Твърде често диетите се основават на това, което не можете да ядете. Веганство: никакви животински продукти. Вегетарианство: сбогом, пържоли и пилешки крилца. Без глутен: забравете зърнени храни. Палео: дори не гледайте това блокче сирене.

А сега да влезем в света на флекситарианците.

Често описвани като вегетарианци с ползи, флекситарианците са хора, чиято диета е предимно вегетарианска, но понякога включва месо, риба или домашни птици. И докато пристрастните вегетарианци и вегани понякога смятат флекситарианството за форма на „измама“, диетата просто може да е един от най-добрите начини за намаляване на въздействието върху околната среда и подобряване на здравето.

Какво е флекситарианец?

Флекситаристите са точно това – гъвкави. Вместо да се ангажират с растителна диета на пълен работен ден, флекситарианците се фокусират върху яденето предимно на пълноценни храни като плодове, зеленчуци, зърнени храни и млечни продукти.

Количеството месо, което флекситарианците консумират, варира: някои може да прекарат шест дни в хранене без месо и след това да се насладят на неделно печено, докато други може да ядат малко количество месо няколко дни в седмицата.

Макар че може да изглежда чуждо на някои хора, които са израснали на диета с месо и картофи, да започнат да третират месото повече като гарнитура, помислете, че американците ядат много повече месо, отколкото ние преди. През 50-те години на миналия век, например, средният американец е консумирал 138,2 паунда месо годишно. Този брой нарасна до повече от 195 паунда през 2000 г. .

За хората, които изглежда не могат да се ангажират да изрежат изцяло бургери или риба от менюто си, но искат да подобрят здравето си или да намалят въздействието върху околната среда от яденето на месо и риба, флекситарианството предлага компромис.

Но дали да станете флекситарианец е правилният вариант за вас? Нека да разгледаме.

Ползи от флекситарианството:

1. Можете да го накарате да работи за вашето семейство

Едно от най-големите предимства на флекситарианството е, че няма твърди и бързи правила. Това до голяма степен е промяна в мисленето, от мисленето, че ястията изискват месото да бъде „пълноценно“ към такова, където месото може да се добавя от време на време. Вместо да се фокусира върху не яденето на месо, флекситарианството набляга на повече зеленчуци и плодове.

Фокусът върху намаляването на приема на месо и риба означава, че семействата харчат по-малко за своите бюджети за хранителни стоки и месо с по-ниско качество. Ние знаем опасностите от евтините меса, отглеждани във фабрично отглеждане: месо, хранено със зърно, пълно с антибиотици и устойчиви щамове на бактерии и вируси. Отглежданата риба не е по-добра: те могат да причинят възпаление при хората и имат високи нива на химикали, причиняващи рак.

Става много по-бюджетно и осъществимо да купувате здравословни меса на местния фермерски пазар или от месаря, когато пазарувате само за едно или две ястия или включвате месо като гарнитура вместо основно.

2. Ще се възползвате от ползите от животинските продукти

Следването на флекситарианска диета означава, че ще се насладите на здравословните ползи от растителната диета, без да спестявате хранителните ползи, които предлагат животинските продукти.

Пет от осемте ми любими естествени протеинови храни идват от животни: говеждо месо, хранено с трева, органично пиле, яйца от свободно отглеждане, дива сьомга и сурови млечни продукти. Вегетарианската или веганска диета не прави невъзможно приемането на достатъчно протеин, но със сигурност става много по-трудно.

Допускайки малки количества питателни, качествени животински продукти във вашата диета, можете да сте сигурни, че получавате достатъчно протеин. И тъй като протеинът подобрява мускулната маса, стабилизира кръвната захар, поддържа костите здрави и забавя стареенето, определено  е добре.

Да бъдеш флекситарианец също означава, че можеш да се възползваш от ползите, които идват от яденето на диво уловена риба. Те са най-добрият източник на омега-3 мастни киселини. Тези мастни киселини са електроцентрали, които правят всичко - от защита на сърцето ви до предотвратяване на рак и подобряване на здравето на мозъка.

3. Ще подобрите здравето си

Диета, която е пълна с пълноценни храни и ограничава месото – като същевременно елиминира рафинираните и преработени храни – има широк спектър от ползи за здравето.

Растителните диети са рентабилни, нискорискови интервенции, които могат да намалят индекса на телесна маса, кръвното налягане и нивата на холестерола.

Те продължават да предполагат, че количеството лекарства, от които пациентите се нуждаят за лечение на хронични заболявания, може да бъде намалено и че флекситарианството е особено добър вариант за тези, които страдат от високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания или затлъстяване. Лекарите отбелязват, че флекситарианската диета трябва да бъде персонализирана за всеки човек. Растителната диета не е програма за всичко или нищо, а начин на живот, който е съобразен с всеки индивид.

И ако искате да отслабнете, преминаването към флекситарианска диета също може да ви помогне да свалите килограми. Едно проучване установи, че сред хората, които ядат месо, вегетарианците, полувегетарианците (флекситарианците) и веганките, тези, които ядат месо, са много по-склонни да имат наднормено тегло – всъщност 40 процента са.

4. Ще намалите въздействието си върху околната среда

Не може да се надценява: яденето на по-малко месо се отразява на околната среда. В сравнение с растенията, добитъкът изисква много повече храна, вода, земя и енергия, за да расте и по-късно да транспортира.

