Кълновете са покълналото семе на зеленчук, млади растения на път към пълен растеж – поне докато не бъдат събрани, за да бъдат кълнове за ядене. Можете да намерите кълнове почти навсякъде, където намерите храна, особено хранителни магазини и фермерски пазари. Някои хора дори отглеждат свои собствени.
Повечето кълнове, които ще срещнете, попадат в четири категории:
Кълновете са основен продукт в китайската кухня повече от пет хилядолетия, а наскоро станаха популярни и на Запад. Въпреки че всички кълнове изглеждат сходни, те всъщност са разнообразна колекция от различни храни.
Кълновете са много млади растения, които се берат само няколко дни след покълването им. Тези зеленчуци са известни със своите ползи за здравето и много хора твърдят, че могат да помогнат при редица здравословни проблеми.
Една чаша порция пресни кълнове от люцерна съдържа:
Кълновете са отличен източник на:
Кълновете също са чудесен източник на витамин К. Този витамин е от решаващо значение за здравия растеж на костите, правилното съсирване на кръвта и много други телесни функции.
Кълновете са богати на редица важни хранителни вещества. Въпреки че специфичното съотношение на хранителните вещества варира в зависимост от вида на кълновете, те обикновено съдържат високи нива на фолиева киселина, магнезий, фосфор и витамин К. Всъщност те имат по-високи количества от тези хранителни вещества, отколкото напълно отглежданите версии на същите растения.
Освен това храната, приготвена от кълнове, като покълнало тофу или соево мляко, има повече протеини и по-малко мазнини в сравнение с други форми на тези храни.
Докато кълновете осигуряват много хранителни ползи, изследванията сочат и следните потенциални ползи за здравето от яденето на кълнове:
Хората с диабет може да открият, че яденето на кълнове им помага да контролират нивата на кръвната си захар по-ефективно. Проучванията показват, че кълновете могат да понижат нивата на кръвната захар. Това може да е резултат от два отделни процеса.
Първо, в сравнение с непокълналите семена и зърна, кълновете имат по-ниски нива на въглехидрати, което може да помогне за контролиране на нивата на инсулин. Това се комбинира с наличието на ензими в кълновете, което от своя страна влияе върху това как тялото разгражда въглехидратите.
Яденето на кълнове може да подобри храносмилателното ви здраве. Според много проучвания покълването на семето значително увеличава количеството фибри, които съдържа. Голяма част от тези фибри са "неразтворими" фибри, което означава, че не се разтварят в стомаха ви. Вместо това, той действа като пребиотик и подхранва „добрите“ бактерии в червата. Тези бактерии са важни за поддържането на стабилна, здрава храносмилателна система и могат да помогнат за намаляване на симптомите като подуване на корема и газове.
Добавянето на кълнове към вашата диета също може да има ползи за здравето на сърцето ви. Няколко проучвания показват, че консумацията на кълнове може да понижи нивата на холестерола при хора с диабет или затлъстяване. Едно проучване показа повишаване на "добрия" HDL холестерол, както и спад в триглицеридите и "лошия" LDL холестерол. По-ниските нива на холестерола са свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания и атеросклероза.
Кълновете могат да се консумират по различни начини и лесно се включват в различни ястия. Например, можете да ги ядете сурови в сандвич или хвърлени в салата.
Кълновете също се добавят лесно към топли ястия като ястия с ориз, пържени картофи, омлети, супи или прясно приготвени бургери.
Други интересни приложения на кълновете включват смесването им в смутита и тесто за палачинки или смилането им на паста за намазване върху хляб, бисквити или зеленчуци.
1. Кълнове от броколи
Кълновете от броколи съдържат по-високи количества антиоксидант сулфорафан, отколкото зрялото растение броколи. Сулфорафанът стимулира експресията на цитопротективни гени в мозъка и дори е доказано, че потенциално свежда до минимум увреждането на нервните клетки. Единственият значителен естествен източник на сулфорафан е в кълновете на семената на броколи.
2. Кълнове от боб мунг
Кълновете от боб мунг са важна част от диета за детоксикация. Мунг бобът отдавна се използва в различни култури заради мощните си детоксикиращи и противовъзпалителни свойства. Те също така съдържат важни съединения като изофлавони, които са антиоксиданти и могат да помогнат за намаляване на холестерола. Те са една от малкото храни, които съдържат значителни количества бионаличен калий, който може да помогне за понижаване на кръвното налягане и намаляване на мускулните крампи.
3. Кълнове от семена от чиа
Тези кълнове са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и поддържат здравето на невроните и намаляват риска от инсулт и инфаркт. Кълновете чиа са с високо съдържание на калций и магнезий, които поддържат здравето на костите и мускулите. Магнезият е особено важен за здравето на съдовете и мозъка. Тези кълнове също съдържат значителни количества фибри, които не само насърчават редовността на червата, но и стабилизират нивата на кръвната захар.
4. Кълнове от червена детелина
Ние от био магазин Био Маркет препоръчваме тези кълнове за жени в перименопауза и менопауза, тъй като те са чудесен източник на фитоестрогени и следователно могат да лекуват много често срещани симптоми като температурна дисрегулация и подуване на корема, но фитоестрогените също са полезни за лечение на безсъние и тревожност, които допринасят за трудности при фокусиране и концентрация .
5. Кълнове от леща
Лещата е богата на тиамин, важен витамин В за баланса на невротрансмитерите. Интересен факт е, че сушената леща има дефицит на цистеин и метионин, две незаменими аминокиселини. Кълновете от леща, от друга страна, имат повишени нива на всички аминокиселини, включително цистеин и метионин, което ги прави важен вегански източник на пълноценен протеин.
6. Кълнове от репички
Кой не обича добра репичка? Богати на поддържаща хлорофил клетъчна функция, тези кълнове са чудесни за отслабване, тъй като осигуряват усещане за пълнота със своя пикантен вкус и също така имат важни витамини за метаболизма. Те също така съдържат значителни антиоксидантни съединения, които повишават имунитета и намаляват възпалението.
Кълновете са важна част от здравословното хранене и често се пренебрегват. Ползите от намаления оксидативен стрес, по-малкото възпаление, подобреното клетъчно дишане и детоксикацията далеч надхвърлят разходите и времето, необходимо за отглеждането им. Без съмнение ще се възползвате от ползите от редовната консумация на кълнове!
Изберете от големият асортимент от органични семена за покълване в био магазин Био Маркет. Всички предлагани продукти са сертифицирани и от доказани източници. Потърсете био продуктите в нашите физически магазини в София и Пловдив, както и в нашият онлайн магазин www.bio-market.bg .
Търсене
Свързани продукти