Медът от манука е споменат за първи път още отпреди хиляди години в писанията на древните вавилонци и шумери. Днес той е най-популярният естествен подсладител, консумиран в целия свят, както и уважавано медицинско средство.

Медът се произвежда от пчелите след консумация на цветен нектар, който реагира с ензимите в стомаха им. Когато пчелата се върне обратно в кошера, тя изхвърля новообразуваното вещество, което ние разпознаваме като мед, и го съхранява в пчелна пита. Основното предназначение на меда е да осигури храна за малките пчели. Търговските пчелари са в състояние да осигурят на пчелните бебета достатъчно мед за растеж, като същевременно отделят излишъка за човешка употреба. 

Използването на меда за медицинска терапия започва да преминава от алтернативните лекари към масовата медицина. Множество специалисти по цял свят включват меда в собствените си медицински практики, като това става част от цялостния им подход към лечението на различни проблеми.

Откъде идва медът от манука?

Оптимизирането на имунната система е от решаващо значение за подобряване на здравето, щастието и дълголетието. Медът се използва от хората по цялата планета в продължение на хиляди години и се счита за лечебен продукт. Въпреки това не всеки мед се създава по един и същи начин. Някои учени смятат, че медът от манука може да бъде изключително полезен за здравето.

Медът от манука започва да придобива доверието на науката през 80-те години на миналия век благодарение на микробиологични изследвания, проведени от професор Питър Молан от университета Уайкато в Нова Зеландия. Произвеждан от европейски медоносни пчели, медът от манука идва от нектара на цветето манука (Leptospermum scoparium), което произхожда от Австралия и Нова Зеландия. 

Този уникален мед се счита за монофлорен, тъй като произхожда само от нектара на едно цвете.  Въпреки това някои видове мед от манука се считат за многоцветни, тъй като пчелите разчитат на много видове цветя за осигуряване на нектар. Медовете, носещи името "манука", трябва да бъдат независимо тествани, за да се потвърди твърдението, преди да бъдат етикетирани като такива.

Какво се съдържа в меда от манука?

Като цяло медът се състои от фруктоза, глюкоза, аминокиселини, ензими, витамини и минерали. Той съдържа и метилглиоксал, който се счита за негова активна съставка и не се среща в други видове мед. Повечето видове мед, включително медът от манука, съдържат полифенолни съединения и пчелен дефензин-1, които му придават способността да се бори с микробите. 

Наскоро науката помогна да се установи защо този сорт е толкова полезен в традиционната медицина. По-специално неговите антиоксидантни свойства могат да бъдат ефективни за заздравяване на рани, клетъчна регенерация и вероятно дори за лечение на стомашни язви. 

7 ползи за здравето от меда от манука:

1. Орално здраве

Много хора по света имат лошо орално здраве. Проучванията показват, че хората с лошо съзъбие и липсващи зъби са изложени на повишен риск от инфаркт и застойна сърдечна недостатъчност. Уверете се, че сте в течение на стоматологичните си прегледи, най-вече за да помогнете за поддържане на здравето на сърцето. Въпреки че повечето хора се притесняват, че приемът на бонбони и други рафинирани захари може да увеличи риска от кариеси, употребата на мед от манука, макар и сладък, изглежда е защитна поради антибактериалните му свойства.

По-специално, проучване от 2011 г. показва, че медът от манука може да помогне за намаляване на вредните бактерии в устната кухина. Освен това проучване от 2014 г. в Swiss Dental Journal показва, че медът от манука също може да бъде полезен за намаляване на вредните бактерии в устата.

В резултат на тези проучвания, наред с други, вече се предлага натурална паста за зъби, която съдържа мед от манука като съставка. 

2. Антимикробно действие

Възможността за намиране на естествени начини за подпомагане на организма в предотвратяването и борбата с инфекциите е важна, а с оглед на загрижеността за прекомерната употреба на антибиотици изследователите търсят по-безопасни алтернативи. Една от причините, поради които се смята, че медът има антимикробни свойства, е, че той съдържа малко количество водороден пероксид, който унищожава вредните бактерии и вируси. Смята се, че медът от манука е ефективен срещу широк спектър от опасни патогени.

В проучване от 2014 г. е оценена способността на меда от манука да потиска грипния вирус. Изследователите стигат до заключението: "... медът от манука има мощна инхибираща активност срещу грипния вирус, което показва потенциална медицинска стойност". Това проучване обаче е направено с помощта на клетъчни култури, така че не е известно дали оралната консумация на меда ще има подобен ефект.

В проучване от 2018 г. медът от манука е сравнен с друг вид популярен търговски мед. Изследователите показват, че медът от манука има по-мощни антибактериални свойства срещу две често срещани бактерии - стрептококус мутанс и лактобацилус. Други проучвания също така показват, че медът от манука може да помогне в борбата с бактериите pseudomonas и e.coli. Тези бактерии са чести причинители на инфекции на кожата, кръвта и урината.

3. Заздравяване на рани

Известно е, че медът има свойства за заздравяване на рани, когато се прилага върху кожата. Смята се, че това се дължи на антимикробните му свойства и на способността му да поддържа влажна среда. Слой от мед образува защитна бариера, когато се постави върху кожата. Освен това според проучванията медът от манука спомага за подобряване на заздравяването на рани и регенерацията на тъканите. Това е от полза за хората с хронични кожни рани.

