Около 18 % от хората съобщават, че „обикновено крият зъбите си на снимки“, много от тях поради факта, че се притесняват от жълтия им вид. Да имаш страхотни зъби е много важно в днешната ни култура — оттук има и все по-голям брой хора, които използват избелващи ленти и избелваща паста като част от грижата за устната кухина у дома или се обръщат към професионални избелващи лечения в зъболекарския кабинет. Вашите зъби са едно от първите неща, които хората забелязват, те са знак за здраве, както и за увереност. Когато правите първо впечатление, повечето хора се тревожат за своите остарели, изкривени или обезцветени зъби, което може да изпрати сигнал, че всъщност не ви е грижа за себе си. Кой не иска да има най-красивата усмивка с искрящи бели и здрави зъби? Но кой ли е най-добрият начин да избелите своите зъбите?
Някои хора, които без значение колко пъти си мият зъбите – имат петна по тях от навици като пиене на кафе или чай и/или пушене. Често зъбите с жълт или кафяв оттенък могат също да сочат за по-голям проблем - нездрави венци, изтъняване на емайла и като цяло лоша зъбна хигиена. Избелването на зъбите само по себе си няма да помогне за предпазването на зъбите или венците от кариес или заболявания, като например гингивит .

Защо зъбите пожълтяват?

Зъбите ви се обезцветяват, стават все по-жълти или дори бежови или кафяви на цвят, поради петна, които се появяват както върху твърдата, бяла повърхност на зъбите (емайла), така и по-дълбоко в структурата на зъбите.
Под емайла има бледокафява субстанция, позната още като дентин, която може да стане по-забележима, когато емайлът изтънее - много често срещано явление за повечето възрастни. Зъбната ерозия (ерозивно износване на зъбите) е резултат от хронична загуба на твърда зъбна тъкан, която е химически гравирана от повърхността на зъба чрез киселина и/или хелатиране (без бактериално участие). Какви са някои от причините за изтъняване на емайла? Рисковите фактори включват стареене, генетика и прием на храни, които насърчават ерозията и/или оцветяването. Много от същите тези нездравословни навици също завишават риска от поява на заболяване на венците.
Въпреки че е нереалистично да очаквате зъбите ви да останат блестящи и много бели до по-зряла възраст, много фактори, които ускоряват скоростта на обезцветяване на зъбите, могат да бъдат избегнати.

Някои от възможните причини, заради които зъбите ви стават с жълт, бежов или кафяв цвят, включват:

  • Пиене на кафе или чай
  • Редовното тютюнопушене
  • Изтъняване на зъбния емайл поради стареене
  • Хранене с нездравословна храна - консумация на голямо количество вредни преработени храни със значително количество на киселина, включително безалкохолни напитки/сода, бонбони или понякога дори определени плодове. 
  • Страдате от сухота в устата (тъй като намаляването на количеството на слюнка означава по-малко защита за емайла)
  • Вдишвате през устата и запушени носни проходи. Тези условия намаляват количеството на слюнката и предотвратяват повторното овлажняване на зъбите/устата
  • Използване на антибиотици
  • Прекомерният прием на флуорид, най-вече ако този навик започва, когато сте още дете
  • Генетични фактори

