Вероятно напоследък сте чували много за употребата и ползите от етерично масло. И в описанията за това как етеричните масла могат да се използват локално за борба с инфекциите и подобряване на здравето на кожата ви, обикновено се препоръчва да комбинирате етерично масло с базово масло, преди да го приложите върху тялото си. Така че следващият ви въпрос може да бъде „какво мога да използвам като базово масло към  етеричните масла?“

Всъщност има доста базови масла, от които да избирате, и можете да направите своя избор въз основа на вашия тип кожа и вашите проблеми с кожата, косата и здравето. Носещите масла ви позволяват да използвате етеричните масла безопасно и ефективно, но те също така идват с много собствени ползи за здравето.

Повечето базови масла са пълни с есенциални мастни киселини, антиоксиданти, противовъзпалителни съединения и витамини за заздравяване на кожата. Така че, ако все още сте объркани какво базово масло да използвате като част от вашата рутина с етерични масла, прочетете този списък с масла и техните специфични употреби и ползи.

Какво е базово масло?

Базови масла се използват в комбинация с етерични масла, за да ги разредят и да променят скоростта им на усвояване. Етеричните масла са изключително мощни, така че се нуждаете само от много малко количество, за да се възползвате от многото им предимства.

Базови масла ви позволяват да покриете по-голяма повърхност от тялото си с етерични масла, без да е необходимо да използвате твърде много. Така че, когато използвате базови масла, вие намалявате шансовете за причиняване на неблагоприятни кожни реакции и следвате указанията за безопасност на етеричните масла.

Ето пример за това как се използват базови масла в комбинация с етерични масла. Ако искате да използвате масло от чаено дърво върху лицето си, за да се борите с акнето и да подобрите тена си, прилагането на препоръчителната локална доза, която е около 1-3 капки, няма да покрие брадичката, челото, носа и шията ви – и то с пълна сила може да е твърде стипчив и също ненужен, за да свърши работата си. Но като комбинирате 1-3 капки масло от чаено дърво с около половин чаена лъжичка каквото и да е базово масло, сега можете да нанесете сместа върху всяка проблемна област на лицето си и не е необходимо да добавяте твърде много чаено дърво. Има смисъл, нали?

Използването на базови масла е особено важно, когато нанасяте етерични масла върху зони с чувствителна кожа, използвате ги върху деца или когато искате да покриете голяма част от тялото си с етерични масла. Комбинирайки  базови масла и етерични масла, създаваме овлажнители за тяло, масажни и спортни разтривки, почистващи продукти за лице и дори тонери за кожа. 

Друга важна роля на базовите масла е да предотвратяват лесното изпаряване на етеричните масла. Това е важно, защото етеричните масла са направени от много малки частици, които се абсорбират в кожата бързо и лесно.

Забелязвали ли сте някога, че само няколко минути след като сте нанесли масло от лавандула или мента върху кожата си и вече почти не усещате миризмата му? Това е така, защото е усвоено. Но тъй като базови масла се правят от мастните части на растението и не се изпаряват толкова бързо, добавянето им към етеричните масла ще помогне да се забави скоростта на усвояване, позволявайки по-голямо и по-продължително въздействие.

Топ 15 Базови масла

1. Кокосово масло

Кокосовото масло служи като ефективно базово масло, тъй като има ниско молекулно тегло, което му позволява да проникне в кожата ви на по-дълбоко ниво. Също така съдържа наситени мазнини, които помагат на кожата да остане хидратирана, като същевременно спомагат за гладък и равномерен тен на кожата. В допълнение към това, кокосовото масло има антисептични и антимикробни свойства, така че е идеалното базово масло за облекчаване на кожни заболявания като акне, екзема и рани.

Как да го използваме:

Като носещо масло, употребата на кокосово масло за кожата е разнообразна. Комбинирайте 1-3 капки от всяко етерично масло, което е безопасно за локална употреба, с около половин чаена лъжичка кокосово масло и втрийте сместа в засегнатата област.

Ако използвате етерично масло вътрешно (внимавайте), комбинирайте 1-2 капки с половин чаена лъжичка кокосово масло преди поглъщане.

