Въпреки че стриите сравнително рядко водят до сериозни медицински проблеми, те със сигурност биха могли да бъдат досадни, тревожни и да причинят смущение, защото често изглежда, че няма начин да се отървете завинаги от тях.
Стриите, линиите познати също като striae distensae, се срещат по-често при дамите, отколкото при мъжете - и обикновено са налични в областта на корема, гърдите, външната част на бедрата, задните части, бедрата и горната част на ръцете.
И така, как да се отървете от стриите? Въпреки че не можете да ги накарате да изчезнат, можете да намалите цялостния им външен вид, като използвате определени природни средства (обсъдени по-долу).

Какво са стриите?

Човешката кожа се състои от горен слой, наречен епидермис, среден слой, наречен дерма, и след това основния слой. Неприятните линии се появяват, защото средният слой на кожата е разкъсан. По същество те се причиняват от голямо разтягане на кожата, което се случва при определени, но доста често срещани явления – по време на бременност, затлъстяване и растеж (по време на юношеството).
Тъканта в крайна сметка се уврежда поради разтягане и това разтягане на кожата или дермата причинява белези. Известно е също, че тези белези могат да бъдат причинени от високи серумни нива на стероидни хормони, предизвикани от локална или системна стероидна терапия или болестта на Кушинг. Завишените нива на стероидни хормони биха могли да имат ефект върху намаляването на производството на колагена. Съобщава се за стрии при пациенти с хронично чернодробно заболяване, ХИВ, кахектични състояния и анорексия нервоза.

Причини за появата на стрии

1. Бременност
Проучване в Journal of Family Medicine and Primary Care гласи, че „бременността е период, в който повече от 90 процента жени имат значителни и сложни кожни промени, които могат да окажат голямо влияние върху живота на жената“. В крайна сметка, когато кожата се разтяга за дълги периоди от време, това може да причини стрии.
Друго проучване сочи, че стриите могат да бъдат по-тежки и да се появяват по-често по време на бременност в по-млада възраст. 

2. Напълняване или загуба на тегло
Много често се виждат стрии, когато се наблюдава наддаване или загуба на тегло поради бързото развитие на опъната кожа. Това може да се случи чрез наддаване на тегло чрез затлъстяване, както и от вдигане на тежести. Дори загубата на тегло може да разкрие стрии. Когато тялото се увеличи по размер твърде бързо, кожата не може да се разтегне достатъчно и могат да се появят белези поради напрежението върху кожата. Въпреки това, ако мускулите се развиват с по-бавно темпо, е по-малко вероятно да се появят стрии. Неблагоприятно, когато тялото е подложено на бърза загуба на тегло, стриите могат да станат по-очевидни. Това е така, защото прекомерната мазнина или увеличаването на мускулите разтягат кожата за дълъг период от време.

3. Бърз растеж по време на юношеството
Динамика в тялото, която може да допринесе за развитието на стрии, са интензивните хормонални промени, причиняващи повишаване на нивото на някои хормони, наречени глюкокортикоиди, които се произвеждат от човешките надбъбречни жлези. Стероидните хормони, които поддържат растежа на тялото по време на пубертета, глюкокортикоидите се вливат в кръвния поток, предотвратявайки дермата да генерира достатъчно количество колагенови и еластинови влакна, които трябва да поддържат еластичността на кожата.
Стриите по време на юношеството обикновено се появяват при здрави индивиди с нормално тегло около пубертета във връзка с типичните скокове на растежа. Развитието на стрии съвпада с обичайните телесни промени в юношеството, като уголемяване на тестисите, развитие на гърдите, растеж на пубисното окосмяване и менструация. Състоянието е по-често при момчетата, вероятно защото момчетата растат по-бързо от момичетата по време на пубертета.

4. Повишен кортизон в тялото
Установихме, че тънките линии най-често са резултат от разтягане на кожата, но се причиняват и от повишаване на кортизона в тялото. Това е хормон, който натурално се произвежда от нашите надбъбречни жлези. В случай, че има твърде много от този хормон, това може да накара кожата да загуби своята еластичност и да причини изтъняване.
За да намалите нивата на този хормон можете да избягвате стресови ситуации или да приемате хранителни добавки за релаксация. 