Как естествено да избелите зъбите си

  • Измийте зъбите си след пиене или ядене - Най-добрият начин да избелите зъбите си по естествен начин – макар и може би не винаги най-лесният – е просто да измиете зъбите си с подходяща натурална паста за зъби, след като сте яли или пили нещо. Това изисква много постоянство и може да бъде доста трудно в зависимост от това къде се намирате по време на хранене (като работа или училище). Избягването на пушенето на цигари, пиенето на твърде много кафе и/или газирани напитки, подобряването на устната ви хигиена като цяло и здравословното хранене също могат да помогнат за предотвратяване на жълтите зъби. Ако пиете редовно оцветяващи напитки, направете го през сламка и се опитайте да го намалите. Опитайте се да пиете повече обикновена вода, след като сте яли или пили нещо оцветяващо или киселинно, за да намалите отрицателните ефекти. Повечето храни не оцветяват зъбите, но ако пиете кафе или пушите, можете да разчитате, че с времето ще имате обезцветени зъби поради изтъняване на емайла и/или оцветяване. 
  • Изплакване с кокосово масло - Може ли да е истина? Кокосово масло за почистване на зъбите? Точно когато си помислихте, че сте чули всичко, когато става въпрос за кокосово масло, идва новината, че изплакването с кокосово масло може да служи като естествено избелващо средство за зъби. Някои хора потвърждават, че зъбите им стават по-бели и като цяло по-здрави, като прилагат кокосово масло върху зъбите си, след като са измили, и повечето хора хвалят резултатите от него. За да изплакнете устата си с маслото, просто сложете лъжица кокосово масло в устата си и я разклатете между зъбите си за пет до 20 минути или добавете няколко капки към четката си за зъби и я изчеткайте. Друг вариант за грижа за устната кухина е да нанесете кокосово масло върху ъгъла на чиста кърпа и да го втриете върху зъбите. Бонус по отношение на изплакването с кокос? Кокосовото масло има антимикробни свойства, така че е чудесно и за защита и почистване на венците ви.
  • Домашно избелване с ябълков оцет - Логично е, че ябълковият оцет (ACV), който ефективно действа като естествен антибиотик и почистващ препарат за зъби/венци, също би могъл да премахне упоритите петна по зъбите. Ябълковият оцет е особено полезен за премахване на петна, дължащи се на често срещани виновници като кафе и никотин (пушене).  Каква е тайната на този натурален продукт? Той съдържа съединения, включително оцетна киселина, калий, магнезий, пробиотици и ензими, които убиват микробите (опасни „лоши“ бактерии) и в същото време насърчават растежа на полезните „добри“ пробиотични бактерии. Тъй като е естествено кисел, той помага за разграждането на плаката или други вещества, полепнали по зъбите. pH на ябълковия оцет може да премахне петна от зъбите ви, което помага за естественото избелване на зъбите ви. Ключът към използването на ябълков оцет за избелване на зъби е да бъдете последователни, като го използвате поне един месец непрекъснато, за да видите най-добри резултати. Въпреки това, бъдете внимателни, както при всички киселини, тя може да премахне емайла на зъбите ви, ако четкате твърде силно или използвате твърде много. След четкане с ябълков оцет, трябва да изчеткате отново с обикновена паста за зъби, за предпочитане паста без флуорид, или да изплакнете добре устата си. Вземете пръста си и разтрийте зъбите си с ябълков оцет за около една минута. След това изплакнете устата си с вода или вода с водороден пероксид.
  • Домашно избелване с лимонова или портокалова кора - Подобно на ябълковия оцет, някои се кълнат, че използването на цитрусови плодове - включително лимонови и/или портокалови кори, или етерично масло от лимон, които съдържат полезни киселини - също върши работа за избелване на зъбите. Тези храни като цяло са много здравословни, като например благоприятстват храносмилането поради регулиране на нивата на стомашна киселина, но високото съдържание на киселина може също така в крайна сметка да износи емайла на зъбите, ако се използва твърде агресивно. Подобно на оцета, ако използвате лимонова или портокалова кора върху зъбите си, винаги изплаквайте устата си след това, за да сте в безопасност. Използвайте описаната по-горе формула за изплакване на уста с водороден прекис за най-добри резултати.
  • Ягоди и други здравословни храни - Говори се, че някои знаменитости избелват зъбите си със здравословни храни като ягоди. Кой би си помислил? Моделът Тайра Банкс дори опита този трик за избелване на зъбите в шоуто си. Тя просто намачка около четири или пет ягоди и натри зъбите си с тази вкусна смес, след което изплакна добре.  Горските плодове наистина съдържат много полезни антиоксиданти и други съединения, които могат да бъдат от полза за здравето на вашите зъби, но тяхната роля за здравето на зъбите вероятно е свързана с ползите от цялостната здравословна диета за вашите зъби. Храните, които могат да ви помогнат да поддържате венците и зъбите си здрави, както и без болести или признаци на стареене, включват укрепващи зъбите храни като: източници на калций като кисело или сурово мляко, храни с високо съдържание на магнезий и калий като зеленолистни зеленчуци, ябълки или круши, био яйца, гъби, сладки картофи, моркови или тиква, целина, ядки като орехи или бадеми
  • Домашно избелване с активен въглен - Активният въглен, абсорбиращ продукт, използван за улавяне на токсините в тялото, може да помогне за избелването на зъбите ви, като абсорбира плаката и микроскопичните лакомства, които причиняват оцветяване. За да избелите зъбите си естествено с въглен, намокрете четка за зъби и я потопете в активен въглен на прах. Измийте зъбите както обикновено, като обърнете специално внимание на зоните, които показват най-много петна. Отпийте малко вода, изплакнете обилно през устата и изплюйте. Изплакнете добре, докато плюнката стане чиста. За най-добри резултати мийте зъбите си с активен въглен два до три пъти седмично, но избягвайте да го използвате, ако имате коронки или порцеланови фасети.

