Защо био козметиката е по-добра от обикновената козметика

Днес целият свят се превръща в органичен. Можете да намерите всичко органично: от плодове, зеленчуци, мляко, контейнери за храна, съдове за готвене до органични матраци и дрехи и т.н. Повишената популярност на органичната тенденция е пряка последица от нарастващото глобално съзнание за отрицателните въздействия върху здравето и околната среда на конвенционалните , химически продукти. Още по-обезпокоителното е, че много видове изследвания показват, че може да има връзка между излагането на синтетични химикали и няколко здравословни проблеми, като рак и болест на Алцхаймер.

Въпреки това, органичният процес не е просто следване на тенденцията. Това показва, че ни е грижа за нашето бъдеще и бъдещето на нашата планета. Ако обръщаме толкова много внимание на това какво ядем и какви продукти използваме в домовете си, съвсем естествено е да започнем да сме придирчиви към това, което поставяме върху кожата си. Средностатистическият човек задушава приблизително десет различни продукта за грижа за кожата си дневно. Тъй като кожата е най-големият орган в нашето тяло, тя действа като гъба, попивайки 80% от всичко, което нанасяме върху нея. Имайки това предвид, ето нашите топ 5 причини да направим промяна днес!

Био козметиката не съдържа сурови химикали

Чели ли сте някога някой от етикетите на продуктите за грижа за кожата, които използвате ежедневно? Забелязали ли сте всички тези непроизносими съставки? Вярвате или не, повечето от тях са вещества, чийто произход и безопасност са спорни.

Една от тези, за които се предполага, че са вредни, е натриевият лаурет сулфат, пенообразуващ агент, който разрушава естествената липидна бариера на кожата и я оставя груба и податлива на дразнене. След това има диетаноламин, моноетаноламин и триетаноламин (за щастие всички са ограничени в Европа поради известните им неблагоприятни ефекти). След това идва известният пропилей гликол - петролен страничен продукт, основната съставка, използвана във формулировката на антифриз + любимите ви продукти за грижа за косата и кожата. Според Агенцията за опазване на околната среда две от най-често използваните вещества в конвенционалните продукти за грижа за кожата - парабени и фталати - са свързани с рак и диабет тип II.

Органичните продукти са формулирани с изцяло натурални съставки, т.е. ако продуктът е сертифициран за органичен, можете да сте сигурни, че е 100% без токсични вещества или съединения със съмнителна безопасност!

Био козметиката е богата на хранителни вещества

Общото правило, което важи за естествената грижа за кожата, е, че ако не можете да я ядете, не я прилагайте върху кожата си. Ако прочетете етикета на всеки органичен продукт за грижа за кожата, ще видите, че е като да четете списък с хранителни стоки. Какаовото масло и кокосовото масло са прекрасни овлажнители, които осигуряват на кожата ви есенциални мастни киселини за по-младежки вид. Извлечени от бял чай, гроздето и семената от нар са отлични антиоксиданти – те инхибират разграждането на колагена, като помагат на кожата ви да остане еластична и гладка.

Мароканското „течно злато“ е друг страхотен овлажнител за кожата, но също така се използва от поколения за лечение на изгаряния, порязвания и стрии. Маслото от маракуя унищожава свободните радикали, като по този начин предотвратява преждевременното стареене. Кое предпочитате - кафе или зелен чай? Каквото и да изберете, и двете са добри за кожата ви. Кафето подобрява кръвообращението, намалява подпухналостта около очите и минимизира появата на целулит. Измиването на лицето ви със зелен чай се бори с видимите признаци на стареене, като отпусната кожа, бръчки и старчески петна. Маслото от ший е богато на витамини E и D, ненаситени мазнини, есенциални мастни киселини и много други полезни неща, които го правят супер-хранително вещество за кожата.

