Що е то твърд шампоан и има ли почва вече у нас? Да, определено все повече телевизията ни облъчва с красиви жени с още по-красиви и живи коси наблягайки не само на ефекта от измиването с твърд шампоан а и на това, че работят е насока спасяването на планетата. 

Ако имате нужда от малко мотивация, една малка стъпка, която може да повлияе както на майката земя, така и на вашата рутина за грижа за косата, е преминаването от традиционен течен шампоан към твърд шампоан.

Концепцията за сапун със сигурност не е нова. Но с усъвършенствани формули, направени с овлажняващи съставки, които са специално предназначени за различни текстури и нужди на косата, това е алтернатива на ежеднежното измиване на косата, която е практична, щадяща земята и не прави компромис с добрите неща, от които вашите къдрици се нуждаят, за да процъфтяват.

Искате ли да преминете към шампоан с нулеви отпадъци? Все още малко се колебаете? А да е и икономичен и практичен и натурален този шампоан? 

Ето 10 причини, които ще ви убедят да направите скок промяна още сега.

Твърдите шампоани са нарастваща тенденция в грижата за косата и с основателна причина.

Правилният шампоан за вас може да ви помогне да спестите пари, да направите косата си по-здрава и да промените списъка си с опаковки за пътуване.

Освен това може да има огромни ползи за планетата.

С превключването вие премахвате пластмасата за еднократна употреба, намалявате въглеродния си отпечатък и предотвратявате навлизането на токсични химикали във водните пътища.

Така че, ако все още не сте го направили, ето 10 невероятни причини, поради които трябва да замените вашия досегашен шампоан с твърд шампоан днес.

10 причини да преминете на шампоановите барове

1. Шампоаните не съдържат пластмаса

Според доклад всяка година във Великобритания се изхвърлят 520 милиона празни бутилки от шампоан.

Освен това на една пластмасова бутилка може да отнеме 450 години, за да се разложи, но не и преди да се разпадне на микропластмасови частици и да проникне в нашите водни пътища.

За разлика от течните версии, блокчетата шампоан напълно премахват нуждата от пластмасови бутилки.

Преминаването към твърд шампоан гарантира, че огромно количество пластмаса е предотвратено от навлизане в околната среда.

Тъй като замърсяването с пластмаса е толкова голям проблем, правенето на тази проста промяна  може да има огромно въздействие.

2. Те са по-устойчиви от рециклирането

Твърдите шампоани са по-устойчиви от рециклирането, защото са нулеви отпадъци.

В един идеален свят повечето артикули трябва да бъдат без отпадъци или да могат да се използват многократно и да се рециклират в краен случай.

Повечето шампоани нямат опаковка или най-малкото се предлагат в FSC сертифицирани хартиени кутии. Освен това са напълно биоразградими.

3. Без жестокост и естествени съставки

Много течни шампоани съдържат вредни химикали, сулфати и силикон, които могат да отстранят естествените мазнини от косата и да оставят скалпа ви сух и раздразнен.

След това тези химикали се отмиват в канализацията и се озовават в нашите водни пътища, увреждайки както хората, така и животните.

4. Подходящ за вегани

Твърдите шампоани, предлагани в Био Маркет както всички продукти в гамата са сертифициран веган от The Vegan Society.

За сравнение, много стандартни шампоани могат да съдържат над 20 потенциални химикали с животински произход просто защото са евтини. Един пример е кератинът, който идва от косата и рогата на животните.

5. Прави косата ви по-здрава

Най-големият въпрос, който хората задават около твърдите шампоани, е работят ли изобщо?

Отговорът е да.

Като всеки нов продукт, трябва да намерите този, който е подходящ за вас, и да му дадете време да се адаптира.

В крайна сметка естествените съставки в шампоаните са много по-здравословни за вашата коса и тяло.

6. Удобен за използване

Как използвате шампоан?

Това е лесно.

Можете да намокрите сапуна и да я разтриете в мека пяна в ръцете си и да я разтриете през косата си.

Като алтернатива можете да прокарате бара директно върху мокра коса. Масажирайте го в скалпа и изплакнете както обикновено.

Ще имате нужда от по-малко, отколкото си мислите.

Знаете ли, че блокчетата шампоан имат по-нисък въглероден отпечатък от пластмасовите бутилки шампоан?

7. По-нисък въглероден отпечатък

Блокчетата шампоан имат по-нисък въглероден отпечатък от течните си колеги, което ги прави лесна замяна, ако искате да намалите собствените си въглеродни емисии.

Съставките в повечето шампоани са по-малко рафинирани и обработени от тези в стандартна бутилка.

Това означава, че има по-малко интензивно производство, свързано както с продукта, така и с опаковката.

Още по-добре, защото са много по-малки от бутилките.

Камион, пълен с блокчета шампоан, побира приблизително същото количество измивания като 15 камиона, превозващи бутилки с течен шампоан. Това са по-малко въглеродни емисии, изразходвани в транспорта.

8. Те ви помагат да спестите пари

Могат ли шампоаните да ви спестят пари?

Да, защото могат да издържат два пъти или три пъти повече от бутилките.

Средният бутилиран шампоан издържа около 25-35 измивания и 80% от действителния продукт е вода.

Помислете за всички тези пари и време, които спестявате, без да се налага да купувате толкова много скъпи бутилки шампоан. Това със сигурност е по-икономичният избор.

9. Перфектен за пътуване

Твърдите шампоани за коса не съдържат течности, леки са и не е нужно да харчите пари за онези малки тоалетни принадлежности за пътуване, които едва издържат и служат само за да допринесат за пластмасовите отпадъци за еднократна употреба.

Не е нужно да преценявате колко продукт смятате, че ще ви трябва, и да го изстисквате в тубичка за многократна употреба.

Твърдите шампоани са одобрени да преминават през охраната на летището и няма вероятност да станете жертва на разливи или спукани бутилки. Най-добрият начин за безопасно транспортиране на вашия бар е с кутия, което също го прави нулев отпадък.

Носете леки вещи и не се притеснявайте за разливи на течности или за сигурността на летището

10. Лесно спестяване на място

Най-лесният начин да намалите бъркотията в банята е да преминете към шампоани.

Те заемат много по-малко място във вашите шкафове за двойно или дори тройно количество измивания.

Те са идеално решение за поддържане на вашата баня подредена, минималистична и чиста.

В био магазин Био Маркет ще откриете огромно разнообразие от твърди шампоани за всякаква коса. Сухата или мазната коса, тази без блясък или обем вече няма да е проблем, съставките на всички предлагани твърди шампоани са натурални и не са изпробвани върху животни.

Всички предлагани продукти за коса на www.bio-market.bg са био сертифицирани и от най-висок клас козметика. 

Публикувано от:

Дарина Райчева
Привет от мен Дарина - човекът, който прави и пудри съдържанието в социалните мрежи на www.bio-market.bg . Като ентусиаст на био храните и експериментатор с веган продукти, се стремя да изследвам здравословните начини за хранене, интересни факти за някои храни и трендове по света. Тук споделям с вас своето пътуване в този био свят и откриването на нови алтернативи на традиционните ни ястия ( ‘’Бабо, не се сърди! ;)) Със статиите в блога ни се стремя да вдъхновя и насърчя хората да са будни в избора си на храна и начин на живот!