Хората обичат бадемово брашно, защото е брашно без глутен, а също така е чудесен избор за всеки, който е на диета с ниско съдържание на въглехидрати. Ако спазвате палео диета или искате да правите печива без пщеница, бадемовото брашно е идеално. Това брашно е направено от бадеми и само бадеми, които първо се бланшират, за да се отстрани кожата, а след това се смилат до много фина консистенция.

Както знаем, храненето с бадеми е силно впечатляващо. Страхотното нещо на бадемовото брашно е, че е просто смлени бадеми, така че ви дава всички ползи за здравето на оригиналния бадем. Една чаша от това брашно съдържа около 90 бадема и осигурява повече от 100 процента от дневната нужда от витамин Е. То е супер универсално и може да се използва във всички видове печени храни. Той съдържа мощна подхранваща сила, за разлика от типичното богато на глутен, прекалено преработено брашно, което не прави нищо добро за вашето здраве.

Науката е показала, че бадемите са естествен двигател, когато става въпрос за здравето на сърцето, управлението на кръвната захар и дори някои видове рак. Проучванията също така установяват, че бадемите, които съставляват едноименното му брашно, са дори по-добри от сложните въглехидрати, когато става въпрос за отслабване и поддържане на по-тънка талия. 

5 ползи за здравето на бадемовото брашно

1. Подобрява здравето на сърцето

Повече от 65 процента от мазнините в бадемовото брашно са мононенаситени, което е отлично за поддържане на здравословни нива на холестерол и добро цялостно здраве на сърцето. Освен това учените откриват, че консумацията на бадеми може да намали риска от коронарна болест на сърцето, като поддържа кръвоносните съдове здрави.

2. Помага за предотвратяване на образуването на рак

Изследователи от Калифорнийския университет проведоха проучване, за да оценят ефекта на бадемите и бадемовото брашно върху раковите клетки на дебелото черво. Според авторите на изследването резултатите показват, че консумацията на бадеми може да намали риска от рак на дебелото черво и високото съдържание на здравословни мазнини в бадемите е свързано с неговата противоракова способност. Това изследване показва защо бадемите са сред най-добрите храни за борба с рака.

3. Помощ при управлението на кръвната захар при диабетици

Като цяло, бадемите са интелигентен избор като част от план за диета с нисък гликемичен индекс при диабет, който може да помогне за намаляване на честотата на диабета, както и риска от коронарна болест на сърцето.

4. Насърчава здрави линии на талията

Проучване, публикувано в International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders, оценява ефектите на бадемите спрямо сложните въглехидрати върху 65 възрастни с наднормено тегло или затлъстяване. Когато проучването приключва, хората, които ядат бадеми, показват 62 процента по-голямо намаляване на теглото, 50 процента по-голямо намаляване на обиколката на талията и 56 процента по-голямо намаляване на мастната маса в сравнение с групата, консумираща въглехидрати. Изследователите също така заключват, че техните открития показват, че нискокалоричната диета, включваща бадеми, подобрява здравословните проблеми (като затлъстяване), свързани с метаболитен синдром.

5. Подобрява енергийните нива

Комбинацията от здравословни мазнини, макронутриенти и микроелементи прави бадемовото брашно отличен енергиен стимулатор. По-конкретно, брашното съдържа енергийни създатели като рибофлавин, манган и мед. Рибофлавинът (витамин В2) в бадемите играе съществена роля в производството на енергия, създаването на червени кръвни клетки, клетъчната функция, растежа и развитието. 

Съдържа също микроелементите манган и мед. Тези два минерала са решаващи кофактори на ензима, наречен супероксид дисмутаза. Този ключов ензим дезактивира свободните радикали в митохондриите (генератори на енергия в нашите клетки), което гарантира, че нашата енергия продължава да тече. Когато използвате бадемово брашно като част от като цяло здравословна рецепта, то не само има добър вкус, но може да осигури постоянен източник на енергия, която също няма да накара кръвната ви захар да скочи.

БАДЕМОВО брашно срещу КОКОСОВО брашно срещу ПШЕНИЧНО брашно

Наистина е доста невъзможно да се каже дали бадемовото или кокосовото брашно е по-здравословно или по-добро от другото. Наистина зависи от вашите нужди и цели, но определено препоръчваме бадемово и кокосово брашно пред пшенично брашно. Бадемовото брашно е изключително здравословно, но има малко повече калории и мазнини от кокосовото брашно, като същевременно има по-малко въглехидрати и грамове фибри. По-високото съдържание на калории и мазнини не е лошо нещо и това го прави чудесен избор за тези, които са на диета с ниско съдържание на въглехидрати, кетогенна диета или диета с високо съдържание на мазнини.

Ако вашият приоритет №1 е диета с ниско съдържание на въглехидрати, тогава бадемовото брашно е идеалният избор за вас. Ако не сте толкова загрижени за въглехидратите, тогава можете да изберете кокосово брашно, което има малко повече въглехидрати, или можете да изберете пшенично брашно, което има много по-голямо количество въглехидрати от бадемовото и кокосовото брашно. За порция от четвърт чаша, типичното бадемово брашно има шест грама въглехидрати, докато кокосовото има около 16 грама, а универсалното пшенично брашно има около 24 грама.

