Опитайте тези весели и креативни предложения за коледна украса, за да развеселите дома си тази Коледа, с минимални средства и много забава.

Ако търсите начини за намаляване на разходите през този празничен сезон, вместо да се пълните с купени от магазина декорации, защо не изпитате ръцете си с някои лесни идеи за коледна украса стил „направи си сам“.

Докато украсяването на къщата за Коледа е един от акцентите на празниците и пазаруването на празнични дрънкулки и декорации е забавно, това може да бъде скъпо. За евтина и весела алтернатива на прекарването навън, защо не посветите малко семейно време на майсторска сесия около кухненската маса, правейки както декорации, така и спомени.

Въпреки че не са толкова елегантни като купените от магазина, домашно направените декорации имат много повече чар и струват много по-малко пари. Също така тези скъпи сувенири пазят на семейството най-щастливите спомени. Така че извадете пистолета за лепило, вземете остатъците от подаръчната опаковка и панделките и се впуснете в някои от тези страхотни празнични продукти като бюджетна идея за коледна украса.

1. Направете фенери, пълни с горски плодове

Освежете коледния декор на камината или конзолната маса в коридора с този фенер в сканди стил в празнично червено и бяло. Супер лесно за сглобяване, можете да смените горските плодове със зеленина и мини борови шишарки, ако предпочитате по-приглушен, естествен вид.

Започнете, като поставите малка чаша в голяма стъклена ваза. Поставете стълбова свещ вътре в чашата и след това обградете основата на вазата с червени коледни боровинки. Завършете с дълга раирана панделка, увита около външната страна и завързана на лък.

2. Опитайте забавен венец от помпони

Развеселете вратите, прозорците или огледалата с идея за колоритен коледен венец с помпони, направен от остатъци от прежда от проекти за плетене. Изберете три цветни вълни и започнете, като направите вашите помпони - ще ви трябват около 12 във всеки от различните цветове (общо 36).

Вземете основа за венец с телени пръстени и увийте с панделка от хесен, за да я покриете. Завържете част от преждата около него, за да образувате примка за окачване. След това започнете да прикрепяте вашите помпони - от всеки трябва да виси опашка от вълна, използвайте това, за да ги зашиете върху хесиана, като редувате цветовете, докато вървите. След като се покрие, направете лък от хесенската панделка и залепете с пистолета на мястото, преди да го окачите.

3. Изпечете бисквитки за коледен гирлянд

Прекарайте един следобед в печене с децата и направете форми за меденки, които могат да бъдат нанизани с панделка и окачени като празничен гирлянд.

Използвайте форми за сладки, за да изрежете тестото си в коледни форми - като звезди, елхи или джинджифилови човечета - като не забравяте да добавите дупка в горната част за окачване. След като вашите бисквитки се охладят, намажете с бяла глазура за украса. След това, след като глазурата се стегне, нанижете с цветна панделка и закачете.

4. Съберете лесен централен елемент

Всички най-добри празнични маси за хранене се нуждаят от идея за празничен център. Използването на нещо с допълнителна височина ще го накара да стои над празничното ястие и ще създаде фокусна точка, но поставянето на едно заедно с предмети, които вече притежавате, също е лесно и евтино.

Една проста поставка за торта е чудесна отправна точка. Напълнете го с опаковани за подаръци кутии (или празни, или пълни с лакомства за вашите гости). Първо увийте кутиите в хартии, като изберете различни кутии с различни размери. Завържете две по-големи заедно с панделка, поставете върху стойката си за торта, след което подредете по-малки кутии около тях. 

5. Направете декупажни дрънкулки

Опитайте тази идея, за да придадете нов облик на старите, нелюбими дрънкулки, или като алтернатива използвайте евтини полистиренови дрънкулки за декорация. Просто ще ви трябва селекция от координиращи се остатъци от плат или можете също да опитате тази идея с шарена тишу хартия.

Нарежете тъканите с шарки на малки парчета с размер около 5 см (не е необходимо да са с абсолютно еднакъв размер), като използвате остра ножица. След това покрийте вашата дрънкулка със слой PVA лепило и залепете върху вашите парчета плат, като ги припокривате, за да покриете цялата дрънкулка.

След като вашата дрънкулка изсъхне напълно, завържете тясна червена панделка за окачване.

6. Направете декорации за дърво от панделки

Украсете дървото с няколко от тези селски панделки декорации, супер лесни за правене. Защо не включите малките и не прекарате един следобед заедно, наслаждавайки се на тази проста коледна идея за изработка?

Вземете няколко малки клонки от открито, за да започнете, заедно със селекция от цветни остатъци от панделки. Изрежете парче лента с дължина около 15 см. След това изрежете още четири, всяка с около 2 см по-къса от предишната. Започвайки с най-дългото парче, завържете панделката върху клонка в центъра му, на 2 см от дъното. Повторете с всяка панделка, като намалявате дължината, докато се изкачвате.