2. Бадемово масло

Маслото от сладък бадем обикновено се използва като базово масло, тъй като съдържа антиоксиданти и помага да поддържате кожата си красива и мека. Исторически, той е бил използван в аюрведическата и традиционната китайска медицина за лечение на кожни заболявания като екзема и псориазис.

Бадемовото масло е леко и лесно се абсорбира в кожата ви, така че когато се комбинира с антимикробни етерични масла, като чаено дърво или лавандула, може да помогне за нежното почистване на кожата ви, като попадне в порес и фоликули.

Бадемовото масло също има омекотяващи свойства, така че може да подобри тена на кожата ви.

3. Масло от жожоба

Маслото от жожоба е отлично базово масло, защото е без мирис и служи като омекотител, помагайки за успокояване на кожата и отпушване на порите и космените фоликули. Но освен да действа като базово масло, маслото от жожоба има много предимства за вашата коса и кожа.

Маслото от жожоба всъщност е растителен восък, а не масло, и може да се използва за овлажняване, защита и почистване на кожата ви, предотвратяване на изгаряне от бръснач и насърчаване на здравето на косата ви. Освен това маслото от жожоба съдържа витамин Е и витамини от група В, които помагат за лечение на слънчеви изгаряния и рани, има противогъбични и противовъзпалителни свойства и съдържа три мастни киселини.

4. Зехтин

Зехтинът е с високо съдържание на здравословни мастни киселини, противовъзпалителни съединения и антиоксиданти. Консумацията на истински екстра върджин зехтин не само благоприятства сърцето, мозъка и настроението ви, но може да се използва и като масло-носител, за да ви помогне да хидратирате кожата си, да ускорите зарастването на рани и дори да помогнете в борбата с инфекциите.

Изследванията показват, че зехтинът може да служи като обещаващо лечение за кожни състояния като себореен дерматит, псориазис, акне и атопичен дерматит. Помага за подобряване на тези кожни проблеми, като намалява възпалението и се бори с растежа на бактериите.

5. Масло от авокадо

Подобно на толкова много базови масла, маслото от авокадо е полезно за вашето здраве, когато се консумира и използва върху кожата ви. Той е много овлажняващ, така че работи най-добре за хора със суха, груба кожа. Маслото от авокадо помага за подобряване на текстурата на кожата, премахва грима и хидратира косата. 

Как да го използваме:

За да използвате само масло от авокадо, просто добавете малко количество към памучен тампон и го нанесете върху сухи зони на лицето, напукани пети, сухи кожички и суха коса. 

За да го използвате като базово масло, комбинирайте 1-3 капки от всяко етерично масло, което е безопасно за локална употреба, с около половин чаена лъжичка масло от авокадо и втрийте сместа във всички проблемни зони.

6. Арганово масло

Аргановото масло е едно от най-добрите базови масла за вашата кожа, тъй като съдържа омега-6 мастни киселини, линолова киселина, антиоксиданти, витамини А и витамин Е. Често се включва в козметични продукти, защото когато се използва локално, трокоферолът от витамин Е насърчава производството на клетки, повишавайки здравето на вашата кожа и коса.

Аргановото масло попива бързо и е достатъчно нежно за употреба върху чувствителна кожа. Не ви оставя и с мазна кожа. Подобно на маслото от жожоба, аргановото масло помага за намаляване на нивата на себум при хора с мазна кожа, така че е чудесно базово масло за всички типове кожа. Изследванията показват, че аргановото масло също е полезно за подобряване на еластичността на кожата и има ефект против стареене.

Как да го използваме:

Можете да използвате арганово масло самостоятелно, за да овлажните кожата си, да облекчите изгаряния от бръснач, да се борите с акнето и да подобрите тена си, или можете да го комбинирате с етерични масла, за да имате още по-дълбоко въздействие.

7. Масло от арника

Маслото от арника е толкова полезно за толкова много проблеми с кожата и тялото и е едно от най-добрите базови масла към етеричните масла. Съдържа хеленалин, който е мощно противовъзпалително съединение, няколко мастни киселини и тимол, за които в лабораторни изследвания е доказано, че показва антибактериална активност.

Маслото от арника може да се използва самостоятелно за намаляване на възпалението, подобряване на мускулната болка и заздравяване на синини или може да се използва като мощноносещо масло.