Всъщност хранителната система е отговорна за повече от една четвърт от всички емисии на парникови газове – до 80 процента са свързани с животновъдството. Но неотдавнашни изследвания, водени от учени от Oxford Martin School, установиха, че глобалното приемане на диети, които се състоят от поне пет порции плодове и зеленчуци и половин порция червено месо на ден, би намалило емисиите, свързани с храната, с 29 процента.

Освен това преминаването към тези насоки би могло също да избегне 5,1 милиона смъртни случая годишно до 2050 г. Около половината от избегнатите смъртни случаи се дължат на намалена консумация на червено месо и намаляване на калориите, като по-малко хора стават с наднормено тегло или затлъстяване.

Въпреки че промяната от това естество би била мащабно глобално начинание, само намаляването на нашия собствен прием на месо – и възможността да купуваме местно, намалявайки транспортните разходи – би било от полза за околната среда.

Диетичен план

Ако приемането на флекситарианска диета звучи като правилният избор за вас и вашето семейство, е лесно да започнете.

1. Яжте повече растителни храни

Звучи очевидно, нали? Но само един на всеки 10 американци яде достатъчно плодове и зеленчуци на ден. За да сте сигурни, че получавате всички хранителни вещества, които тези храни осигуряват, опитайте да включите зеленчукови сокове в сутрините си. Те са чудесен начин да се добавите допълнителна порция или два зеленчука с минимални усилия. Домашните смутита могат да се смесват и с плодове и зеленчуци.

Можете също да комбинирате ястия с обикновена странична салата, която включва сладки плодове като манго с листни зеленчуци. Нарязаните на ситно кубчета зеленчуци също са чудесни, когато се добавят към сосове. А когато имате нужда от следобедна закуска, посегнете към парче плод с любимото си ядково масло или нарязани зеленчуци и хумус.

2. Яжте по-малко месо

Превърнете месото в подправка за вашите ястия или ограничете само до неделно ястие. Направете един килограм говеждо месо, хранено с трева, за 10 порции, а не за четири или гответе в гигантска тенджера, където се уверите, че зеленчуците повече от четирикратно увеличат количеството месо, например.

3. Качеството се отчита

Уверете се, че месото, което ядете, е с най-добро качество: свободно отглеждано пиле, говеждо месо, хранено с трева, диво уловена риба и т.н. И стойте далеч от преработените меса като салам, наденица и, да, бекон. Когато купувате животински продукти като месо или млечни продукти, купувайте най-високото качество, което портфейлът ви позволява. Вашето тяло ще оцени много повече малки порции животински продукти, отколкото големи количества нискокачествени меса и млечни продукти.

Междувременно диета, състояща се от паста, пържени картофи и картофен чипс определено ще намали приема на месо – и също така ще ви накара да се чувствате ужасно.

Всъщност има увеличение на количеството на така наречените ултра-преработени храни, които зашеметяващо съставляват 60 процента от диетата на средния американец сега. Те включват замразени вечери (да, това включва пица), всички газирани напитки (дори диетични!), купени от магазина торти и бисквитки и много други. Избирайте растителни храни, които са максимално близки до естественото им състояние.

4. Вземете правилните хранителни вещества

Ако намалявате много животински продукти, има няколко хранителни вещества, които да гарантират, че получавате достатъчно от:

  • Витамин B12: Животинските храни са най-добрите източници на този витамин, който поддържа енергийните нива, поддържа сърцето ви да бие здравословно и може да повиши настроението. Ако страдате от дефицит на витамин В12, препоръчвам да приемате добавка от В-комплекс на базата на цели храни или висококачествен мултивитамин на базата на пълноценни храни.
  • Желязо: Като хранително вещество, което подпомага транспортирането на кислород в кръвта, получаването на достатъчно желязо е от решаващо значение, особено за жените, тъй като жените губят желязо по време на месечния си менструален цикъл. Здравословните нива на желязо също предотвратяват анемията, поддържат мозъчните функции да работят гладко и подпомагат развитието и растежа на тялото.

Храни като месо и риба са по-усвоими от тези, които се намират в растителни източници. Спанакът и бобът имат голямо количество желязо и, когато се комбинират с храна, която е естествено с високо съдържание на витамин С, ще се усвояват по-добре.

Ако търсите диета, която ще подобри здравето ви, ще се вмести в бюджета на вашето семейство и ще промени околната среда, флекситарианството просто може да е отговорът.

В онлайн магазин Био маркет ще откриете както необходимите пресни плодове и зеленчуци, голямо асортимент био продукти, така и нужните хранителни добавки при тази диета, като всичко е на добри цени и само от световно известни доставчици. 

Публикувано от:

Венимира Борисова
Здравейте! Аз съм Венимира - консултант в био магазин Bio Market. Със своите текстове се стремя да ви вдъхновявам към поддържане на здравословни навици и да ви споделя опита, знанията и уменията си. Моята цел е да ви мотивирам към "health life" стил на живот, като ви предоставя най-новата информация за био и натурални продукти. Следете моите статии, за да откриете вълнуващи рецепти, полезни съвети и вдъхновение за постигане на баланс между здравето и природата!