За да завършите, завържете примка от панделка или канап в горната част на клонката, за да можете да я окачите на вашето дърво. Залепете мини звезда, за да завършите декорацията си.

7. Създавайте мини снежни сцени

Пренастройте няколко стари стъклени буркани за сладко или буркани от зимнината, за да създадете своя собствена миниатюрна зимна страна на чудесата. Подредете селекция върху мантия, осветена отзад на светлината на свещ, за да създадете магически ефект след свечеряване.

Ще ви е необходима селекция от малки дръвчета и празнични фигури (като Дядо Коледа и снежни човеци). Комплектите за украса на коледни торти са идеални за това. След това просто залепете няколко на място на дъното на вашите буркани, като използвате пистолет с горещо лепило. След като сте доволни от позиционирането, добавете слой сол или бял блясък, за да създадете снежен ефект.

8. Направете адвент календар със свещи с обратно отброяване

Създайте лесно обратно броене за Коледа, като използвате прости бели свещи, които да горите всеки ден, за да обозначите дните на идването. За да направите тази идея за алтернативен адвент календар „Направи си сам“, ще ви трябват 24 обикновени бели свещи за вечеря и черен перманентен маркер. Начертайте числата директно върху восъка, като ги позиционирате на шахматна височина, за да добавите визуален интерес.

Поставете свещите в колекция от разнообразни свещници, за да създадете странен дисплей. Мини сеялките с кофи са евтина покупка. Напълнете с пясък, за да не се преобърнат, добавете малко цветарска пяна, за да задържите свещите на място и след това покрийте с листа.

9. Щамповайте хартиени торби с коледни снежинки

Украсете хартиени торбички с ръчно щамповани декорации. Торбичките, пълни с мини подаръци, правят прекрасни декори за място, които гостите могат да вземат със себе си след това.

Използвайте евтини кафяви торби от крафт хартия. Придайте им по-декоративен ръб, като изрежете върховете им в изпъкнал дизайн и пробиете редица малки дупки. След това се заемете с празнично щамповане. Обикновените снежинки или звезди изглеждат весели с червено мастило, щамповайте по един голям дизайн на всяка чанта или изберете по-малки печати в цял дизайн.

Завършете, като прегънете горния ръб и нанижете с канап за печене, за да го закрепите. Добавете ръчно изработен етикет, закрепен на място с цветно парче цветна уаши лента. Експериментирайте с декорацията.

10. Направете персонализирани подаръчни торбички за масата

Опитайте друга лесна идея за коледните сервизи, които ще внесат малко блясък във вашата трапезария.

Използвайте евтини бели хартиени торбички с дръжка. След това напълнете с мини подаръци, ръчно подбрани за вашите гости, идеални са неща като сапуни, свещи, ръчно изпечени бисквити или бонбони.

Изрежете блестящи звезди от блестяща хартия, пробийте дупка и след това прокарайте къса черна панделка. Завършете, като поставите звезда на всяка чанта, можете също да добавите етикет с името на получателя или просто да го напишете върху чантата. И след това поставете торбичка на всяко място... готово!

Какво мога да направя за коледна украса?

Списъкът е безкраен. До голяма степен зависи от това с какви материали разполагате и с колко време разполагате. Използването на сушени плодове е евтин начин да направите коледна украса и същевременно да ухаете къщата си с празничен аромат. Опитайте да направите като помандери от портокал и карамфил или коледни гирлянди и венци, направени от сушени цитрусови резенчета, за да украсите идеите си за коледен коридор.

Опитайте тази година да направите по-различна елха. Изпробвайте така модерните декоративни дървени елхи за стена. Ще са ви необходими само няколко дървени пръчки с възходяща дължина, сезал или друг вид подвързващ материал и декорация по избор и креативност.

И не забравяйте канапа за хлебопекарство, завържете почти всичко с така обичания червен и бял конец и веднага ще изглежда коледно!

Вие сте на ход! Весел и свят празник от екипа ни! 

Публикувано от:

Дарина Райчева
Привет от мен Дарина - човекът, който прави и пудри съдържанието в социалните мрежи на www.bio-market.bg . Като ентусиаст на био храните и експериментатор с веган продукти, се стремя да изследвам здравословните начини за хранене, интересни факти за някои храни и трендове по света. Тук споделям с вас своето пътуване в този био свят и откриването на нови алтернативи на традиционните ни ястия ( ‘’Бабо, не се сърди! ;)) Със статиите в блога ни се стремя да вдъхновя и насърчя хората да са будни в избора си на храна и начин на живот!