Как расте какаото? Как попадна от дървото в буркана с какао? Как да съхранявате какаото? И може би най-належащият въпрос: защо суровото какао не е сладко?
Какаото има особен ефект върху много хора. То ни прави щастливи! В обикновения шоколад обаче ще намерите много рафинирани захари, мляко и добавки. Искате ли какао в най-чистата му форма? Тогава суровото какао е добър вариант. Има вкус на шоколад, но съдържа 0% добавки или захар. Следователно суровото какао не е сладко!
Латинското наименование на какаото е “theobroma” или храна на боговете. Можете да правите чудесни неща с тази божествена храна. Какаовите зърна придават на вашата закуска или печива уникален вкус. Какаото на прах придава на вашата торта, пай, бисквита или хляб вкус на черен шоколад. Можете да смелите какаовите зърна в хаванче или в добър блендер. По този начин използвате и хранителните вещества от кората. Със консумацията на сурово какао ще усещате всички предимства на шоколада, без да ядете захар!
Какаовото дърво произвежда какаови плодове - около 30-40 всяка година. Плодовете приличат на продълговати папая или пъпеши. Всеки плод съдържа около 20-50 зърна, които са обвити в светлокафява каша. Фермерът премахва тази каша след прибиране на реколтата. Остават "сурови" какаови зърна. В този момент те са 65% вода. За да станат годни за консумация, първо трябва да ферментират няколко дни. В този процес се създава онази класическа миризма и вкус на какао. След това се излагат на тропическото слънце. Те изсъхват там, докато станат само от 5% вода.
Добре, това беше какаовото зърно. Как се правят какаови зърна и прах? Те първо отстраняват ципата от зърната, като ги разчупват и пресяват. Така се оставят писците. С помощта на камък те ги смилат на ултра фина паста за 10-12 часа. Пастата се прецежда, за да се отделят какаото и маслото. След това какаото отново минава през цедка, така че да се образува прах. Ето защо какаовите зърна и какаото на прах имат напълно различни хранителни стойности. Изненадващо, нали?
Както при повечето супер храни, важно е продуктите да се съхраняват на сухо и тъмно място. Ако поставите какаовия прах на слънчева светлина, качеството може леко да се влоши. Понякога какаовите зърна имат бяла мъгла върху тях. Това обикновено не е гъбичка, а се дължи на естествения процес на ферментация. Не сте сигурни дали какаовите зърна са все още добри след изтичане на срока на годност? Качеството може да се влоши, ако миризмата и вкусът намалеят и ако какаото мирише леко на дърво.
Необходими съставки:
Необходими уреди за приготвяне:
Начин на приготвяне:
Добър апетит!
Търсене
Свързани продукти