Тя е синьо-зелена, абсурдно здрава, но често пренебрегвана или неразбрана. Спирулината може да не е от Пандора, но расте в нашата версия на онази магическа луна, Хавай, заедно с други екзотични места по целия свят.

Това синьо-зелено водорасло е сладководно растение, което сега е едно от най-изследваните и, наред с братовчедка си хлорела, се считат за суперхрани. Отглеждана по целия свят от Мексико до Африка до дори Хавай, спирулина е известна със своя интензивен вкус и още по-мощен хранителен профил.

Въпреки че може би сте я виждали само като съставка във вашите зелени суперхранителни напитки, енергийни блокчета и естествени добавки, ползите за здравето от спирулината са толкова дълбоки, че приемана ежедневно, тя може да помогне за възстановяване и съживяване на вашето здраве. 

Към днешна дата има над 1800 рецензирани научни статии, оценяващи ползите за здравето от спирулина. Освен това, благодарение на впечатляващия си профил на хранителни вещества, програми за помощ по целия свят започнаха да се появяват, за да засилят производството на спирулина в райони, борещи се с недохранване.

И така, какво точно представлява тази екзотична съставка и как може да повлияе на вашето здраве? Нека да разгледаме по-отблизо спирулината, плюс защо може да помислите да я добавите към диетата си.

Какво е спирулина?

Спирулината е вид синьо-зелени микроводорасли, които могат да растат както в прясна, така и в солена вода и се консумират от хора и други животни. Има два вида от растението спирулина, включително Arthrospira platensis и Arthrospira maxima. Arthrospira platensis и Arthrospira maxima се култивират по целия свят и се използват както като хранителна добавка (под формата на таблетки, люспи и прах), така и като пълноценна храна — и дори за храна за добитък и риба.

И така, за какво е полезна спирулина? Има много отзиви за спирулина, които твърдят, че това невероятно водорасло може да направи всичко - от засилване на метаболизма до стабилизиране на кръвната захар и предотвратяване на сърдечни заболявания.

Изследванията продължават да разкриват все повече и повече потенциални ползи от спирулина, а проучванията показват, че добавянето на спирулина към диетата ви може да помогне за детоксикация на тялото ви, да повиши нивата на енергия и дори да подобри мозъчната функция.

10 ползи за здравето от спирулина

1. Детоксикира тежките метали (особено арсен)

Засягайки хората по целия свят, хроничната токсичност на арсен е проблем. Според Световната здравна организация, САЩ са една от страните, засегнати от неорганичния арсен, който естествено присъства във високи нива.

Токсичността на арсена е още по-голям проблем в Далечния изток. По думите на изследователи от Бангладеш „Милиони хора в Бангладеш, Индия, Тайван и Чили консумират висока концентрация на арсен чрез питейната вода и хиляди от тях вече са развили хронично отравяне с арсен“.

2. Елиминира Candida

Според изследователи „видовете Candida принадлежат към нормалната микробиота на лигавицата на устната кухина, стомашно-чревния тракт и вагината на индивида“. Какво означава това? Е, без здравословен баланс на микрофлората в тялото ни, ние просто сме много по-податливи на болести.

По-конкретно, ползите от спирулина са показали, че насърчават растежа на здрава бактериална флора в червата, което от своя страна възпрепятства процъфтяването на кандида. Освен това имуноукрепващите свойства на спирулината могат да помогнат на тялото да елиминира клетките на кандида. Спирулина срещу кандида? Спирулина печели!

3. Превенция срещу ХИВ/СПИН

Доскоро епидемиолозите бяха озадачени, опитвайки се да разберат защо хората в Япония, Корея и Чад имат относително ниски нива на ХИВ/СПИН. Едно възможно обяснение, разкрито в проучване от 2012 г., публикувано в Journal of Applied Phycology, може да е количеството водорасли, които хората в тези райони редовно консумират!

4. Помага за предотвратяване на рак

Спирулина увеличава производството на антитела, протеини, борещи се с инфекциите, и други клетки, които подобряват имунитета и помагат за предотвратяване на инфекции и хронични заболявания като рак.

5. Понижава кръвното налягане

Фикоцианинът е пигмент, открит в спирулината, за който учените са открили, че притежава антихипертензивни ефекти (понижава кръвното налягане). Японски изследователи твърдят, че това е така, защото консумацията на синьо-зелени водорасли обръща ендотелната дисфункция при метаболитен синдром.

6. Намалява холестерола

По същия начин, ползите от спирулина също са показали, че предотвратяват атеросклерозата и понижават нивата на холестерола.

7. Намалява вероятността от инсулт

Спирулина понижава повърхността на интимата на аортата с 33 процента до 48 процента, което предполага, че може да предотврати атеросклерозата и последващия инсулт.

8. Повишава енергията

Когато погледнете химическия състав на спирулина, не е чудно, че хората, които редовно я консумират, имат изобилие от енергия. Д-р Мехмет Оз препоръчва да комбинирате 1 чаена лъжичка спирулина на прах с 300 мл сок от лайм и да замразите сместа във формички за лед. След това поставете кубчетата във вода и ще получите вкусна, ледена и естрествена енергийна напитка.

9. Облекчава проблеми със синусите

Известна като алергичен ринит, спирулина е от полза за тялото, като намалява възпалението, което кара хората да изпитват проблеми със синусите, според многобройни проучвания. 

10. Предлага неврозащита при мозъчни разстройства и засилване на паметта

Рецепта за зелено смути със спирулина

Съставките в Зеленото смути са специално подбрани, за да осигурят значително количество важни витамини и минерали, а също така съдържа значително количество антиоксиданти и полифеноли.

Съставките

  • ½ чаша спанак
  • 1 чаша манго
  • 1 чаша авокадо
  • 1 чаена лъжичка какао на прах
  • 1 чаена лъжичка спирулина
  • ½ чаша вода

Начин на приготвяне:

  • Поставете съставките в блендер с висока мощност и разбийте до получаване на гладка смес. 

Препоръчваме ви да разгледате още:

Публикувано от:

Венимира Борисова
Здравейте! Аз съм Венимира - консултант в био магазин Bio Market. Със своите текстове се стремя да ви вдъхновявам към поддържане на здравословни навици и да ви споделя опита, знанията и уменията си. Моята цел е да ви мотивирам към "health life" стил на живот, като ви предоставя най-новата информация за био и натурални продукти. Следете моите статии, за да откриете вълнуващи рецепти, полезни съвети и вдъхновение за постигане на баланс между здравето и природата!