Дори ако менструалните болки като цяло не са сериозни, те трябва да се свеждат до минимум. Менструалните болки засягат жените в техния ежедневен и професионален живот. За щастие съществуват решения за по-добро преживяване на този период. Ето кои са те!

Болезнени периоди

Около 50% до 80% от фертилните жени са засегнати от менструални болки. Те се появяват в юношеска възраст и в годините преди менопаузата. За много жени тези болки затрудняват нормалния живот. Знаете ли, че болезнената менструация е водещата причина за отсъствия от училище и работа сред младите жени?

Откъде идват менструалните болки?

Защо имаме толкова силна болка по време на менструацията? Всичко се случва във вашата матка, която се свива повече или по-малко силно, за да елиминира ендометриума. Това е задължителен етап от вашия менструален цикъл. Това причинява болка в таза, която се усеща под формата на спазми в долната част на гърба, долната част на корема, дори до краката. Крампите са много болезнени за някои, незабележими за други. Те могат да продължат от 1 до 3 дни.

Други менструални болки

В допълнение към спазмите, болезнената менструация е придружена от цял ​​набор от други повече или по-малко неприятни симптоми. Това се нарича „дисменорея“. Тези симптоми се различават при различните жени: хормонални мигрени, гадене, горещи вълни. Хормоните на менструалния цикъл също разстройват храносмилателната ви система, поради което ще имате движение на червата по-често или по-рядко от обикновено. Всички тези симптоми продължават между 1 и 4 дни в зависимост от всеки човек.

Преди менструацията - предменструален синдром

Може би вие сте една от 80% от жените с предменструален синдром (ПМС). Няколко дни преди цикъла може да изпитате различни физически симптоми: чувствителност на гърдите, подуване на корема, мигрена, болки в ставите и други. На емоционално ниво се появяват тревожност, депресия, раздразнителност, промени в настроението и други.

Решенията за отстраняването на тези ежемесечни проблеми

Ето най-добрите начини да се облекчите по време на цикъла си:

  • Лекарства - Лекарството е много ефективно за облекчаване на менструални болки. Ако имате болкоуспокояващо, ибупрофен или парацетамол, те ще бъдат ваши приятели, но преди всичко избягвайте аспирина, който усилва кървенето. Предвидете и вземете лекарството си, преди болката да започне, ще бъде по-ефективно.
  • Силата на растенията - Растенията имат неочаквани ползи и са естествено средство срещу болезнена менструация. Лечебните растения под формата на менструални чайове са много ефективни при успокояване на различни разстройства. Можете също така да добавите етерични масла към вашата рутина. На долната част на корема направете лек масаж с растително масло, смесено с 2 капки етерично масло по ваш избор: фина лавандула, естрагон, градински чай, иланг-иланг. Тези растения са известни като успокояващи и спазмолитични. 

  • Топлината е ваш съюзник - Топлината е чудесен начин за отпускане на мускулите на матката. Ако имате болка, поставете бутилка с гореща вода или нагревателна подложка върху болезнената област или под краката си. Вземането на гореща вана или душ също помага за успокояване на болката.
  • Яжте и се движете по време на цикъла си - Менструалните болки могат да бъдат значително намалени с правилно хранене. Консумиайте храни с високо съдържание на омега-3 (ядки, риба, авокадо и др.), калий и магнезий (бобови растения, маслодайни семена, банани и др.). Яжте зеленчуци и други зеленолистни, богати на желязо, фибри и витамини от група В (леща, спанак, боб и др.). За да намалите задържането на вода и подуването, намалете приема на сол, захар и алкохол.
  • Спорт - Знаете ли, че спортът има благоприятен ефект върху менструалните болки? Притокът на кръв в долната част на корема помага за насищането на мускулите с кислород и намалява контракциите на матката. Съсредоточете се върху ходене, йога, плуване или друга нежна дейност с ниско въздействие. Важното е да се грижите за себе си и да слушате тялото си!

Открийте хигиенните защити на Tadam!

Отвъд болката, оборудвайте се със 100% чиста и ефективна защита. За да изживеете по-добре цикъла си, Tadam ви придружава наясякъде със своите ОРГАНИЧНИ превръзки или тампони на достъпна цена, за да изживеете цикъла си с пълно спокойствие!

Всички продукти на Tadam можете да намерите в нашитя био магазини в София и Пловдив, както и да поръчате от сайта ни bio-market.bg

Публикувано от:

Лучия Дончева
Аз съм Лучия и съм мениджър онлайн продажби в bio-market.bg. С моите текстове се стремя да споделя полезна информация и вдъхновяващи истории за здравословния начин на живот. Моята страст към био продуктите и устойчивите практики ме кара да изследвам най-новите тенденции и да ги споделя с читателите, за да ги подпомогна в техния път към по-здравословен и екологичен начин на живот. С удоволствие споделям своите знания и опит с вас, надявайки се да ви вдъхновя да направите устойчиви и здравословни избори в ежедневието си.