Водата е основният компонент на нашия организъм – 60% от тялото ни е вода – и има няколко функции, които зависят от нея, като например:

  • Контрол на телесната температура;
  • Усвояване на витамини;
  • Смазване на ставите;
  • Защита на тъканите и органите;
  • Регулиране на чревната функция;
  • Регулиране на апетита и контрол на теглото;
  • Елиминиране на токсините в тялото.

Следователно правилната хидратация е от съществено значение за осигуряване на правилното функциониране на тялото.

Как мога да разбера дневната си нужда си от вода?

Лесен начин да изчислите нуждите си е да умножите теглото си в kg по 35 ml. 
Пример: 70 kg x 35 ml = 2450 ml ≈ 2,5 L
Тази стойност обаче може да варира в зависимост от някои фактори като физическа активност, изпотяване и здравословно състрояние.

В какви ситуации нуждите се увеличават?

  • Повишена температура на околната среда (например през лятото);
  • По време на практикуване на физически упражнения;
  • В клинични ситуации, при които има загуба на течности, като температура, повръщане и диария.
  • Освен това с годините чувството за жажда намалява, така че рискът от дехидратация е по-голям при възрастните хора и те трябва да бъдат особено внимателни за това. 

Но какво да правите, когато не изпитвате жажда? 

Как можем да насърчим хидратацията, дори когато не ни се пие вода?

Даваме ви 5 съвета за осигуряване на добра хидратация:

  • Приемайте възможно най-много течности от всякакъв вид - Разбира се, водата трябва да бъде предпочитаната напитка, защото е лесно достъпна, не съдържа калории и е универсална. Може да се консумира натурална, овкусена (с лимон, джинджифил, мента...) или на запарки/чай (стига да няма добавена захар). Кокосовата вода също е отличен вариант, защото има малко захари и висока концентрация на минерали, които подобряват хидратацията като цяло. Натуралните сокове с плодове и зеленчуци също могат да бъдат добър вариант, стига да се използват не повече от две парчета плод – по този начин съдържанието на захар няма да бъде твърде високо. Винаги предпочитайте или прясно изцедени сокове, или био сокове с доказан произход и качество.

  • Увеличете консумацията на богати на вода храни - Добър начин да се хидратирате и подхраните е да използвате студени супи, като гаспачо или студена крем супа с тиквичка, краставица или морков. Те са практични и освежаващи супи, които можете да консумирате по всяко време. По принцип зеленчуците (зеленчуци и плодове) са с много високо съдържание на вода, така че трябва да заложите на тяхната консумация. Отличават се тиква, маруля, репичка, краставица, целина, тиквичка, лук и домат. Най-богатият на вода плод е диня. Тя е типичен летен плод, който хидратира и освежава. 
  • Запишете часовете за прием на вода върху бутилката си с напитки - Поставете бутилка от 1,5 л близо до вас с часовете, написани върху нея (например съответстващи на вашия работен график). Така че имате „почасови“ цели. Ако ви е по-лесно, можете да изберете бутилка от 500 ml и да си поставите за цел да я напълните поне още два пъти.

  • Пийте по 1 чаша вода преди хранене - Лесен начин за увеличаване на хидратацията е да изпивате чаша вода/вода с лимон/чай без захар преди всяко хранене.
  • Приложения с напомняния за пиене на вода - Друг начин да запомните да пиете вода е чрез напомняния на вашия телефон или компютър. В момента вече има много лесни за използване приложения, които можете да програмирате според вашите цели.

Повишаването на нивата на хидратация може да е по-лесно, отколкото си мислите. Опитайте да приложите тези стратегии в рутината си, тялото ви ще ви благодари!

Публикувано от:

Венимира Борисова
Здравейте! Аз съм Венимира - консултант в био магазин Bio Market. Със своите текстове се стремя да ви вдъхновявам към поддържане на здравословни навици и да ви споделя опита, знанията и уменията си. Моята цел е да ви мотивирам към "health life" стил на живот, като ви предоставя най-новата информация за био и натурални продукти. Следете моите статии, за да откриете вълнуващи рецепти, полезни съвети и вдъхновение за постигане на баланс между здравето и природата!