Цикорията, известна също като "корен от цикория", е растение с дълга история като заместител на кафето. Това растение е познато с ботаничното си наименование Cichorium intybus и е част от семейство Asteraceae. В течение на векове цикорията е била използвана за своите здравословни свойства и характерния си вкус, който наподобява кафе, но без кофеин.

Какво е цикория?

Цикорията се извлича от корена на цикорийното растение, което се отглежда в различни региони по света. Съдържа разнообразни полезни съставки като инулин, витамини, минерали и антиоксиданти, които я правят полезна за здравето.

Здравословни ползи

Използването на цикория може да донесе различни здравословни ползи. Тя е известна със своите пребиотични свойства, което означава, че помага за подпомагане на здравословната флора на червата и укрепване на имунната система. 
Освен това, цикорията се свързва с намаляване на възпалителните процеси в организма, подпомагане на храносмилателната функция и дори се смята, че има благоприятен ефект върху кръвната захар.

Какъв е вкусът и как може да замести кафето?

Вкусът на цикорията е плътен, ароматен и напомня на кафе, но с по-нежни нотки и без кофеин. Това я прави отличен избор за хора, които искат да намалят консумацията си на кофеин или търсят здравословен алтернативен начин за това. 
Цикорията може да се приготви по различни начини - като топла напитка с вода или мляко или като добавка към различни, по-сложни рецепти.
За да се приготви цикорията като напитка, просто се добавя гореща вода към доза от пудрата или гранулите от растението. 
Може да се консумира както с мляко, така и без него, в зависимост от предпочитанията на консуматора. 
Цената на био цикорията може да варира в зависимост от производителя и региона, в който се продава, но обикновено е по-достъпна от много кафе марки.

Цикория – рецепти

Цикорията може да бъде добавена в различни рецепти, за да придаде на храната или напитката специфичен вкус и полезни свойства. Ето някои идеи за рецепти, в които цикорията може да бъде използвана:

  • Цикориево кафе с лимон и мед - Пригответе цикориево кафе като обикновено и добавете свежо изцеден лимонов сок и мед за сладост. Тази комбинация ще придаде на напитката освежаващ вкус и ще подчертае аромата.
  • Цикориева крем супа: Използвайте цикорията за приготвяне на крем супа, като я смесите с бульон, лук и други любими зеленчуци. Добавете сметана за по-гладък и кремообразен вкус.
  • Цикориева закуска с ядки и сушени плодове: Смесете цикорията с нарязани ядки като лешници, бадеми или орехи, както и сушени плодове като кайсии, сушени круши или боровинки. Тази комбинация е идеална за здравословна закуска или добавка към йогурт.
  • Цикориев десерт със сметана и шоколад: Пригответе сладък десерт, като смесите цикория със сладка сметана и настърган шоколад. Направете вкусен и здравословен десерт.

Как влияе на нервната система?

Цикорията е известна със своите успокояващи свойства и способността си да намали нервността, превъзбудата и стреса. Този заместител на кафе е идеален за хора, които търсят алтернатива на кофеина и желаят да подобрят своето общо здравословно състояние.

Мнения на потребителите

Мнението за цикорията сред потребителите е обикновено положително, особено сред тези, които са търсили здравословен заместител на кафето. Продуктите от цикория се предлагат в нашите магазини за био храни и здравословни добавки, както и онлайн, където потребителите могат да я поръчат лесно и удобно.
При нас ще намерите вариантите на марките LIMA и ALMAVERDE – и двата в био вариант с най-високо качество.

Публикувано от:

Илияна Шуманска
Здравейте! Аз съм Илияна, а моята страст към здравословното хранене и интересът ми към био продуктите ме вдъхновяват да споделя знанията си с вас. Вярвам в силата на чистата и натурална храна за подпомагане на нашето здраве и благосъстояние. Следя последните тенденции в света на био и органичните продукти, за да ви предоставя актуална информация и вдъхновение за здравословния начин на живот. С моите статии ще ви насочвам към вкусни и здравословни рецепти, както и към полезни съвети за избора на най-качествените продукти.