Какво е веганско вино? Не е ли цялото вино веган?

Тъй като през последните няколко години все повече и повече хора възприемат вегански начин на живот, „какво е веганско вино?“ е въпрос, който започваха да ни задават често. Затова решихме да се опитаме да го обясним.
Напълно логично е да мислим, че всяко вино със сигурност трябва да е веган. В крайна сметка това е напитка, която е направена от пресоване и ферментация на грозде! Въпреки че самото вино е изцяло на плодова основа, производствените техники, използвани във винарната, могат да превърнат подходящата за вегани смес в такава, която веганите биха искали да избегнат.

Как едно вино става НЕ веган?

И така, в кой момент от производството на вино виното може да стане НЕ веган? Е, всичко се свежда до фините агенти, които се използват, за да придадат повече бистрота на виното.
Ферментацията е магическата част от процеса на винопроизводство, при която естествените захари на гроздето се превръщат в алкохол. Плодовият сок отива в резервоар за ферментация, където дрождите растат, дрождите задействат реакцията в захарта, което води до вино в края. Именно на този етап във виното могат да се появят молекули, което го кара да изглежда мъгляво. Тези молекули могат да бъдат феноли, тартарати или дори наличието на танини (ако е червено вино).
Всички тези молекули са естествени странични продукти от процеса на винопроизводство и са напълно безвредни за консумация. Така че всъщност няма нищо лошо да пиете мътно вино. Въпреки това, в свят, в който естетиката наистина има значение, винопроизводителите знаят, че не могат да доставят виното си, без то да е кристално чисто на външен вид. И единственият начин да направите това е чрез извличане на молекулите с помощта на фини агенти.
Много от избистрящите агенти, които традиционно се използват, съдържат животински продукти. За червеното вино исторически винаги е бил яйчен белтък (известен като албумин), докато за бялото вино това е млечен протеин (известен като казеин).

Значи във виното има животински продукти?

При традиционното винопроизводство, след завършване на процеса на финиране, използваните агенти се отстраняват. Така че, независимо дали става въпрос за яйчен белтък или млечен протеин, след като свършат работата си, те се отстраняват от крайния продукт (въпреки че поради естеството на виното понякога могат да се абсорбират малки следи от животинския продукт). Важно е да запомните, че продукти като албумин и казеин са преработвателни агенти, а не добавки към виното, така че няма да бъдат ясно посочени на етикета на виното.
Веган вино, от друга страна, се прави малко по-различно и е напълно без никакви съставки с животински произход или производствени методи, включващи животински продукти.

Бъдещето на производството

С възхода на веганството, заедно с нарастващото желание за органични и биодинамични вина, винопроизводителите по целия свят обръщат внимание и възприемат по-естествен подход. Ако вината се оставят да се развиват напълно естествено, те обикновено ще се самоочистят, намалявайки необходимостта от въвеждане на животински продукти в процеса. За вината, които не се самофинират, винопроизводителите разполагат с алтернативни средства за избистряне, включително методи на основата на глина.
За съжаление, все още не е обичайна практика за винопроизводителите да изброяват фините агенти, използвани в производството, върху етикетите на техните вина (независимо дали е глина, яйчен белтък или млечен протеин). Затова, може да е трудно да разберете дали дадено вино е веган само като погледнете етикета. Така че, ако се съмнявате, винаги търсете производителя или се обърнете към нашите консултанти в bio-market.bg, тъй като те са наясно дали вината, които харесвате са вегански. 
В нашия онлайн магазин всяко вино, което е веган е специално обозначено с етикет веган, както и това е включено в името му, за да бъде по-лесно на потребителите да го идентифицират. 


При нас ще намерите над 30 различни веган вина, включително:

  • Бяло веган вино
  • Червено веган вино
  • Розе, подходящо за вегани

Като допълнение на селекцията ни сме включили и широка гама безалкохолни вина, част от които са веган, а други био. Можете да се насладите на любимата си напитка дори, когато шофирате или сте бременна. 

Наздраве!

Публикувано от:

Лучия Дончева
Аз съм Лучия и съм мениджър онлайн продажби в bio-market.bg. С моите текстове се стремя да споделя полезна информация и вдъхновяващи истории за здравословния начин на живот. Моята страст към био продуктите и устойчивите практики ме кара да изследвам най-новите тенденции и да ги споделя с читателите, за да ги подпомогна в техния път към по-здравословен и екологичен начин на живот. С удоволствие споделям своите знания и опит с вас, надявайки се да ви вдъхновя да направите устойчиви и здравословни избори в ежедневието си.