Поддържането на хидратация е от съществено значение за доброто здраве. В края на краищата тялото на възрастен човек се състои от приблизително 60% вода, като белите дробове са 83% вода, а мозъкът и сърцето са около 73% вода.

Това означава, че имате нужда от много вода, за да регулирате телесната си температура, да смажете ставите си, да овлажните тъканите в очите, носа и устата, да регулирате телесната температура и да изчистите отпадъчните продукти.

Адекватният прием на течности трябва да бъде основен приоритет, но много хора не пият достатъчно течности редовно, което може да доведе до дългосрочна дехидратация.

Недостатъчният прием на вода не е единственият начин да се дехидратирате. Други състояния като прекомерно изпотяване, повръщане, диария и дори захарен диабет могат да причинят дехидратация.

Признаци на дехидратация

Дехидратацията може да бъде сериозно състояние и ако не се обърне внимание, може потенциално да стане животозастрашаващо. Следователно познаването на признаците и симптомите на дехидратация е важно, за да бъдете проактивни по отношение на вашето здраве.

1. Главоболие

Ако сте дехидратирани, може да откриете, че страдате от главоболие по-често. Ако си спомняте, че мозъкът е 73% вода, тогава това има повече смисъл. Едно проучване установи, че дехидратацията причинява хипертоничност на мозъка, което води до състояние, наречено „мозъчна дехидратация“.

Това означава, че структурите в мозъка, кръвоносните съдове и областите на мозъка, които усещат болка, стават по-стегнати поради загуба на вода, което увеличава натиска върху тези области, причинявайки главоболие.

Интересното е, че същото това проучване показа, че усещането за болка е повишено при дехидратирани индивиди, което означава, че ако сте дехидратирани, е по-вероятно да изпитвате болка по-интензивно, отколкото когато сте достатъчно хидратирани.

2. Умора

Дехидратацията е свързана с умората. Едно проучване установи, че спортистки по хокей, които не са пили вода по време на симулирано хокейно упражнение, са установили, че са по-уморени, отколкото когато поддържат подходяща хидратация.

Същото проучване показа също, че тези спортисти са имали проблеми с поддържането на по-ниска телесна температура, което означава, че те се възприемат като по-горещи по-бързо.

Тази промяна в регулирането на телесната температура поради дехидратация може да доведе и до по-голямо чувство на умора.

3. Мозъчна мъгла и объркване

Мозъчната мъгла и когнитивният спад могат да бъдат симптоми на дехидратация със сериозно объркване, възникващо при по-възрастните индивиди.

4. Кожни проблеми

Някои може да сметнат за изненадващо, че дехидратацията може да бъде проблем за кожата, но кожата е един от основните органи, засегнати от намаления прием на течности.

Способността на кожата да се разтяга и да възвръща формата си, също е повлияно от количеството вода, което приемате и степента на хидратация. 

5. Тъмна урина/намалено отделяне на урина

Средното количество отделена урина за индивид с прием на 2 литра течност е между 800-2000 милилитра за 24 часа.

Всяко отделяне на урина под този обем може да е признак на дехидратация. Друг признак на дехидратация е обезцветената или тъмна урина.

Урината при добре хидратиран човек трябва да има светъл или бледо сламен цвят, но при дехидратиран човек урината става по-тъмна и понякога кафява.

По-тъмният цвят на урината означава, че тялото ви пести вода и урината ви съдържа повече отпадъчни продукти.

6. Сухота в устата и повишена жажда

Сухата уста и повишеното желание за консумация на течности може да са признак на дехидратация. Достатъчният прием на течности помага за поддържане на целостта на повърхността на лигавицата, като вътрешността на носа и очите.

Тези слузни мембрани служат като първа линия на защита срещу чужди нашественици в тялото, които помагат да се предотврати достъпът на патогени.

Когато се дехидратират, лигавиците са склонни да изсъхват и водят до усещане за сухота в устата.

Повишената жажда е един от най-големите признаци, че мозъкът сигнализира на тялото да попълни загубените течности. Усещането за глад също може да е признак на дехидратация, ако не сте сигурни в сигналите си за жажда.

