Когато е разгара на зимата, повечето от нас се грижат да имат сияйна кожа през лятото. От друга страна, лятото също може да повлияе на кожата, като например излагането на прекалено много слънце.

Какво е полезно за кожата ви през лятото? Здравословната лятна рутинна грижа за кожата се състои от: ежедневна хигиенна рутина, диета, богата на хранителни вещества, хидратиращи напитки, слънцезащитни кремове, плюс прием на определени добавки (като колаген и витамин С), които могат да помогнат за поддържане на кожата отвътре навън.

По-долу ще разгледаме съвети за грижа за кожата през лятото, които могат да ви помогнат да постигнете сияйна кожа, като същевременно поддържат цялостното ви здраве.

Съвети за поддържане на кожата ви здрава това лято

Подобрява ли се здравето на кожата през лятото? В крайна сметка зависи от фактори като вашата диета, прием на вода, общ начин на живот и прием на хранителни вещества.

Въпреки че кожата ви може да изглежда по-ярка и по-здрава през лятото, поради наличието на малко тен и наличието на по-малко „суха зимна кожа“, трудно е да се каже какво се случва под повърхността.

За да поддържате кожата си във върхова форма през лятото, фокусирайте се върху холистичния подход към здравето на кожата. Дайте на тялото си хранителните вещества, от които се нуждае, за да се поддържа здраво, като същевременно избягвате кожни дразнители, силни химикали и слънчеви изгаряния.

Ето основите на здравословната лятна грижа за кожата:

1. Избягвайте слънчеви изгаряния (носете SPF и внимавайте за излагането на слънце)

Въпреки че известно излагане на слънце на голата ви кожа е полезно за повишаване на нивото на витамин D, твърде много може да причини изгаряния и фотостареене (известно още като увреждане от слънцето). Увреждането от слънцето е нещо повече от козметичен проблем; също може да ви изложи на по-голям риск от развитие на рак на кожата.

Стремете се да се излагате на слънце около 10 до 15 минути всеки ден без слънцезащитен крем, но след това се предпазете, като носите SPF 30+ (в идеалния случай минерален слънцезащитен крем). За да ограничите риска от изгаряния, стойте далеч от слънцето, когато ултравиолетовите лъчи са най-силни и най-вредни, между около 10 сутринта и 16 часа.

Ако подозирате, че ви липсва витамин D, обмислете приема на ежедневна добавка с витамин D, за да ви помогне да поддържате нормални нива. Обърнете внимание, че 75 процента от възрастните хора имат недостиг на този „слънчев“ витамин.

2. Останете хидратирани

Лятото означава повече изпотяване, така че пийте вода! Кожата ви се нуждае от много вода, за да поддържа своята текстура и еластичност. И колкото повече тренирате на открито, потите се и губите електролити, толкова повече вода имате нужда.

Направете обикновената вода своя избор за напитки №1, но включете и други хидратиращи напитки като кокосова вода, прясно изцедени сокове, билкови чайове и напитки с нарязани плодове. Можете също така да смесвате студена вода с колаген на прах, за да получите освежаваща и много полезна напитка.

Просто се откажете от всички сладки напитки, които могат да повлияят отрицателно на възпалението в цялото тяло, включително върху кожата.

3. Почиствайте и овлажнявайте всеки ден

Как можете да получите чиста кожа през лятото? Започнете, като почиствате добре кожата си всеки ден (два пъти дневно за лицето и веднъж дневно за цялото тяло).

Използвайте недразнещ почистващ препарат, който не съдържа никакви аромати или силни химикали, особено ако имате чувствителна кожа. Препоръчваме ви да изберете някой от нашите био козметични продукти, тъй като гарантирано в тях няма вредни съставки. 

Ако сте склонни към мазна кожа и пъпки през лятото, потърсете почистващ препарат с ексфолиращи киселини като гликолова или салицилова киселина. След това продължете с овлажнител според вашия тип кожа, като такъв, направен с кокосово масло, алое, невен, масло от жожоба или масло от марула.

4. Избягвайте хлора

Ако плувате много в басейни или горещи вани, имайте предвид, че кожата ви може да реагира отрицателно на хлора.

Хлорът може да дразни и изсушава не само кожата, но и очите и дихателната система, така че опитайте да ограничите времето, което прекарвате в химически обработена вода. Други стъпки, които можете да предприемете, за да избегнете дразнене, включват душ веднага след плуване и след това добре овлажняване.