Опасностите от конвенционалните продукти за избелване на вашите зъби

Изследванията сочат, че продуктите за избелване на зъбите могат да навредят на зъбите, като премахнат твърде много емайл. Конвенционалните избелващи ленти и други избелващи продукти съдържат гел с активната съставка карбамиден пероксид, който се разгражда на водороден пероксид и отпадъчен продукт, наречен урея. Доказано е, че постоянното прилагане на избелващи ленти причинява ерозия на емайла с течение на времето и също така насърчава чувствителността на зъбите, особено при ядене на горещи и студени течности или кисели храни.
Препаратите за избелване на зъби е добре да се използват само под ръководството на вашия зъболекар. Не забравяйте, че избелващите процедури може да действат временно, но вероятно не за дълго. Най-добрият начин да избелите зъбите си е като храните тялото си с много здравословни храни (те също са важни за силните кости), четкате и изплакнете зъбите и венците си всеки ден, плюс работите върху пропускането на кафе, чай и сладки храни в диетата си. Първата стъпка, която трябва да направите: Ако пушите, спрете да пушите! И разбира се, независимо от възрастта ви, покажете на зъбите си малко любов, като миете всеки ден с естествена, недразнеща паста за зъби.

Предпазни мерки: Може ли дори естественото избелване на зъбите да навреди на вашите зъби?

Едно нещо, което трябва да знаете, когато става въпрос за избелване на зъбите, е, че някои естествени избелващи средства могат да изкоренят емайла. Някои избелващи средства за зъби просто не са добра идея за използване, особено лимонов сок. Докато лимоновата кора всъщност е добър, здравословен начин за избелване на зъбите, самият сок е просто твърде силен. Киселината в самия лимонов сок е чудесна за избелване на дрехи, коса и премахване на петна от мебели, но не бихте искали да нанасяте лимонов сок върху зъбите си като средство за почистване на венци всеки ден. В крайна сметка киселината може да създаде малки дупчици в зъбите ви и след това всеки вид оцветяваща храна ще проникне в тези малки дупчици и ще остане там. Киселината от лимоните е толкова силна, че в крайна сметка просто изтрива зъбите, причинявайки кариес.

За да не прекалявате с избелването на зъбите, започнете постепенно, използвайте само малко количество от всеки продукт, следвайте указанията и обръщайте внимание на признаците на влошаване на чувствителността.

Какви продукти за устна хигиена ще откриете в нашия био магазин ?

При нас има голямо разнообразие от продукти за здраве и био козметика. В био маркет предлагаме на своите клиенти:

Всички продукти на Био Маркет ще намерите в магазините ни в София и Пловдив, както и онлайн на bio-market.bg. 

Публикувано от:

Венимира Борисова
Здравейте! Аз съм Венимира - консултант в био магазин Bio Market. Със своите текстове се стремя да ви вдъхновявам към поддържане на здравословни навици и да ви споделя опита, знанията и уменията си. Моята цел е да ви мотивирам към "health life" стил на живот, като ви предоставя най-новата информация за био и натурални продукти. Следете моите статии, за да откриете вълнуващи рецепти, полезни съвети и вдъхновение за постигане на баланс между здравето и природата!