се стича отстрани на лицето ви. Ако усетите някакво дразнене на скалпа или забележите, че косата ви изсъхва с течение на времето, опитайте да купите шампоан, който не съдържа сулфати.
  • Ако имате суха коса, най-добре е да избягвате боядисването. Ако обаче не можете да устоите на този великолепен нюанс на кафяво, особено под зимното слънце, ви даваме съвет за третиране на боядисана коса.  Използвайте чай от лимон, лайка или мед, тъй като те действат като страхотни изсветлители за коса. Можете да добавите лимонов сок към водата и да го напръскате върху косата си, когато излизате. Можете да изплакнете косата си със сварен чай от лайка, след като ги измиете с шампоан или да добавите мед към водата, която използвате за измиване на косата си. 

Ако излизате и искате прекрасни къдрици или перфектни вълни, тогава има няколко начина, по които можете да ги получите, без да използвате сешоар, преса или маша. Ако трябва да използвате преса , купете серум по ваш избор или ако имате малко време, направете си такъв у дома.

Вземете малко бадемово масло, кокосово масло, балсам за коса, 250 мл вода и малка празна бутилка със спрей. Налейте 200 мл вода в бутилката със спрей и добавете към нея 2-3 капки кокосово и 4 до 5 бадемово масло. Добавете две наистина малки капки балсам. Не използвайте твърде много от него, защото ще се пени. Можете да добавите лавандула или малко миришещо масло, ако желаете. Добавете останалата вода и разклатете добре. Оставете пяната да се утаи и е готова за употреба. 

Маслото е отговорът.

То  може да направи чудеса с косата ви, маслото й дава определени минерали, витамини и есенциални мастни киселини, които не само укрепват корените ви, но и подобряват цялостното здраве на косата ви. То е подходящо при косопад, изрусена коса, тренирана с топлина или постоянно боядисвана. 

Кокосовото масло е най-препоръчано от експертите по косата и майките за всякакви маски! Може да предпази косата ви от увреждане от слънцето, пърхот и премахва натрупването на себум от космените фоликули, ускорявайки растежа на косата. Можете също да сварите няколко листа къри в кокосово масло, да прецедите маслото и да го нанесете. Можете също да използвате цветя от китайски хибискус вместо листа от къри. Ако страдате от косопад, тогава зехтинът би бил по-добър залог. Можете да го комбинирате с множество други съставки. 

Публикувано от:

Лучия Дончева
Аз съм Лучия и съм мениджър онлайн продажби в bio-market.bg. С моите текстове се стремя да споделя полезна информация и вдъхновяващи истории за здравословния начин на живот. Моята страст към био продуктите и устойчивите практики ме кара да изследвам най-новите тенденции и да ги споделя с читателите, за да ги подпомогна в техния път към по-здравословен и екологичен начин на живот. С удоволствие споделям своите знания и опит с вас, надявайки се да ви вдъхновя да направите устойчиви и здравословни избори в ежедневието си.