5. Добавете повече колаген към вашата диета

Колагенът е един от основните градивни елементи на вашата кожа. Той помага за формирането и поддържането на здравословна еластичност и тонус.

Въпреки че можете да получите колаген от костен бульон, още по-удобен начин е да добавите колагенови добавки към ежедневието си, като колаген на прах или колаген под формата на капсули/гъмита. 

Страхотното нещо при добавките с колаген е, че те са основно овкусени и много приятни за прием, за да поддържате лесно здрава кожа, коса, нокти и здрава функция на ставите и червата.

Ако сте на път и нямате възможност за разтваряне на колагеновия прах, препоръчваме ви колаген на капсули или колаген на дъвчащи бонбони. Тези варианти са компактни и много ефективни.

6. Увеличете приема на омега-3 мазнини/рибено масло

Мазната риба като сьомга и сардини са сред най-здравословните храни за общото здраве, тъй като доставят омега-3 мастни киселини. Добавянето на няколко порции риба към вашата седмична диета е чудесен начин да получите повече от тези мазнини, както и добавянето на рибено масло.

Рибеното масло може да играе роля в насърчаването на хидратацията на кожата, здравословния растеж и здравословния отговор на възпалението.

Омега-3 мазнини се предлагат под формата на дражета, които са лесни за прием и удобни за пренасяне, където и да сте.

7. Съсредоточете се върху богати на антиоксиданти храни и добавки

Антиоксидантите допринасят за общото здраве на кожата, като се борят със свободните радикали, които могат да повлияят негативно на цялото тяло, включително кожата.

Някои от най-добрите хранителни източници на антиоксиданти, които да включите в лятната си грижа за кожата, включват: листни зеленчуци, горски плодове, лук, чесън, цитрусови плодове, чушки, киви и подправки като куркума и джинджифил.

В допълнение към храненето с богата на хранителни вещества диета, можете да подпомогнете устойчивостта на кожата си, като добавите ежедневна добавка с витамин С и/или добавка с цинк + пробиотици.

Витамин С има антиоксидантни ефекти, които могат да помогнат за поддържане на общата функция на имунната система, включително чрез борба със свободните радикали. Цинкът, особено в комбинация с пробиотици, също поддържа здрава имунна защита.

Как да прекарате един здравословен летен ден ?

  • Събудете се и измийте лицето си, след това нанесете серум с витамин С, след това овлажнител, след това SPF защитен крем.
  • Със закуската приемайте ежедневните си добавки: колаген, рибено масло и мултивитамини или витамин С и цинк (можете също да приемате някои добавки с другите си хранения). В идеалния случай приемайте и пробиотик, за да поддържате здравето на червата си.
  • Прекарайте известно време на открито, но не прекалявайте. Ако все още не сте нанесли SPF, сега е моментът. Носете също слънчеви очила и шапка, за да предпазите очите, главата и косата си от увреждане от слънцето.
  • Пийте вода през целия ден, особено след тренировка. Носете със себе си голяма бутилка вода, за да си напомняте да пиете. Ако сте особено потни, помислете за душ след това, за да поддържате кожата си чиста и свежа.
  • Яжте здравословни, балансирани ястия, които се състоят от протеини, фибри и здравословни мазнини. Включете суперхрани за кожа във възможно най-много ястия, като например: пълни с колаген храни като костен бульон, всички видове зеленчуци и плодове, риба, зехтин и кокосово масло, авокадо, ядки и семена.
  • През нощта измийте лицето си отново, след това нанесете повече витамин С крем и овлажнител. Можете да опитате да добавите други продукти за грижа за кожата като хиалуронова киселина, ниацинамид и ретинол (ако кожата ви го понася добре).

Екипът на здравословен магазин Bio-Market.bg ви пожелава слънчево, здравословно и весело лято!

Публикувано от:

Дарина Райчева
Привет от мен Дарина - човекът, който прави и пудри съдържанието в социалните мрежи на www.bio-market.bg . Като ентусиаст на био храните и експериментатор с веган продукти, се стремя да изследвам здравословните начини за хранене, интересни факти за някои храни и трендове по света. Тук споделям с вас своето пътуване в този био свят и откриването на нови алтернативи на традиционните ни ястия ( ‘’Бабо, не се сърди! ;)) Със статиите в блога ни се стремя да вдъхновя и насърчя хората да са будни в избора си на храна и начин на живот!