Може би сте решили да влезете в по-добра форма, за да подобрите цялостното си здраве, да имате повече енергия или да се подготвите за специално събитие. Каквато и да е целта, със сигурност не сте сами. Ето нашите съвети за бързо отслабване. 

1. Планирайте тренировки си

Планирайте тренировките си и ги впишете в тренировъчния си дневник, така както планирате срещите си с колеги и приятели. Преценете колко време имате и за какъв вид тренировка ще ви стигне. Това ще ви помогне да бъдете по-организирани и да не изпускате посещение във фитнеса.

2. Разделете тренировките през целия ден

Не можете да отделите пълни 30 минути или един час за упражнения наведнъж? Вместо това избирайте по-кратки периоди на упражнения през целия ден, които дават и по-добри резултати. Опитайте бърза кардио тренировка сутрин, бърза разходка по време на обедната почивка и силова сесия след вечеря.

3. Не позволявайте на пътуването да провали усилията ви

Това, че сте далеч от нормалното си ежедневие, не означава, че вашите усилия трябва да отпаднат. Бягайте няколко километра по бягащата пътека във фитнес залата на хотела, направете пешеходна обиколка на града, наемете велосипед или направете бърза тренировка в хотелската си стая. 

4. Добавете разнообразие към рутината си

Поддържайте мускулите си "изненадани" чрез кръстосани тренировки и опитвайки различни програми. Направете упражненията си по-приятни и разнообразни.

5. Създайте си бюджет

Много хора смятат, че влизането във форма ще бъде скъпо, но това не е задължително. Освен дейности на открито като ходене, бягане и туризъм, има много други начини да имате страхотна тренировка, без да харчите много пари. Например може да опитате тренировки от YouTube или групови тренировки в по-евтин фитнес.

6. Увеличете музиката

Научно е доказано, че слушането на мотивираща музика по време на тренировка ви помага да работите по-усилено и да се наслаждавате повече на тренировката и музиката. Всичко, което трябва да направите, е да добавите любимите си забързани тракове към плейлист и да се движите.

7. Упражнения с група

Не само, че дейности като групови тренировки ви помагат да си държите сметка за определено време и място за тренировка, това е и чудесен начин да се срещнете с приятели. Групите също така предоставят възможност да опитате нещо ново в безопасна, подкрепяща среда. Можете да се присъедините към групи за отслабване или общности за каране на велосипед, вероятно има група, която се интересува от същите дейности като вас.

8. Пропуснете кантара

Когато се опитвате да отслабнете, кантарът може да бъде измамен, защото не отчита, че вероятно добавяте мускули. Заменете го с метър, с който да следите резултатите си. 

9. Включете вдигане на тежести в тренировките си

Може ли вдигането на тежести наистина да бъде един от най-бързите начини за отслабване? Разумните трениращи знаят, че най-добрите тренировки не включват само кардио, но включват и силови тренировки. Изграждането на мускули ви помага да губите сантиметри навсякъде, поддържа метаболизма ви и също така ще ви помогне да изглеждате по-добре. 

10. Пийте много вода

Вместо да се притеснявате за подуването на корема и теглото на водата, осъзнайте, че водата всъщност ще намали подуването и общото тегло. Водата помага на метаболизма ви да работи оптимално. 

11. Пригответе си храна вкъщи

Пропуснете вендинг машината и опакованите храни в движение и вместо това пригответе свои собствени здравословни закуски, които да вземете на работа, училище или когато сте навън. От ябълков чипс до здравословно смути в движение, опаковането на вашите собствени закуски ще ви помогне да отслабнете бързо, като същевременно ще ви осигури хранителните вещества, от които се нуждаете, без неприятните консерванти от преработените „храни“.

12. Увеличете приема на протеини

Ако целта ви е да отслабнете, трябва да консумирате половината от телесното си тегло в грамове протеин на ден (най-малкото). За тези, които искат да горят мазнини и да изграждат мускули, се стремете да консумирате от 0,7 до 1 грам на килограм телесно тегло.

13. Яжте много фибри

Храните с високо съдържание на фибри ще ви помогнат да се чувствате сити по-дълго и ще ви помогнат да намалите глада за захар. Плюс това е доказано, че фибрите балансират кръвната захар, понижават холестерола и имат още много здравословни ползи. 