Когато погледнете етикета на съставките на продуктите с масло от арника, ще забележите, че съдържа екстракт от арника и базово масло, като зехтин или бадемово масло, смесени с него. Това е важно, тъй като арниката не е предназначена да се използва върху кожата, когато е неразредена.

Освен това не трябва да използвате масло от арника върху отворени рани или порязвания и трябва да се избягва от жени, които са бременни или кърмят. Ако твърде много арника попадне в тялото ви чрез поглъщане или наранена кожа, тя може да бъде токсична.

8. Масло от шипка

Подобно на много популярни базови масла, маслото от шипка съдържа есенциални мастни киселини, които насърчават регенерацията на клетките и тъканите йони. Шипката също е с високо съдържание на витамин С и има ефект против стареене, когато се прилага върху кожата. Проучванията показват, че често се използва за подобряване на старчески петна от увреждане от слънцето, подобряване на тена и текстурата на кожата, намаляване на екземата и борба с кожни инфекции.

Маслото от шипка се счита за сухо масло, което означава, че попива бързо в кожата и няма да ви остави мазни следи. Поради тази причина работи най-добре при хора с нормална към суха кожа.

Как да го използваме:

Можете да използвате шипковото масло самостоятелно като естествен овлажнител или да го комбинирате с етерични масла като носещо масло.

9. Масло от семена на броколи

Чували ли сте някога за използване на масло от семена на броколи? Произвежда се чрез студено пресоване на малки семена от кълнове от броколи, които съдържат до 80-100 пъти повече от антиоксиданта сулфорафан, отколкото броколите, които ядете. Също така съдържа омега 3, 6 и 9 мастни киселини.

Маслото от семена на броколи работи като отличен овлажнител, но все пак е леко, лесно се абсорбира и не омазнява. Всъщност е известно, че имитира силикона, който обикновено се използва в козметични и козметични продукти, за да направи кожата ви да изглежда по-гладка и косата да изглежда по-блестяща.

Как да го използваме:

Използването на масло от семена на броколи като базово масло може да насърчи заздравяването, да намали сухотата и да подобри здравето на косата ви.

Освен това има много приложения само по себе си, като например за суха кожа. Нанесете една или две капки масло от семена на броколи във всяка суха част от тялото си и масажирайте маслото леко, докато се абсорбира.

10. Ленено масло

Не само ползите от лененото масло включват способността му да подпомага храносмилането и да подобрява здравето на сърцето ви, но когато се приложи върху кожата, лененото масло помага за облекчаване на често срещани кожни заболявания, като екзема, и подобрява еластичността и текстурата на кожата. Той е зареден с омега-3 мастни киселини и алфа-линолова киселина (ALA), които помагат за намаляване на възпалението и укрепват здравето на вашата кожа и коса.

Въпреки че, вероятно сте чували повече за това как лененото масло може да се използва в рецепти, като смутита и салати, то може да се използва и като базово масло и да се прилага локално. Всъщност той се използва в аюрведическата медицина за балансиране на рН на кожата, насърчаване на заздравяването на рани и премахване на кожни петна. То е нежно и успокояващо, така че може да се превърне в любимото ви базово масло, ако имате чувствителна кожа.

Как да използвам:

Лененото масло може да се използва за подобряване на сухата кожа чрез задържане на влага, насърчаване на заздравяването на рани и придаване на кожата сияен вид.

11. Екстракт от семена на грейпфрут

Екстрактът от семена на грейпфрут се използва заради неговите антимикробни свойства, които са показани в лабораторни изследвания. Често се използва в душ гелове, спрейове за дезинфекция на рани, пасти за зъби, води за уста и други продукти за лична хигиена поради способността му да се бори с бактериални, вирусни и гъбични инфекции.

Можете също така да добавите екстракт от семена на грейпфрут към вашето пране, овлажнител, плувен басейн и храна за животни, за да намалите нуждата от потенциално вредн химикали.

Как да го използваме:

Можете да използвате масло от семена на грейпфрут като базово масло във вашите естествени продукти за дома и тялото.

Използвайте равни части екстракт от семки на грейпфрут и етерично масло и ако трябва да разредите допълнително комбинацията, добавете вода или друго носещо масло без мирис.

12. Магнезиево олио

Магнезиевото масло всъщност не е масло, а смес от люспи от магнезиев хлорид и вода. Има същата текстура като маслото, поради което работи като масло носител.