Как да хидратирате

Познаването на признаците на дехидратация може да бъде полезно за предотвратяване на появата й, но какво може да се направи, за да се помогне за оптималното рехидратиране на тялото?

Рехидратацията е процес, който включва заместване на течностите, които тялото е загубило. Това може да стане по различни начини, вариращи от интравенозно приложение на течности до орална рехидратация или пиене за заместване на загубата на течности.

Въпреки че редовното пиене на течности е най-добрият начин за рехидратиране, можете да помогнете за оптимизиране на процеса на рехидратация, като използвате бутилки за вода за многократна употреба, приемате електролити и аминокиселини с разклонена верига, получавате колагенови пептиди, консумирате повече пресни плодове и зеленчуци и избягвате излагането на слънце.

1. Бутилки за вода за многократна употреба

За някои редовното пиене на вода или течности може да бъде трудно поради забравяне, липса на време или лесен достъп до питейна вода.

Тук идва висококачествената бутилка за вода за многократна употреба. Не забравяйте да пиете течности е много по-лесно с функционална стилна бутилка за вода за многократна употреба на бюрото ви, вместо да ходите по коридора до диспенсъра за вода.

Наличието на преносима бутилка за вода за многократна употреба със себе си, където и да отидете, може да послужи като напомняне да консумирате здравословни напитки по-редовно, което би помогнало за предотвратяване на дехидратация, като същевременно е по-щадящо околната среда от бутилките за вода за еднократна употреба.

2. Електролити

Понякога само пиенето на обикновена вода не е достатъчно, за да се рехидратира адекватно тялото. Това е особено вярно, ако сте имали прекомерна загуба на вода чрез пот.

Когато има прекомерна загуба на пот, настъпва и загуба на електролити. Електролитите са основни минерали като натрий, калций и калий, които са от съществено значение за правилното функциониране на тялото.

Тези минерали помагат да се балансира количеството вода в тялото, да се преместят хранителните вещества в клетката, отпадъците да излязат от клетката, да се балансират нивата на киселина/основа в тялото и да се гарантира, че сърцето, мозъкът, мускулите и нервите работят правилно.

Когато се хидратирате след прекомерно изпотяване, изборът да добавите електролити към водата си може да помогне за подобряване на всички електролитни дисбаланси, като същевременно подобри дехидратацията по-бързо от обикновената вода.

3. Аминокиселини с разклонена верига

Друг чудесен вариант за рехидратиране са аминокиселините с разклонена верига (BCAA). BCAA са незаменими аминокиселини или протеинови градивни елементи (валин, левцин и изолевцин), които помагат за подобряване на мускулната болка, увеличават мускулния растеж и помагат за намаляване на умората.

4. Консумирайте повече пресни плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода

Докато пиенето на течности може да е най-добрият начин за предотвратяване на дехидратация, яденето на много пресни плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода също може да помогне за подобряване на състоянието на хидратация.

5. Избягване на прекомерното излагане на слънце

Въпреки че избягването на излагане на слънце не е непременно начин за рехидратиране, то може да помогне за предотвратяване на дехидратация и топлинен удар.

Топлинният удар е състояние, при което телесната температура се повишава бързо, способността за изпотяване е нарушена и след това тялото не може да се охлади.

Освен това винаги носенето на защитен слънцезащитен крем, когато сте на открито, може да помогне за предотвратяване на дехидратация на кожата и по-сериозно увреждане на кожата.

В нашия здравословен магазин ще откриете голямо разнообразие от продукти за хидратация като:

Очакваме ви в нашите био магазини!

Публикувано от:

Дарина Райчева
Привет от мен Дарина - човекът, който прави и пудри съдържанието в социалните мрежи на www.bio-market.bg . Като ентусиаст на био храните и експериментатор с веган продукти, се стремя да изследвам здравословните начини за хранене, интересни факти за някои храни и трендове по света. Тук споделям с вас своето пътуване в този био свят и откриването на нови алтернативи на традиционните ни ястия ( ‘’Бабо, не се сърди! ;)) Със статиите в блога ни се стремя да вдъхновя и насърчя хората да са будни в избора си на храна и начин на живот!