Защо да използваме кокосово масло за приготвяне на домашна био козметика за коса?

Кокосовото масло е богато на антимикробни свойства, лауринова киселина и средноверижни мастни киселини, които укрепват косата, поддържат кожата на главата и подпомагат възстановяването на косата. Богато на витамини, минерали и други хранителни вещества, подхранващите ползи на кокосовото масло са много, включително поддържа косата ви силна, лъскава и изглеждаща страхотно! Здравословните ползи от кокосовото масло са много, но то е много полезно и за косата и кожата ви. Ето как и защо да го използваме за коса?

Ползи от био козметика за коса, която съдържа кокосово масло:

  • намаляване на сухотата на косата
  • подобряване на здравето на скалпа
  • предпазва косата от загуба на протеин
  • защитава косата от UV излагане
  • борба с инфекции и гъбички по скалпа
  • засилва растежа на косата
  • придават обем и блясък

Защо да използваме натурална козметика ?

Когато редовно мием косата си с конвенционални продукти за коса, те извличат липидната материя от повърхността на косъма и увреждат структурата на му. Освен това конвенционалните продукти за коса понякога съдържат токсични съставки, които могат сплескат косата ви и тя да изглежда скучна. 

Силните химикали в ненатуралните продукти могат да оставят косата ви суха и увредена.

Използването на кокосово масло за коса е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да избегнете вредните химикали, които се съдържат в много търговски продукти за грижа за косата. 

В нашия био магазин ще намерите голямо разнообразие от био продукти, включително органично кокосово масло, за да направите своята качествена био козметика у дома. 

Домашен био балсам с кокосово масло 

Кокосовото масло помага за предотвратяване на щетите от разресване и е безопасно за употреба дори и при деца. Може да се използва като хидриращ продукт или като интензивен балсам за коса.

Необходимо продукти за хидратация на косата:

  • Кокосов масло - в зависимост от дължината на косата
  • Шапка за душ
  • Етерично масло от сандалово дърво и/или етерично масло от здраве

Приложение при различите типове коса:

  • За къса коса ще ви е необходимо само с ¼ чаена лъжичка кокосово масло, което можете да затоплите в дланите си. Нанесете върху косата, като обърнете специално внимание на върховете и. Изгладете косата и продължете да оформяте както обикновено.
  • За по-дълга и по-гъста коса може да са ви необходими до ½ супена лъжица кокосово масло, което можете да затоплите в дланите си. Нанесете върху косата, като обърнете специално внимание на върховете и. Изгладете косата и продължете да оформяте както обикновено.
  • За суха коса, която се нуждае от интензивен балсам за възстановяване - след измиване с нежен естествен шампоан, нанесете една чаена лъжичка (за къса коса), две чаени лъжици (за коса до раменете) и една супена лъжица (за дълга коса) след затопляне в дланта на ръцете си. Нанесете върху дължината и краищата на косата и след това втрийте в скалпа. Покрийте с шапка за душ и оставете за един до два часа или за една нощ. След това измийте и стилизирайте както обикновено.
  • За крайно суха и изтощена коса - към кокосовото масло добавете няколко капки етерично масло от сандалово дърво и/или етерично масло от здравец. Тези етерични масла подпомагат задържането на влагата и работят за увеличаване на овлажняващите и кондициониращите ефекти на кокосовото масло.

Домашна био козметика за растеж на косата

Необходими продукти:

  • Кокосово масло 
  • Етерично масло от розмарин

Кокосовото масло е безопасно, ефективно и на разумна цена решение на проблема с изтънялата коса. Всъщност може да помогне за растежа на косата и да я направи по-дълга и по-гъста.

Основните хранителни вещества, включително лауриновата киселина, проникват в косъма и подобряват цялостното здраве на косата.

Здравето на косата често е резултат от вътрешни проблеми и включването на естествени средства за косопад ще помогне, без да причинява допълнително увреждане. Храни с високо съдържание на омега-3 мазнини (тиква, семена от чиа, ленено семе и зелен чай) помагат за поддържането на здравия растеж на косата отвътре навън.

Преди да опитате изкуствени препарати за растеж на косата, които работят само за 50 процента от хората и при продължителна употреба, променете диетата си и използвайте малко количество кокосово масло за подхранване и оформяне на косата. Силните химикали могат да причинят дразнене на скалпа и дори растеж на коса, там където косата не е желана.

