Интересни факти за кокосовите орехи, които може би не знаете!

Няма да повярвате колко много може да не знаете за кокосовите орехи. Повечето хора просто си представят кафява ядка, покрита с много космати влакна, която е толкова твърда като камък, че е невъзможно да се отвори. Ето някои от най-интересните неща за кокосовите орехи.

Кокосовите орехи обичат слънцето

Когато мислим за тропиците, винаги мислим за кокосови палми. Красиви пясъчни плажове. Синьо небе и море. Слънце, с коктейл в ръка – никога без зеленината на ситно перестите метрови листа на Cocos nucifera, което е официалното ботаническо наименование на кокосовата палма. И причината за това? Кокосовите палми растат по целия свят. Но само на екватора, в ивица с ширина почти точно 1000 км на север и юг.

Кокосовият сок узрява, използвайки енергията от около 2000 часа тропическо слънце...

Кокосовите орехи са истински герои

В света има две различни семейства кокосови палми. Кокосовите орехи от едно семейство са зелени, а другите са оранжеви. Най-качественият кокосов сок се добива от млади кокосови орехи. Няма значение дали са зелени или оранжеви – трябва да са млади. Кафявите кокосови орехи са стари и узрели и всъщност почти не съдържат сок. Всеки, който прави кокосов сок от тях, трябва да е магьосник.

Така че не забравяйте винаги да питате от коя ядка е вашият кокосов сок...

Кокосовите палми винаги са тясно свързани

Въпреки че над 1300 вида кокосова палма растат по света, всъщност има само две истински „семейства“: Кокосовата палма от тихоокеанския регион. И кокосовата палма, която расте около Индийския океан. Така че всички видове кокосова палма имат свои роднини или в Тихия, или в Индийския океан. А кокосовите орехи? Понякога са зелени, понякога жълти – но вкусът на всички видове е почти еднакъв.

Вкусът на кокосовия сок зависи повече от времето и почвата, отколкото от палмата...

Как кокосът получава името си ?

Има една хубава история за това - през 16-ти век португалските моряците се чудили какво име да дадат на този плод и измислили следното - трите точки на всеки кокосов орех им напомняли за усмихнато лице. А „коко“ означава „усмихнато лице“ на португалски. От лингвистична гледна точка думата „коко“ идва от къснолатинското „Coccus“. Което означава „семка“ или „зрънце“. Ние обаче предпочитаме да мислим за кокоса, като за усмихнатото лице.

Не всичко, което е твърдо и има черупка, е ядка

Всъщност, ако се замислите - ядки, които съдържат сок, това наистина би било доста странно...

Въпреки че, целият свят говори за кокосови орехи, всъщност от кокосовите палми не се получава истинска ядка, а по-скоро плод. Хората вероятно просто са го нарекли "ядка-орех" заради  по твърдата черупка. Кокосовите палми произвеждат „едносеменни костилкови плодове“, но можем да продължим да му казваме кокосов орех - звучи много по-добре.

Кокосовите палми са истинска културна ценност

Хората използват кокосовата палма в живота си повече от 3000 години. Като източник на храна, като доставчик на строителни материали, като гориво. Със своите плодове, листа, влакна и дървесина, кокосовите палми са наистина много универсални. 

Пиенето на кокосов сок не е модерна идея, но органичният кокосов сок е!

Кокосовите палми са изключителни източници на енергия

Само 0,2 хектара земя, засадена с 35 кокосови палми, произвеждат достатъчно сухи листа, лопатки и твърди черупки, за да осигурят цялата годишна нужда от гориво на петчленно семейство: около три тона материал. И всичките 35 кокосови палми винаги са там. Това е добре, защото хората в тропиците използват почти всичко, което идва от кокосовата палма. Почти бихте могли да ги наречете членове на семейството.

Бизнесът с кокосови продукти е един от най-големите в света

Тези от нас, които живеят в зони с умерен климат, познават кокосовите палми предимно като декоративен елемент, който се среща на екзотичните морски курорти. Кокосовата палма също е една от най-големите земеделски култури в света. Като пшеница, царевица, ориз и просо. Всяка година се берат около 50 милиона тона кокосови орехи, 15 милиона тона кокосово масло и 5 милиона тона кокосова сърцевина, както и големи количества кокосови влакна, кокосови листа и кокосово дърво.

Кокосовите палми са трудолюбиви

Когато една кокосова палма достигне своя разцвет и е на идеално място, тя може да узрее и да даде до 200 кокосови ореха годишно. Това може да се прави между 15 и 60 години. Кокосовите палми са най-продуктивни, когато са на възраст между 20 и 50 години. След максимум 80 години, палмата не иска да работи повече и производството на плодове спира. Пенсионираните кокосови палми се радват на още няколко години слънце и пясък. Докато достигнат края на живота си от 100 до 120 години.

