Сервирането на вино при определени температури влияе ли на вкуса на виното? Има ли идеални температури, при които да се сервират различни видове вино? 
Да да! Да знаете какви вина да сервирате при какви температури е много по-лесно, отколкото си мислите. 

Подходяща температура на виното

Причината да се опитваме да сервираме вино при правилната им температура е, че температурата може драстично да повлияе на начина, по който виното се усеща от сетивата.  Като сервираме виното при идеалната му температура, ние гарантираме, че имаме най-доброто изживяване.

Ето три общи правила, които трябва да спазвате:

ПЕНЛИВОТО ВИНО ТРЯБВА ДА СЕ СЕРВИРА ЛЕДЕНО СТУДЕНО — 5 – 10 °C
Най-често поставяме бутилката с пенливо вино в хладилника или във фризера за определено време. Ако не разполагате с време, можете също да поставите бутилката в кофа за лед за 30 минути и да имате подобни резултати. Ледено студената температура ще поддържа мехурчетата фини, а не пенливи. След като отворите бутилката и налеете първите чаши, трябва да поставите отворената бутилка върху лед, докато цялата бутилка свърши.
БЯЛО ВИНО И РОЗЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЕРВИРАТ СТУДЕНИ — 10 - 16 °C
Най-добрият начин да получите студено вино е да го поставите в хладилника веднага след закупуването му; ако обаче купите виното в същия ден, когато искате да го пиете, или го оставете в хладилника за няколко часа, или можете да го поставите във фризера за около 30 минути. Това трябва да свърши работа! След като отворите бутилката и налеете на всеки първата чаша, оставете бутилката да се поти на масата, тъй като ароматът и характерът на виното се променят леко с повишаване на температурата, което обичаме.
ЧЕРВЕНОТО ВИНО ТРЯБВА ДА СЕ СЕРВИРА ХЛАДНО — 17 - 21 °C
Най-често срещаното погрешно схващане за червеното вино е, че е идеално да го сервирате на стайна температура, докато всъщност сервирането на хладно вино е най-добрият начин да му се насладите. За да се охлади червеното до подходящата му температура, може да го поставите в хладилника за един час преди да го сервирате. За по-бързи резултати можете да го поставите във фризера само за 15 минути. След отваряне или наливане на първите чаши, точно както при бялото трябва да оставяме виното на масата да се затопли бавно.
Ако сте начинаещ в сервирането на вино, вероятно у вас изниква и въпроса „С какво да поднесете любимото вино?“. 
Освен температурата, с която е препоръчително да се съобразите, екипът на онлайн магазин bio-market.bg ще ви даде и няколко прости съвета с каква храна да комбинирате напитката. 

Основни правила за храните, с които сервирате виното:

 • Виното трябва да е по-кисело от храната.
 • Виното трябва да е по-сладко от храната.
 • Виното трябва да има същия интензитет на вкуса като храната.
 • Червените вина се съчетават най-добре със смели ароматни меса (например червено месо).
 • Белите вина се съчетават най-добре с меса с лека интензивност (например риба или пиле).
 • Горчивите вина (например червени вина) са най-добре балансирани с мазнини.
 • По-добре е да съчетаете виното със соса, отколкото с месото.

Съчетание на различните видове вино и храна:

 • Каберне Совиньон
Със своите богати плодови вкусове и силни танини, каберне совиньон е брилянтно съчетаване с пържоли, бургери, агнешко и дори еленско месо. 
 • Кианти
Като общо правило за съчетаване на вино с храна е трудно да сбъркате с подхода „мисли местно“. Доматените сосове, подправени с пресни билки, са разкошни с чаша Кианти - и двата имат висока киселинност, което прави допълващо съчетаване на храна и вино. Пържола, телешко с гъби или зеленчукови бургери (за вегетариански вариант) също са чудесни.
 • Ризлинг
Поради широката гама от стилове, в които е направен, ризлингът е изключително гъвкаво вино. Тъй като това е високо киселинно грозде, ризлингът е особено подходящ по време на хранене. Сухите версии са зашеметяващи с всичко - от суши до свинско и пилешко.
 • Пино Ноар
Пино ноар се предлага в земни, почти пикантни превъплъщения, както и плодови, наситени с плодове примери. Съчетайте отлежалото си пино ноар със земни ястия като яхния с гъби или агнешко с билкова кора. 
 • Малбек
В света на виното има обща поговорка „каквото расте заедно, върви заедно“ и долу в Аржентина, където се произвежда по-голямата част от световния малбек, това означава едно нещо: месо. 
 • Пино Гриджо
Със своя лесен за пиене, цитрусов профил, пино гриджо стои добре с по-леки ястия като паста примавера и ярки, пикантни предястия от морски дарове. Сервирайте вашето пино гриджо с всичко - от пържени калмари до коктейл от скариди, рибни тако или дори лека салата.
 • Мерло
Хората обичат мерло заради неговата нежна текстура и буйни червени плодови вкусове. Тези копринени, еластични танини са убийствени с печено, независимо дали имате пилешко, говеждо, патешко, агнешко или свинско във фурната. 
 • Сухо пенливо вино
Красива бутилка пенливо вино (независимо дали е шампанско, кава или кремант) винаги е добра идея. Сервирайте го с хапки от пушена сьомга, след което напълнете чашата си и отпийте от нея, докато приготвяте печено пиле или пай с пилешко месо. 
 • Совиньон блан
Със своите тревисти, цитрусови, минерални аромати и вкусове, които се появяват извън чашата, совиньон блан е страхотен с по-леки ястия като морски дарове и зеленчуци. Идеално е за обяд с козе сирене, вегетариански омлети, зеленчукови крокети или скариди с лимон и чесън.
 • Сухо розе
Обичате розе? Страхотно! То върви с почти всичко. Идеално е рибни тако на скара, докато или солени, пикантни храни като маслини и аншоа.
 • Шардоне
Подобно на някои от другите гроздове в този списък, винопроизводителите произвеждат шардоне в няколко различни стила, като основните два са дъбови и необработени. Шардонето си подхожда с раци или стриди.
 • Москато д'Асти
Докато много хора мислят за москато като десертно вино (и то е страхотно с десерти на плодова основа), това сладко, леко мехурчещо вино също прави добро съчетаване с пикантни, солени ястия. 
 • Рубин порт
Сладкият, плодов рубинен порто е толкова добър с шоколад. Тъмните ягодоплодни плодове и богатата, плътна текстура превръщат рубиновото порто в брилянтно вино, което да сервирате с шоколадово-ягодова торта.
Ако не ви харесва сладкото, комбинирайте порто с дъска сирена. Особено вкусно е с остър чедър или парче зряло синьо сирене.

Търсене

Категории