Премахване на стрии

Как да премахнем стриите ?

За да се отървете от досадните линии или поне да подобрите външния им вид или да предотвратите появата им, се разработват множество терапии. 
Лечението на стрии варира и включва различни кремове, локални маслени масажи и гликолова киселина, за да назовем само няколко. Въпреки че лазерите се считат за ефективно лечение, има много естествени начини да се отървете от стриите.

  • Витамин К - Витамин К е много полезен за намаляване на появата на линии. Можете да намерите витамин К в храни като листа от глухарче, листа от горчица, манголд, пресен лук или зелен лук, зеле, спанак и брюкселско зеле. Можете да го приемате и като хранителна добавка на хапчета.
  • Органични етерични масла (като шипка, тамян и хелихризум) - Етеричните масла се намират в растенията и обикновено са студено пресовани от семената. Маслото от шипка, например, е леко, немазно масло, пълно с есенциални мастни киселини, които подобряват здравината и еластичността на кожата. Отбелязва се като най-добрият източник на транс-ретиноева киселина, естествена форма на витамин А, която насърчава кожата да се регенерира по-бързо. Поради регенеративните свойства както на тамяна, така и на хелихризума, тези етерични масла също са чудесен избор за намаляване на появата на стрии. Бихте могли да опитате тези масла, смесени със зехтин или кокосово масло, с дерма ролер, за да увеличите максимално ефекта и да сведете до минимум времето за заздравяване.

  • Кокосово масло против стрии - Кокосовото масло е чудесно средство за намаляване на кожните проблеми. Въпреки че е наситена мазнина, кокосовото масло се отличава от типичните ви наситени мазнини, тъй като се състои предимно от средноверижен триглицерид лауринова киселина. Кокосовото масло е известно с дълъг списък от предимства, но в този случай способността му да повишава еластичността на кожата, да стимулира регенерацията на клетките и да се бори с инфекциите е най-важна. Използвайте кокосово масло директно върху стрии самостоятелно или точно преди да използвате дерма ролер.

  • Желатин - Тъй като загубата на колаген често води до стрии, би било логично желатинът, един от най-добрите налични диетични източници на колаген, да помогне за намаляване на риска от стрии, както и да сведе до минимум тези, които вече съществуват. Когато се приема  като добавка, тази суперхрана помага за стегната кожа и насърчава растежа на нови клетки в допълнение към осигуряването на опора на ставите, здравето на косата и ноктите и подобряване на храносмилането. Колагеновият протеин е чудесен източник, както и костен бульон.
  • Алое вера - Не е изненада, че гелът от алое вера е в този списък, който помага за намаляване на белезите, които стриите могат да причинят. Известно е, че има положителен ефект върху кожата от десетилетия. Гелът от алое вера е отличен източник на витамини и невероятен естествен овлажнител. Алое вера е много нежно и може да се използва толкова често, колкото желаете. Уверете се, че сте избрали чист гел от алое вера.
  • Микронидлинг - Microneedling или терапията за индукция на колаген е минимално инвазивно лечение на кожата, при което дерматолог или естетик умишлено създава малки пробиви в горния слой на кожата с помощта на микро фини игли. Може да помогне за намаляване на белезите и подобряване на външния вид на стрии.
  • Сухо четкане - Сухото четкане може да помогне за стимулиране на клетките и разграждане на токсините от под кожата. Това от своя страна би могло да спомогне за редуциране на появата на стрии и да действа като естествено средство за целулит.

Всички продукти за красива и здрава кожа можете да намерите в нашия био магазин. Поръчайте ги онлайн на изгодни цени или ги закупете директно от нашите био магазини в страната.

Публикувано от:

Венимира Борисова
Здравейте! Аз съм Венимира - консултант в био магазин Bio Market. Със своите текстове се стремя да ви вдъхновявам към поддържане на здравословни навици и да ви споделя опита, знанията и уменията си. Моята цел е да ви мотивирам към "health life" стил на живот, като ви предоставя най-новата информация за био и натурални продукти. Следете моите статии, за да откриете вълнуващи рецепти, полезни съвети и вдъхновение за постигане на баланс между здравето и природата!