Добре известно е, че хората с диабет са изложени на повишен риск от инфекции, които понякога водят дори до ампутация на пръсти, стъпала или крака. Проучване от 2014 г. за ефекта на манука върху язви на диабетно стъпало показва полза. При тези, които са прилагали мед от манука към превръзките си, раните са заздравявали с 25 % по-бързо, отколкото при тези, които не са прилагали терапия с мед. Друго проучване от 2014 г. от Саудитска Арабия показва подобни ползи от меда от манука за подпомагане на лечението на диабетни язви на долните крайници. 

И накрая, проучване от 2008 г. показва, че медът от манука може да помогне за унищожаването на бактериите псевдомонас - вид бактерии, често срещани при сериозни инфекции и язви на диабетни стъпала.

4. Облекчаване на болки в гърлото и кашлица

Не съм сигурна за вашата баба, но си спомням, че моята препоръчваше мед за кашлица по време на боледуване. Макар и да не беше учен, тя определено имаше нещо предвид.

Проучване от 2010 г., което сравнява меда с лекарствени сиропи за кашлица, показва, че при деца с инфекции на горните дихателни пътища и кашлица се наблюдава намаляване на кашлицата, когато им се дават 2,5 мл мед. По-късно проучване от 2018 г. също стига до заключението, че медът се справя по-добре с облекчаването на симптомите на кашлицата в сравнение с плацебо. Медът има и успокояващ ефект върху възпаленото гърло, когато се приема с чаена лъжичка. 

5. Успокоява храносмилателните проблеми

Разстроеният стомах може да има много причини - от прием на антибиотици до консумация на неправилни храни. Вирусните и бактериалните инфекции също могат да създадат дисбаланс в стомашно-чревния тракт, който да доведе до къркорене, газове, подуване на корема или дори диария. Този чревен дисбаланс е основна причина пробиотиците да наберат популярност през последното десетилетие. Въпреки това медът от манука също може да бъде полезно средство, което да помогне на човек да оптимизира здравето на стомашно-чревния тракт. 

Нека разгледаме бактерията салмонела. В световен мащаб всяка година се наблюдават почти 100 милиона чревни инфекции, които водят до 150 000-200 000 смъртни случая. Осемдесет процента от тези инфекции са с хранителен произход - осигуряването на достъп до чиста храна и вода е от решаващо значение за намаляване на излагането, както и избягването на контакт с болни животни. Симптомите могат да включват диария, коремни спазми и треска. Ако бактериите попаднат в кръвта, може да се появят и болки в ставите и мускулите. Симптомите могат да продължат една седмица, а в някои случаи и повече. 

Проучвания от 2011 г. и 2015 г. показват, че медът от манука може да е полезен за унищожаване на бактериите на салмонела. Необходими са обаче още изследвания, преди той да бъде считан за част от лечението, тъй като за най-добро средство се считат антибиотиците.

Clostridium difficile е друга бактерия, която може да причини чревни инфекции. Хората, които често приемат антибиотици или са хоспитализирани по различни причини, са податливи на свръхрастеж на този потенциално смъртоносен бацил. Инфекцията на червата с клостридиум може да доведе до диария, силна коремна болка и често до ректално кървене. Виждал съм много пациенти, които също така са били силно дехидратирани от този микроорганизъм.    

Проучване от 2013 г. стига до заключението: "C. difficile е чувствителен към меда от манука и това може да предложи ефективен начин за лечение на инфекции, причинени от този организъм." Проучване от 2014 г. също показва, че медът от манука е полезен срещу тази бактерия. 

Проучване от 2008 г., в което са използвани плъхове, показва, че медът от манука може да помогне за намаляване на възпалението на дебелото черво, което може да бъде полезно за хората с улцерозен колит или болест на Крон. 

6. Язви на стомаха

В световен мащаб милиони хора са засегнати от стомашни язви, а стотици милиони страдат от гастрит и/или киселини. През 80-те години на миналия век учените научават, че бактерията, наречена хеликобактер пилори (helicobacter pylori), причинява стомашните язви, и антибиотиците се оказват полезни като лечение. Някои обаче могат да обмислят меда като терапия. Например проучване от 1994 г. показва, че медът от манука може да помогне за унищожаването на бактерията хеликобактер пилори. Освен това проучване от 2015 г. показва, че медът от манука може да помогне за предотвратяване на стомашни язви, предизвикани от прием на алкохол. Според моето проучване в изследването са използвани плъхове като тестови субекти и не са правени сравними изследвания при хора. Човек винаги трябва да се консултира с лекаря си, преди да се самодиагностицира и лекува. 

7. Изравняване на тена

Поддържането на гладка и младежка кожа е цел на много хора. Между уврежданията, причинени от слънчевите лъчи, и нискостепенните бактериални инфекции или акнето, намирането на подходящия крем за лице може да бъде полезно за постигането на тази цел. Медът от манука се добавя към почистващите формули и кремове за лице, за да помогне за оптимизиране на тена. 

 

Публикувано от:

Дарина Райчева
Привет от мен Дарина - човекът, който прави и пудри съдържанието в социалните мрежи на www.bio-market.bg . Като ентусиаст на био храните и експериментатор с веган продукти, се стремя да изследвам здравословните начини за хранене, интересни факти за някои храни и трендове по света. Тук споделям с вас своето пътуване в този био свят и откриването на нови алтернативи на традиционните ни ястия ( ‘’Бабо, не се сърди! ;)) Със статиите в блога ни се стремя да вдъхновя и насърчя хората да са будни в избора си на храна и начин на живот!