14. Яжте 90% от храненията си у дома

Искате ли да знаете тайна за това как да отслабнете бързо без упражнения? Пригответе по-голямата част от своите закуски и ястия от пълноценни храни у дома. Започнете, като се ангажирате да приготвяте едно хранене на ден у дома. Когато се чувствате по-удобно в кухнята, увеличете този брой. Спестете пари, като изберете ястия, за които се използват сезонни продукти. 

15. Направете запас от здравословни закуски у дома

Дръжте шкафовете и хладилника си заредени с пресни, здравословни храни, така че да са отпред и в центъра. Опитайте се да се отървете от всички вредни храни, които имате в дома си - шоколади, бисквити, чипсове и други. 

16. Забавете темпото!

Когато ядете бързо, е лесно да преядете. Отнема около 20 минути, докато стомахът ви отчете, че е пълен. Практикувайте бавно и внимателно хранене, дъвчете и се наслаждавайте на вкуса на храната си. Този процес ще гарантира, че не само консумирате по-малко калории, но също така ще улесни храносмилането и ще помогнете на мозъка си да настигне тялото ви.

17. Не пазарувайте на празен стомах

По средата на вашето пазаруване, откривали ли сте някога, че стомахът ви започва да ръмжи и изведнъж тези картофени чипсове изглеждат много по-привлекателни от нормалното? Най-доброто решение? Хапнете, преди да тръгнете към магазина. Когато не се борите с глада, ще ви е много по-лесно да направите здравословен избор.

18. Направете здравословни замяна

Измислете здравословни и нискокалорични алтернативи на всичките си любими ястия. Не се отказвайте напълно от това, което обичате, а го заменете с друго. 

19. Намалете размера на чинията си

Опитайте да намалите размера на чинията си, тъй като една и съща порция храна изглежда като по-малко храна в по-големи чинии, подмамвайки мозъка ви да яде по-малко.

20. Добавете малко билки за изгаряне на мазнини

Повечето диети почти не обсъждат билки, но добавянето на някои здравословни билки към диетите за отслабване е полезно. Проучванията показват, че билките като лют червен пипер, куркума, канела и глухарче могат да направят ястията по-вкусни и могат да помогнат за намаляване на теглото.

21. Направете прочистване или детоксикация

Независимо дали става дума за няколко дни или седмици, добре е да направите прочистване на тялото си с детоксикиращи напитки или хранителни добавки.

22. Не пийте вашите калории

Плодовите шейкове и смутита с течен шоколад и карамел са абсолютно излишни във вашата диета. Същото важи за кафето с бита сметана, алкохолът и бутилираните плодови сокове.

23. Спете повече

Хроничната липса на сън е свързана със затлъстяване, диабет и други проблеми. Освен това сънят е важно време за възстановяване на мускулите и мозъка. Ако често спите по-малко от седем или осем часа на нощ, вашето здраве - и талията - ще пострада. 

24. Използвайте етерични масла, за да ограничите глада

Поемете контрола върху глада по естествен начин, като използвате етерични масла като мента, грейпфрут, джинджифил, канела или лимон. Вместо да консумирате още едно кафе или лека закуска, нанесете капка върху китките си, за да увеличите енергията или да успокоите глада.

25. Не се обвинявайте

Ако сте изяли нещо повече, отколкото сте възнамерявали на последното си хранене, не спирайте диетата си, а продължете все едно не се е случило. Не се затормозявате като пропускате вечерята си и не претренирайте. 

Био магазин bio-market.bg предлага разнообразие от храни и хранителни добавки за отслабване, които ще ви помогнат да влезете бързо и лесно в желаната форма. 

Публикувано от:

Лучия Дончева
Аз съм Лучия и съм мениджър онлайн продажби в bio-market.bg. С моите текстове се стремя да споделя полезна информация и вдъхновяващи истории за здравословния начин на живот. Моята страст към био продуктите и устойчивите практики ме кара да изследвам най-новите тенденции и да ги споделя с читателите, за да ги подпомогна в техния път към по-здравословен и екологичен начин на живот. С удоволствие споделям своите знания и опит с вас, надявайки се да ви вдъхновя да направите устойчиви и здравословни избори в ежедневието си.