Средният американец консумира приблизително 12 килограма шоколад всяка година, а над 75 милиарда долара се харчат годишно в световен мащаб за шоколад. С това голямо ядене на шоколад е от съществено значение да направите по-интелигентен избор за това какви видове консумирате, така че да можете да се насладите на любимите си лакомства без вина и да се възползвате от всички ползи за здравето на черния шоколад.

Въпреки че някои видове шоколад са пълни с важни антиоксиданти и полифеноли, важно е да се отбележи, че не всеки шоколад е създаден еднакъв. Потенциалните ползи за здравето от обработения, силно подсладен шоколад са минимални до никакви, но ползите за здравето от черния шоколад са многобройни и доста впечатляващи.

Здравословен ли е черният шоколад? Ето какво трябва да знаете за това сладко лакомство и как можете да му се насладите като част от здравословна диета.

Ползите от черния шоколад

1. Защита от свободните радикали, причиняващи болести

Едно от най-добрите предимства на черния шоколад е способността му да се бори със свободните радикали. Свободните радикали са вредни съединения, създадени от клетъчни процеси в тялото, които могат да допринесат за възпаление и хронично заболяване.

Антиоксидантите са съединенията, за които се смята, че неутрализират свободните радикали и предпазват тялото от увреждане и болести.

Тъмният шоколад е пълен с антиоксиданти, включително флавоноиди и полифеноли. По-специално, какаото всъщност е доказано, че има високо съдържание на полифеноли и флавоноиди, което е дори по-високо от виното и чая.

Следователно, колкото по-висок е процентът на какао в следващия ви шоколадов блок, толкова повече страхотни антиоксиданти ще консумирате.

2. Потенциална превенция на рака

Може да е трудно за вярване, но този вкусен шоколад, който ядете и обичате, също може да ви помогне да се предпазите от рак. Точно така – едно от предимствата на черния шоколад е неговият потенциал като храна за борба с рака.

Изследванията показват, че флавоноидите и антиоксидантите, открити в шоколада, могат да бъдат особено полезни срещу рак на дебелото черво.

3. Подобрено здраве на сърцето

Флаванолите са основният тип флавоноиди, открити в шоколада. Изследванията показват, че флаванолите имат много положителен ефект върху здравето на сърцето, като намаляват кръвното налягане и подобряват притока на кръв към сърцето, както и към мозъка.

Тези флаваноли също могат да помогнат за предотвратяване на съсирването на тромбоцитите, което може да намали риска от инсулт.

4. Добър за цялостния профил на холестерола

Какаовото масло, съдържащо се в шоколада, е богато на здравословни мазнини и полифеноли, които са полезни съединения, които действат като антиоксиданти в тялото.

5. По-добра когнитивна функция

Някои изследвания показват, че богатият на флавонол черен шоколад може да увеличи притока на кръв към мозъка, което потенциално може да помогне при лечението на когнитивни състояния като болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Консумацията на богати на флавоноиди храни - като шоколад, вино и чай - е свързана с по-добра мозъчна функция и подобрена когнитивна ефективност.

6. Подобрява кръвното налягане

Няколко проучвания показват, че добавянето на шоколад към вашата диета може да намали нивата на кръвното налягане, което може да помогне за предпазване от състояния като сърдечни заболявания и инсулт.

7. Потенциални ползи за зрението

Въпреки че са необходими повече изследвания, през 2018 г. Се установи, че контрастната чувствителност и зрителната острота на 30 участници се подобряват след консумация на тъмен шоколад спрямо млечен шоколад, което означава, че потенциално може да помогне за подобряване на зрението. Въпреки това са необходими повече проучвания, за да се оцени как шоколадът и неговите компоненти могат да повлияят на зрението в дългосрочен план.

8. Защитава здравето на кожата

Едно от най-добрите предимства на черния шоколад за кожата се дължи на съдържанието му на флавоноли и способността му да предпазва от увреждане от слънцето. Всъщност проучване от Лондон установи, че консумацията на богат на флавонол шоколад може да помогне за предотвратяване на щети, причинени от ултравиолетовата светлина.

Междувременно други изследвания показват, че редовната консумация на шоколад може също да намали грапавостта на кожата, да подобри хидратацията и да подобри притока на кръв към кожата.

Колко шоколад да ядете?

Въпреки че шоколадът може да бъде чудесно допълнение към здравословна диета, важно е да имате предвид, че всяка порция съдържа голямо количество калории от черен шоколад.

За да избегнете прекомерното угаждане, най-добре е да изядете малко парче само след обилно хранене или да го включите в рецепта. Поддържате консумацията на калории под контрол.

Не забравяйте да направите и други корекции в диетата си, ако е необходимо, за да отчетете допълнителните калории, ако се наслаждавате на черен шоколад на диета за отслабване.

Ако имате някакви диетични ограничения, също е най-добре да намалите приема на шоколад. Въпреки че можете да се насладите на черен шоколад на кето диета например, най-добре е да изберете разновидности с по-висок процент черен шоколад и да се придържате към по-малки порции, за да сведете до минимум приема на въглехидрати.

Избирането на продукти с най-малко 70 процента какао също може да ви помогне да получите възможно най-добрия черен шоколад.

Освен това, ако сте чувствителни към кофеин или искате да избягвате напълно кофеина, важно е да знаете, че в шоколада има измерими количества кофеин. Страничните ефекти от предозиране с кофеин могат да включват нервност, повишено уриниране, безсъние и ускорен пулс.

В онлайн магазин Био Маркет ще откриете богат асортимент от различни видове био и натурални шоколади, с различни проценти какао. Насладете им се сега!

Публикувано от:

Дарина Райчева
Привет от мен Дарина - човекът, който прави и пудри съдържанието в социалните мрежи на www.bio-market.bg . Като ентусиаст на био храните и експериментатор с веган продукти, се стремя да изследвам здравословните начини за хранене, интересни факти за някои храни и трендове по света. Тук споделям с вас своето пътуване в този био свят и откриването на нови алтернативи на традиционните ни ястия ( ‘’Бабо, не се сърди! ;)) Със статиите в блога ни се стремя да вдъхновя и насърчя хората да са будни в избора си на храна и начин на живот!