Ако търсите брашно без глутен, тогава можете да изберете или бадемово, или кокосово брашно, защото и двете са напълно без глутен. Определено не искате пшенично брашно, което съдържа глутен.

Бадемовото брашно е особено добър източник на витамин Е. Също така съдържа желязо, манган, магнезий, калий, калций и други минерали. Кокосовото брашно е добър източник на желязо, манган, мед и няколко други минерала. Универсалното пшенично брашно съдържа ниски нива на желязо и витамини от група В, докато истинското пълнозърнесто брашно е по-богато на хранителни вещества.

Кокосовото брашно има по-малко общи мазнини под формата на наситена мазнина, наречена лауринова киселина, която е чудесна за имунната система. Бадемовото брашно е с високо съдържание на омега-6 полиненаситени мастни киселини, които могат да бъдат възпалителни в големи количества.

Пшеничното брашно е с по-ниско съдържание на мазнини от бадемовото и кокосовото брашно, но сместа от високо съдържание на въглехидрати и ниско съдържание на мазнини прави пшеничното брашно лош избор за всеки, който иска да поддържа ниски нива на кръвната захар. Ако сте диабетик или просто се притеснявате да поддържате диета с нисък гликемичен индекс, бадемовото или кокосовото брашно определено са по-добър избор от пшеничното брашно. Бадемовото брашно има едва един грам захар на порция, докато кокосовото брашно има около четири грама захар и повече въглехидрати - така че бадемовото брашно е най-умният избор за диабетици.

Що се отнася до храносмилането, може да откриете, че се чувствате по-добре, като използвате бадемово брашно, вместо кокосово брашно или обратно. Ако имате наистина слаба храносмилателна система, може да откриете, че и трите причиняват проблеми.

Как да готвите с бадемово брашно

Можете да закупите най-висок клас бадемово брашно от онлайн магазина за органични и здравословни храни bio-market.bg.

Когато купувате бадемово брашно, то наистина трябва да съдържа само една съставка: бадеми. Когато добавите бадемово брашно към печените изделия, това ги прави по-влажни и придава страхотен орехов вкус. Печените продукти, приготвени с бадемово брашно, обикновено са с високо съдържание на калории.

Бисквитки с бадемово брашно, мъфини с бадемово брашно, хляб с бадемово брашно... списъкът наистина може да се продължи безкрайно за това, което можете да направите с бадемово брашно.

Бадемовото брашно обикновено може да замени пшеничното брашно в рецепта в съотношение едно към едно. Въпреки това, ако замените бадемово брашно с пшенично брашно, имайте предвид, че вероятно ще ви е необходимо допълнително яйце или друг свързващ агент, за да направите рецептата успешна. Освен това, знайте, че крайният ви резултат ще бъде по-плосък, когато използвате бадемово брашно, а не пшенично.

Когато използвате бадемово брашно за печене, не позволявайте текстурата на тестото да ви тревожи. Тестото от бадемово брашно обикновено е по-дебело от брашната на пшенична основа, както и от други брашна без глутен. Избягвайте да добавяте повече течност към сместа или вероятно ще получите краен продукт, който няма да се изпече. Ще похабите и ценно брашно.

Ако правите торта, тогава бадемовото брашно е най-добрият избор за лека текстура. 

Ако смятате, че можете просто да замените бадемовото брашно с кокосово брашно или обратното, трябва да знаете, че кокосовото брашно изсмуква много повече влага от бадемовото брашно. Така че, когато използвате кокосово брашно, рецептата се нуждае от повече мокри съставки като цяло, за да предотврати сух краен продукт. Докато кокосовото брашно има по-неутрален, леко сладък вкус, бадемовото брашно има вкус точно като това, което e - бадеми. Този бадемов аромат може да бъде вкусно и интересно допълнение към всякакви рецепти.

Най-добре е да държите бадемовото брашно в хладилника, за да запазите свежестта между употребите.

Заключение

Бадемовото брашно е здравословна и универсална съставка за печене. Независимо дали следвате палео диета, диета с ниско съдържание на въглехидрати, диета за диабет, диета без глутен или просто търсите повече хранителни вещества във вашето брашно, бадемовото брашно определено си струва да опитате. Страхотно е в бисквитки, сладкиши и хляб, но може да се използва и вместо галета за риба, пиле и др.

Бадемовото брашно не е с ниско съдържание на калории, но неговият хранителен профил го прави добре да си заслужава калоричния прием. Консумирано в умерени количества, бадемовото брашно ви осигурява всички невероятни ползи за здравето на бадемите, като повишаване на общото здраве и енергия. Силно препоръчваме да опитате бадемово брашно и да го използвате в комбинация с други питателни брашна без глутен като кокосово.

Екипът на онлайн магазин за био и здравословни храни и козметика ви препоръчва да разгледате още:

 

Публикувано от:

Мариета Гаванозова
Аз съм Мариета и съм регионален мениджър в Био Маркет. Сертифициран хранителен терапевт съм и йога учител. Храня се изцяло с растителна храна от 7 години. Пиша статиите, за да споделя с всички вас своите знания, опит и умения, които са придобити с много информация от различни източници. Ще се радвам да ви бъда полезна.