Терапия за коса с био кокосово масло - Когато се масажира в скалпа, кокосовото масло помага за подобряване на кръвообращението, като по този начин подпомага растежа на косата. Важно е да масажирате кокосовото масло в скалпа с лек натиск в продължение на 10 минути, три или четири пъти седмично. Ако искате да се съсредоточите само върху подхранването на скалпа и растежа на косата, имате нужда само от една чаена лъжичка.

За растеж на косата се препоръчва и етерично масло от розмарин. Добавете четири капки етерично масло от розмарин, за което е доказано, че увеличава растежа на нова коса с над 20 процента. Розмаринът също така помага за увеличаване на циркулацията в скалпа и когато се използва с кокосово масло, може да доведе до фантастични резултати.

Богато на витамин К и витамин Е, кокосовото масло помага за намаляване на пърхота и прави космените фоликули здрави. 

Домашна био козметика против пърхот

Хората са използвали кокосово масло в продължение на стотици години, за да се борят с пърхота. Изследванията показват, че това грозно и често сърбящо състояние може да бъде причинено от суха кожа, чувствителност към химикали и често срещани гъбични инфекции, подобни на дрожди (Malassezia).

Средноверижните мастни киселини на кокосовото масло, включително лауринова киселина и капринова киселина, имат силни антивирусни, антимикробни и противогъбични свойства.

Лечението на пърхот с кокосово масло няма да накара пърхота да изчезне за една нощ. Резултатите могат да се забавят до седмица, но със сигурност това е един от най-здравословните и щадящи начини за борба с пърхота. 

Домашно лечение на пърхот - необходими съставки:

  • Био кокосово масло 
  • Етеричните масла за коса - лавандула, зимно зелено, мащерка и чаено дърво
  • Шапка за душ

Етеричните масла за коса, включително лавандула, зимно зелено, мащерка и чаено дърво,  помагат в борбата с гъбичките и дрожди. За интензивно лечение на пърхот, след измиване на косата, смесете две чаени лъжички кокосово масло с пет капки от една от съставките, споменати по-горе и масажирайте скалпа.

Уверете се, че наистина сте нанесли сместа по целия скалп, от врата до челото и зад ушите. Покрийте с шапка за душ и, ако е възможно, седнете на слънце за 20-30 минути, за да увеличите топлината - или просто използвайте сешоар на ниска степен, за да загреете шапката.

След това свалете шапката и измийте с нежен естествен почистващ препарат. Повторете това два до три пъти седмично или дори по-често, ако желаете. Точно както при процедурите за хидратиране на косата, можете да го оставите за една нощ, но не забравяйте да носите шапката за душ, за да избегнете оцветяване на спалното бельо.

Може ли кокосовото масло да навреди на косата?

Кокосовото масло е полезно за косата ви по редица причини, но използването на твърде много от него може да причини натрупване и омазняване. Най-добре е да започнете с малки количества, особено ако имате тънка, къса или естествено мазна коса.

Ако косата ви е склонна да се омазнява, използвайте кокосово масло само един до три пъти седмично.

Ако получите някакво дразнене от локална употреба на кокосово масло, като сърбеж, зачервяване или сухота, спрете да го използвате.

Защо да закупите кокосово масло от био магазин БИО МАРКЕТ ?

Bio-market.bg е един от най-големите магазини за био продукти, който предлага над 5000 различни био и натурални продукта, включително френска био козметика за лице, тяло и коса. В нашия магазин за био продукти ще намерите и най-качествените био масла за приготвяне на домашна козметика. 

Нашите продукти можете да намерите в био магазините ни в София и био магазин Пловдив. 

Може би се интересувате още от:

Публикувано от:

Лучия Дончева
Аз съм Лучия и съм мениджър онлайн продажби в bio-market.bg. С моите текстове се стремя да споделя полезна информация и вдъхновяващи истории за здравословния начин на живот. Моята страст към био продуктите и устойчивите практики ме кара да изследвам най-новите тенденции и да ги споделя с читателите, за да ги подпомогна в техния път към по-здравословен и екологичен начин на живот. С удоволствие споделям своите знания и опит с вас, надявайки се да ви вдъхновя да направите устойчиви и здравословни избори в ежедневието си.