Използването на магнезиево масло локално може да помогне за отпускане на мускулите, може да помогне за подобряване на симптомите на фибромиалгия, може да подобри кожните раздразнения, като розацея и акне, и да насърчи притока на кръв. Това е страхотно базово масло за хора с мазна кожа, защото може да помогне за разграждането на различни мазнини и масла, предотвратявайки този мазен вид, с който може да се борите.

Как да го използваме:

Можете да смесите магнезиево масло с етерични масла (като лавандула) в спрей бутилка и да напръскате комбинацията върху кожата си след душ.

Можете също така да използвате магнезиево масло като носещо масло, за да създадете мускулно релаксиращо масажно масло или спортно разтриване.

Опитайте да си направите домашно магнезиево масло за тяло, което може да се нанася върху кожата ви, за да ви помогне да отпуснете мускулите си и да намалите ефектите от стреса върху тялото ви. (Заменете маслото от жожоба с магнезиево масло.)

13. Масло от Нийм

Маслото от нийм обикновено се използва в естествени продукти за кожа и красота, тъй като е с високо съдържание на антиоксиданти, които предпазват кожата от увреждане на околната среда. Маслото от нийм също е с високо съдържание на мастни киселини и витамин Е, така че бързо се абсорбира във външните слоеве на кожата ви и помага за облекчаване на суха или увредена кожа, без да ви омазнява. Лечебните свойства на маслото от нийм помагат за подобряване на еластичността на кожата и подмладяване на клетките на кожата.

Едно нещо, което отличава маслото от нийм от другите базови масла, е способността му да служи като естествен инсектицид. Може да се използва за защита от комари, мухи и молци.

Как да го използваме:

Маслото от нийм може да се смеси с етерични масла, като лимон или евкалипт, за да работи като домашен лек за ухапвания от комари.

Можете също така да комбинирате масло от нийм с масло от жожоба и лавандула, за да създадете свой собствен крем против бръчки, който се прилага върху тялото.

14. Масло от морски зърнастец

Маслото от морски зърнастец може да помогне за намаляване на кожни проблеми като акне, дерматит, екзема и стрии. Също така често се използва за облекчаване на слънчево изгаряне и ускоряване на заздравяването на рани. Маслото от морски зърнастец е пълно с лечебни антиоксиданти, включително каротеноиди, което означава, че помага да се предпази тялото от инфекции, причинени от вируси, бактерии и паразити. Маслото също така съдържа незаменими мастни киселини, аминокиселини и витамини A, C, D и E.

Как да го използваме:

Маслото от морски зърнастец може да се комбинира с етерични масла и да се използва локално за подобряване на кожните раздразнения и тена.

15. Масло от вечерна иглика

Подобно на повечето базови масла, маслото от вечерна иглика е с високо съдържание на незаменими мастни киселини и често се използва за подобряване на кожни раздразнения и състояния. Маслото от вечерна иглика действа и като противовъзпалително средство и се използва за подобряване на нервната функция и еластичността на кожата.

Въпреки че няма висококачествени проучвания, които да доказват тази полза, маслото от вечерна иглика се използва за насърчаване на растежа на косата.

Базовите  масла се използват в комбинация с етерични масла, за да ги разредят и да променят скоростта им на усвояване.

Когато се комбинират с 1-3 капки етерични масла, базовите масла могат да покрият голяма повърхност от кожата ви и да помогнат за облекчаване на кожни проблеми като акне, екзема, суха кожа, старчески петна и слънчеви петна.

Използването на базови масла също забавя скоростта на усвояване, така че увеличавате въздействието на етеричните масла.

Потърсете най-подходящите за вас базови масла от онлайн биомагазин www.bio-market.bg на много добри цени, с доказан произход и гарантирано качество.

Публикувано от:

Венимира Борисова
Здравейте! Аз съм Венимира - консултант в био магазин Bio Market. Със своите текстове се стремя да ви вдъхновявам към поддържане на здравословни навици и да ви споделя опита, знанията и уменията си. Моята цел е да ви мотивирам към "health life" стил на живот, като ви предоставя най-новата информация за био и натурални продукти. Следете моите статии, за да откриете вълнуващи рецепти, полезни съвети и вдъхновение за постигане на баланс между здравето и природата!