Био козметиката предотвратява преждевременното стареене

Чували ли сте за фотостареенето? Знаете ли, че прекомерното излагане на слънце (особено без защита) е основната причина за преждевременно стареене? UV лъчите причиняват увреждане на кожата ни дори в облачен ден, поради което в почти всяка статия, свързана с красотата, на която попаднем, има раздел „Използвайте слънцезащитен крем!“. За съжаление изборът на слънцезащитен крем може да бъде труден. Въпреки че оксибензонът, ретинил палмитатът и октокриленът са 3 от най-широко използваните слънцезащитни филтри, за които е доказано, че осигуряват добра защита, тяхната безопасност е под въпрос. Ето къде потребителят се разочарова, има ли 100% безопасен вариант?

Да, има! Минералните съставки с естествен произход като титанов оксид, цинков оксид и железен оксид са ефективни и безопасни! Те защитават кожата естествено, без да застрашават здравето ви!

Освен това, както бе споменато по-горе, органичните продукти за грижа за кожата са формулирани с мощни биоактивни съставки, които действат на клетъчно ниво и спомагат за забавяне на процеса на стареене. За разлика от обикновената грижа за кожата, органичните продукти не осигуряват временна гладкост, а вместо това са полезни за кожата в дългосрочен план.

Био козметиката работи по-добре

Като се има предвид всичко по-горе, четвъртата причина се основава на чиста логика – по-добрите съставки се равняват на по-добри резултати. Органичните продукти за грижа за кожата са изработени от превъзходни безвредни, естествени съединения, които са от полза за вашата кожа.

Органичните продукти за грижа за кожата не „маскират“ стареенето, като временно запълват бръчките със силикони и петролни странични продукти, нито пресушават кожата ви, като казват, че се опитват да излекуват акне и да балансират мазната кожа. Вместо това те помагат на кожата ви да се лекува отвътре навън, защото здравата кожа е балансирана, млада и красива!

Био козметиката е екологична

Първият основен проблем с конвенционалните продукти за красота е техният производствен процес. Повечето от тези продукти съдържат вещества, които могат да бъдат получени само чрез екстензивен добив. Тези съединения са петрол, алуминий и олово. Само добивът на алуминий е отговорен за унищожаването на акра земя и диви животни в тропическите гори на Амазонка. И както мнозина от вас вероятно знаят, алуминият е основна съставка в най-широко използвания продукт за лична хигиена – антиперспирантите. На всичкото отгоре повечето от тези продукти се предлагат в неразградими опаковки, което повдига въпроса за устойчивостта.

Органичните продукти за грижа за кожата, от друга страна, се произвеждат от съставки, култивирани и отгледани без използването на синтетични пестициди и торове. Когато избирате органични продукти, незабавно минимизирате въздействието върху околната среда – никакви токсични химикали не се отмиват в канализацията. Благодарение на това нашите водоснабдителни ресурси и екосистема остават непокътнати. Нещо повече, екологосъобразните опаковки се превърнаха в норма в индустрията за органична козметика.

Изводът е, че органичното означава безопасно и всички искаме това, което е най-доброто за нас. Изборът е на вас. Ще се отнасяте ли към тялото си така, както заслужава да бъде третирано? Ще покажете ли признателност към планетата, на която живеете?

Екипът на онлайн магазин за био храни и органична козметика bio-market.bg препоръчва да разгледате още:

 

Публикувано от:

Дарина Райчева
Привет от мен Дарина - човекът, който прави и пудри съдържанието в социалните мрежи на www.bio-market.bg . Като ентусиаст на био храните и експериментатор с веган продукти, се стремя да изследвам здравословните начини за хранене, интересни факти за някои храни и трендове по света. Тук споделям с вас своето пътуване в този био свят и откриването на нови алтернативи на традиционните ни ястия ( ‘’Бабо, не се сърди! ;)) Със статиите в блога ни се стремя да вдъхновя и насърчя хората да са будни в избора си на храна и начин на живот!