Кокосовите орехи обичат да плуват и са доста добри в това

Когато кокосовият орех е узрял, в един момент той пада от дървото на земята. И тъй като обичат да са на плажа, много кокосови орехи се търкулват в морето. Сигурно природата го е планирала. Тя е дала на всички кокосови орехи, това от което се нуждаят, за да тръгнат на дълго пътуване – пресен сок, съдържащ много хранителни вещества. И когато ядката отново пристигне на сушата, тя може да започне да расте веднага. Кокосовите орехи могат да покълнат дори след 100 дни в солено море.

Никой друг плод не е по-подходящ за влагане в продукти за красота

Суровините от кокосови орехи са естествено богати на хранителни вещества и често за тях мислим като за храна или напитка. Но кокосът е и чудесен избор, ако искате да изглеждате добре. От тях идват повече продукти за грижа за кожата и тялото, отколкото от всеки друг плод - слънцезащитни продукти, маски, лосиони и кремове за грижа за кожата и за предотвратяване на преждевременно стареене. Кокосовите суровини се срещат и в продукти за баня и почистване, а също и червила, пудра и т.н.

Кокосовият сок може да спасява животи

По време на Втората световна война има толкова много тежко ранени хора, че тези, които са загубили много кръв, не могат да получат помощ навреме. В този момент често е нямало достатъчно кръвна плазма. Кокосовият сок е бил спасението, тъй като неговото минерално съдържание е естествено и почти идентично с това на нашата кръв и тъй като кокосовият сок е стерилен в ядката (без микроби), той може да се използва за трансфузии.

Колкото по-високо е дървото, толкова по-сладък е плодът. Вярно ли е това?

Кокосовите палми са истински гиганти - 20 до 25 метра височина е напълно нормално. В много тропически страни те също се наричат ​​"дървото на небето". За комбайните за събиране на кокосови орехи е по-трудно да достигнат до по-високите дървета. Колкото по-висока е палмата, толкова по-трудоемко, опасно и скъпо е събирането на кокосовите орехи. В много страни маймуните се обучават и изпращат на палмите, за да берат кокосовите орехи. Независимо от височината на палмата, плодът е еднакво добър. 

Кокосови продукти с подвеждащи имена

Например кокосово мляко. Много хора смятат, че от кокоса излиза мляко с кремаво-бял цвят. Но това не е така. То идва от фабрика и е направено от човека. Месото на кокоса се пресова и полученото се смесва с вода. Това създава ароматна, млечна течност със съдържание на мазнини около 20%. А има и кокосова сметана. Това е кокосово мляко с много повече мазнини, което е по-гъсто и кремообразно. Течността, която пиете направо от младата ядка, се нарича кокосов сок.

Падащите кокосови орехи са наистина опасни

Кокосовите палми растат на височина над 20 метра. А кокосовият орех може да тежи до 5 кг. Тези две характеристики създават опасна комбинация, когато кокосовият орех падне от дървото, а вие сте на неподходящото място в неподходящото време. Комбинацията от теглото на кокосовия орех и скоростта на падане означава, че падащ кокосов орех удря земята със сила над един тон.

По-добре е да си купите кокос, отколкото да чакате под палмата.

Листата на кокосовата палма вероятно са рекордьори

Когато една кокосова палма е напълно пораснала и расте в оптимална позиция, тя не само произвежда големи количества вкусни кокосови орехи, но и оставя листа с гигантски размери - всяко отделно листо е между 4 и 7 метра дълго и около 1 метър широко. Една наистина голяма кола е дълга около 5 метра. Тези гигантски кокосови листа тежат между 10 и 15 кг.

Надяваме се да сме ви развеселили с малко интересни факти за кокосовите палми и орехи. В нашия здравословен магазин можете да намерите голямо разнообразие от кокосова вода, кокосово мляко и масло. Всички продукти, които предлагаме са с най-високо качество, доказан произход и достъпна цена. 

Заповядайте в нашите био магазини в София и Пловдив.

Публикувано от:

Цветелина Няголова
Аз съм Цветелина и съм мениджър на Био Маркет. Като мениджър в Био Маркет, организирам екипа си и осигурявам плавното функциониране на магазина. Екипната работа е сърцето на успеха в Био Маркет. За мен като мениджър е от съществено значение да насърчавам сътрудничеството, да вдъхновявам и подкрепям членовете на екипа, за да постигнем общите цели. Проявеното взаимопомощ и споделената отговорност създават не само продуктивност, но и усещане за общност и доверие помежду си. Моята роля включва водене на инвентаризация, осигуряване на качествени био продукти и гарантиране на отлично обслужване на клиентите. Работата ми изисква непрекъснато следене на новите тенденции в био индустрията и грижа за балансирано предлагане на разнообразни продукт.