Чудите се как да поправите повредените си нокти?

Лакът за нокти може да доведе до изсъхване на горните слоеве на ноктите ви, което подканва дрождите, бактериите и плесените да растат под нокътната плочка. Това не звучи много хубаво, нали?

Проблемите обикновено се причиняват от твърде много маникюри, прекалено много лак за нокти или ацетонов лакочистител. Популярният гел лак още повече вреди на ноктите. Гелът може да причини чупливост и изтъняване на ноктите с течение на времето, много повече от обикновения лак за нокти.

 

Как да запазите ноктите си здрави?

  • Бъдете естествени! Избягвайте изкуствени и акрилни нокти, тъй като те пречат на нокътното легло от необходимия въздушен поток.
  • Избягвайте да носите лак за нокти продължително време, за да позволите на нокътя да диша.
  • Ако обичате лак за нокти, използвайте нетоксична формула. Опитайте и естествен лакочистител без ацетон.
  • Винаги овлажнявайте ноктите си след използване на дезинфектанти за ръце на алкохолна основа, тъй като те допълнително изсушават нокътното легло.
  • Не позволявайте на никого да използва шлифовъчна машина за отстраняване на лак за нокти. Може да изпилят твърде много от нокътя ви.

Всеки хранителен дефицит може да повлияе по някакъв начин на растежа на ноктите.

Ноктите са направени предимно от кератин, така че е необходимо достатъчно количество протеин за здрави нокти. Здравето на ноктите обаче зависи не само от протеини. Разнообразие от витамини, минерали и хранителни вещества също са необходими за здрави и здрави нокти.

ТОП 5 ДОБАВКИ ЗА ПО-ЗДРАВИ И ЗДРАВИ НОКТИ

1. КОЛАГЕН

Колагеновите пептиди са форма на чист протеин, който съдържа незаменими аминокиселини. Колагенът се намира естествено в костния бульон, но може да го приемате и като добавка към смутита и кисело мляко. Добавяйте го към сутрешната си чаша вода с лимон от около 3 месеца и ще забележите, че ноктите ви ще изглеждат блестящи, гладки и здрави. Косата също расте по-бързо.

2. ЦИНК

Цинкът е един от най-разпространените минерали в нашето тяло, но според Световната здравна организация около 1/3 от нас имат дефицит на цинк. Тъй като цинкът помага на тялото да абсорбира протеини, той всъщност е невъзпятият герой на здравите нокти.

Някои чудесни източници на цинк са:

  • сьомга (също има селен и мед, които подпомагат производството на колаген)
  • стриди (огромни 493% DV на цинк на порция)
  • говеждото, 
  • раците и омарите съдържат цинк, като пилешкото не е много по-назад
  • веганските източници включват боб и варива, ядки и семена. 

Имайте предвид, че физичната киселина блокира усвояването на цинка, така че накисването на ядки и зърнени храни е добра идея.

3. БИОТИН

Този водоразтворим витамин е член на семейството на В-витамините. Клинично е доказано, че биотинът укрепва ноктите в множество казуси. Богатите на биотин храни включват месни продукти, яйца, риба, месо, семена, ядки, сьомга и сладки картофи.

4. ЖЕЛЯЗО

Някои нокти са слаби или чупливи, а някои дори са извити нагоре отстрани, поради недостиг на желязо. Ниските нива на желязо са наистина обичайни за жените.

5. МАГНЕЗИЙ

Меките, лющещи се нокти могат да бъдат причинени от недостатъчни нива на магнезий в кръвта. Ако ноктите ви са склонни да се цепят, това също може да се дължи на ниски нива на магнезий.

Ето как да разберете дали може да имате ниско съдържание на магнезий:

  • мускулни спазми и крампи
  • проблеми със съня
  • ниска енергия
  • безпокойство или депресия
  • други минерални дефицити

Имайте предвид, че това са симптоми, които могат да бъдат причинени от други фактори, но добавянето на повече магнезий към вашия режим няма да навреди. 

В био магазин Био маркет може да откриете всички необходими хранителни добавки за здрави нокти, кожа и кожа. 
Може да изберете и от богата гама етерични масла, които също ще помогнат да заздравите ноктите си по естествен път. 
Бъдете упорите и не се отказвайте, постоянството се отплаща. 
 

Публикувано от:

Мариета Гаванозова
Аз съм Мариета и съм регионален мениджър в Био Маркет. Сертифициран хранителен терапевт съм и йога учител. Храня се изцяло с растителна храна от 7 години. Пиша статиите, за да споделя с всички вас своите знания, опит и умения, които са придобити с много информация от различни източници. Ще се радвам да ви бъда полезна.